ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

<

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Ο ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΑΣ ΠΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΙΑΤΙ ΕΙΠΕ ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ




Οι αγριότητες που έγιναν κατά τη διάρκεια του προδοτικού πραξικοπήματος στην Κύπρο στις 15 Ιουλίου 1974 πολλές. Μια ιστορία που δεν έχει γίνει γνωστή μέχρι σήμερα αλλά είναι συγκλονιστική, είναι η δολοφονία ενός νεαρού Καταδρομέα ο οποίος αρνήθηκε να συμμετάσχει στην προδοσία. Τον σκότωσαν χουντικοί και έριξαν το κορμί του σ΄ έναν ομαδικό τάφο.

Η Ειρήνη Χαραλαμπίδου από το cyprusnews γράφει την συγκολνιστική ιστορία του Σωτήρη Αδάμου Κωνσταντίονου:

Τον λόγχισαν πισώπλατα, τον εκτέλεσαν εν ψυχρώ, οι δειλοί, το πρωί της 15ης του Ιούλη! Πυροβόλησαν χωρίς να τον κοιτούν στα ματιά.
Καταδρομέας στην 31 μοίρα, ο Σωτήρης Αδάμου Κωνσταντίνου.
Το παλληκάρι επέλεξε συνειδητά το θάνατο. Γιατί έτσι πράττουν οι ήρωες. Με την άρνηση του να γίνει συνεργός των χουντικών υπέγραφε τη θανατική του καταδίκη.
Είχε προειδοποιήσει ο Κομπόκης: "Πραξικόπημα, όποιος δεν υπακούσει σε διαταγές θα εκτελεστεί". Αρνήθηκε ο Σωτήρης, και εκτελέστηκε. Ο θάνατος του ήταν η ύστατη προσπάθεια να υπερασπιστεί τη Δημοκρατία.



Σε ένα ομαδικό τάφο πέταξαν το κορμί του.

Η δολοφονία του Σωτήρη, σύμφωνα με μαρτυρίες κληρωτών στρατιωτών που υπηρέτησαν στην μονάδα του, ήταν η κορύφωση μιας μακράς πορείας βασανιστηρίων, ξυλοδαρμών. Ανατριχιαστικές οι περιγραφές για το φριχτό καψόνι που υπέστη στη διάρκεια της θητείας του. Ηταν αριστερός και οι φασίστες το γνώριζαν. Τον χτυπούσαν αλύπητα καθοδηγούμενοι από αρρωστημένο φανατισμό, μισαλλοδοξία και εθνικισμό μέχρι που τον σκότωσαν.

Και ενώ εκείνοι επέλεξαν τον δρόμο της προδοσίας, ο Σωτήρης επέλεξε αυτόν της αξιοπρέπειας, της αντίστασης, της περηφάνιας. Το διακύβευμα ήταν η ίδια η Δημοκρατία.

Η προδοσία που μάτωσε και κατέστρεψε τον τόπο μας γέννησε ήρωες, όπως ο Σωτήρης.

Η δολοφονία του Σωτήρη Αδάμου Κωνσταντίνου είναι ένα ακόμη έγκλημα που έμεινε ατιμώρητο. Τους προδότες τους κάλυψε το πέρασμα του χρόνου. Και όμως οι ένοχοι και συνένοχοι, έχουν όνομα και ταυτότητα.

Η δικαίωση, έστω και αργά, ήρθε για την οικογένεια του Σωτήρη Αδάμου Κωνσταντίνου. Η κάθαρση, όμως, δεν ήρθε ακόμα. Γιατί κανένας δεν απολογήθηκε στην οικογένεια του Σωτήρη για την εν ψυχρώ δολοφονία του. Γιατί κανένας από όσους σχεδίασαν και εκτέλεσαν αυτό το έγκλημα, ούτε από τους εντός, ούτε από τους εκτός Κύπρου, δεν τιμωρήθηκε.

Το χαρτί του πρώην Υπουργού Αμυνας, Σωκράτη Χάσικου, όπου αναγράφονταν ότι ο Σωτήρης σκοτώθηκε σε διατεταγμένη αποστολή, δεν ικανοποιούσε τους γονείς και τ’ αδέλφια του και του το έστειλαν πίσω. «Γιατί αυτοί γνώριζαν πως η ανατροφή που έδωσαν στο βλαστάρι τους, οι προοδευτικές και δημοκρατικές αρχές με τις οποίες γαλουχήθηκε δεν θα του επέτρεπαν να στρέψει το όπλο του ενάντια στη δημοκρατία, ενάντια στη συνταγματική τάξη και νομιμότητα».


sotiris adamou konstantinou
Αργότερα, ο πρώην Υπουργός Αμυνας, Χριστόδουλος Πασιαρδής, διέταξε πλήρη έρευνα για τις συνθήκες που σκοτώθηκε ο Σωτήρης και επιβεβαιώθηκε και επιστημονικά ότι σκοτώθηκε μεν την ημέρα του πραξικοπήματος, «όχι όμως σε επίθεση κατά των νόμιμων δυνάμεων του κράτους, αλλά κατά τρόπο ιδιαίτερα βάρβαρο και πισώπλατα». Από φονικό χέρι χουντικού αξιωματικού, ακριβώς γιατί αρνήθηκε να εκτελέσει τις παράνομες διαταγές των χουντικών αξιωματικών για κατάλυση της Δημοκρατίας. Τα λείψανά του κηδεύτηκαν με τιμές ήρωα στις 23 του Δεκέμβρη 2007 στο κοιμητήριο Αγίου Δομετίου, στον τάφο του πατέρα του Αδάμου, ο οποίος πέθανε λίγα χρόνια νωρίτερα αδικαίωτος.

ΠΗΓΕΣ:http://dialogos.com.cy   http://www.onalert.gr/


ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ Του Στέλιου ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ στη ΓΝΩΜΗ


  • Έχει ένα κενό το θεώρημα του Σωκράτη Χάσικου περί «διατεταγμένης υπηρεσίας» και «άνωθεν εντολών» στους άνδρες των ΛΟΚ που επιτέθηκαν στο Προεδρικό την 15 Ιουλίου 1974. Μια μεγάλη μαύρη τρύπα στο σώμα της Δημοκρατίας που ακούει στο όνομα Σωτήρης Κωνσταντίνου, του ήρωα της αντίστασης που εκτελέστηκε πισώπλατα στη μονάδα του επειδή, σύμφωνα με τις μαρτυρίες σχετικής έρευνας, αρνήθηκε συμμετοχή στο πραξικόπημα.
  • Ο Κωνσταντίνου υπηρετούσε το 1974 τη θητεία του στις Δυνάμεις Καταδρομών της Εθνικής Φρουράς και ήταν ένας από τους 22 Λοκατζήδες που σκοτώθηκαν στο πραξικόπημα. Το πόρισμα όμως της έρευνας που διατάχθηκε από τον Υπουργό Άμυνας Χριστόδουλο Πασιαρδή το 2007 και ανατέθηκε στον Ξενοφώντα Καλλή, συντονιστή τότε του προγράμματος εκταφών αγνοουμένων, κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο θάνατος του δεν έγινε στις μάχες του Προεδρικού.
  • Η οικογένειά του είχε από το 1974 πληροφορίες ότι ο Σωτήρης εκτελέστηκε εν ψυχρώ από Έλληνα αξιωματικό της Εθνικής Φρουράς, και μετά από επίμονες προσπάθειες κατάφερε επί διακυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου να ανοίξει τον φάκελο των συνθηκών του θανάτου του.
  • Η πολύμηνη έρευνα, εκτός από τη λήψη πολλών καταθέσεων, περιλάμβανε την εκταφή και την επιστημονική εξέταση των λειψάνων του. Σύμφωνα με το πόρισμα Ξ. Καλλή, ο Σωτήρης Κωνσταντίνου δεν έλαβε μέρος στις επιθέσεις που έγιναν από τους πραξικοπηματίες. Ο θάνατός του προηγήθηκε της εκδήλωσης του πραξικοπήματος, το πρωί της 15ης Ιουλίου. Συγκεκριμένα, στην έκθεση αναφέρεται πως αρχικά τραυματίστηκε στην αριστερή πίσω ωμοπλάτη από ειδικό μαχαίρι ή ξιφολόγχη που χρησιμοποιούσαν τότε ανώτεροι αξιωματικοί των ΛΟΚ και ακολούθως πυροβολήθηκε, σχεδόν εξ επαφής, με περίστροφο.
  • Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνονται από το γεγονός πως σύμφωνα με τα νοσοκομειακά αρχεία, η σορός του μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας πριν από τη μεταφορά των νεκρών που έπεσαν στις μάχες του πραξικοπήματος. Παρόλα αυτά, η σορός δεν παραδόθηκε ποτέ στους οικείους του και τάφηκε με τους 21 άλλους πεσόντες της επίθεσης στο Προεδρικό. 

  • Ο Σωκράτης Χάσικος και οι υπόλοιποι φορείς της θεωρίας περί «διατεταγμένης υπηρεσίας», θα πρέπει να προσπεράσουν την περίπτωση Σωτήρη Κωνσταντίνου προκειμένου να αποδείξουν πως οι νεαροί άνδρες των ΛΟΚ δεν είχαν άλλη επιλογή από την εκτέλεση του πραξικοπήματος. Υπήρχε επιλογή, η στάση που κράτησε ο μοναδικός ήρωας από τους 22. Μια στάση που αν έβρισκε περισσότερους μιμητές ανάμεσα στην επίλεκτη μοίρα, ίσως ακόμα και να αποφασιζόταν ματαίωση της προδοσίας.
  • Η αλήθεια όμως, είναι πως οι επιλογές κληρωτών τόσο για τις μοίρες των ΛΟΚ, όσο και για τους έφεδρους αξιωματικούς επί ελληνικής στρατιωτικής Χούντας, γίνονταν με ιδεολογικά κριτήρια. Μόνο ως εξαίρεση του κανόνα θα μπορούσε να υπηρετήσει άνδρας προοδευτικών φρονημάτων σ’ αυτά τα πόστα.
  • Γινόταν αντικομμουνιστικό και εθνικιστικό κοσκίνισμα και φακέλωμα στην Εθνική Φρουρά επί Χούντας, και οι 21 νεαροί λοκατζήδες που ανέλαβαν τελικά να επιτεθούν στο Προεδρικό για να σκοτώσουν τον Μακάριο, δεν επιλέχθηκαν τυχαία από τους έλληνες αξιωματικούς που εκτέλεσαν το έγκλημα.
  • Το μοναδικό ελαφρυντικό που θα μπορούσε να αποδοθεί στους 21 πεσόντες απέναντι στη Δημοκρατία και τους επιζώντες της μοίρας καταδρομών, είναι σίγουρα το νεαρό της ηλικίας τους και η έλλειψη πολιτικής ωριμότητας που θα τους απέτρεπε από το να συμμετέχουν στην αυτοκαταστροφική αυτή επιχείρηση, η οποία τελικά αποδείχθηκε να είναι η αφορμή που επιζητούσε η Τουρκία για να διχοτομήσει το νησί.
  • Σίγουρα όμως, είναι οξύμωρο να χρησιμοποιείται το πιο πάνω επιχείρημα από εκπροσώπους της Δεξιάς, από τη στιγμή που επίσημα ο ΔΗΣΥ και οι σύνδεσμοι αγωνιστών ΕΟΚΑ συμμετέχουν αδιάλειπτα σε εκδηλώσεις και ενέργειες που αποκαθιστούν, δικαιώνουν ή και ηρωοποιούν την ΕΟΚΑ Β’ και την πραξικοπηματική κυβέρνηση.
  • Τέσσερις δεκαετίες μετά, ο Συναγερμός αδυνατεί να υιοθετήσει το κοινοβουλευτικό πόρισμα του φακέλου της Κύπρου για να μη θίξει τον πυρήνα του, τη Γριβική παράταξη, χωρίς να αναγνωρίζει το γεγονός πως το πραξικόπημα ήταν μέρος του ΝΑΤΟϊκού σχεδίου για διχοτόμηση της Κύπρου.
  • Πως θα μπορούσαμε να αναμένουμε άραγε από τα αμούστακα παιδιά των ΛΟΚ να έκαναν αυτές τις παραδοχές τότε, από τη στιγμή που το μεγαλύτερο κόμμα του τόπου που αντιπροσωπεύει ένα σεβαστό κομμάτι της κοινωνίας, δεν μπορεί να τις κάνει ούτε και σήμερα; 

2 σχόλια:

Oσα δημοσιεύματα δεν έχουν την υπογραφή μας αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι την δική μας.Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις,, ή απειλές.

ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

Η γνώση του ιστορικού παρελθόντος είναι απαραίτητη για την εθνική αυτογνωσία ενός λαού. Το blog μας με τρόπο απλό χωρίς να διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια, φωτίζει με αναδρομές στα γεγονότα σελίδες ιστορίας του μαρτυρικού Λαού της Κύπρου και των Ελλαδιτών και Κυπρίων νεκρών και αγνοουμένων Ηρώων.