ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

<

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

Το τελευταίο αντίο στον καταδρομέα ήρωα Θανάση Ζαφειρίου




Σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη συγκινησιακά ατμόσφαιρα πλήθος κόσμου απηύθυνε το «τελευταίο αντίο» στον Αθανάσιο Ζαφειρίου, τον μοναδικό επιζώντα καταδρομέα σ΄ ένα από τα Noratlas που συμμετείχαν στην επιχείρηση ΝΙΚΗ στην Κύπρο το 1974.

Η κηδεία του Α. Ζαφειρίου έγινε με τιμές ήρωα μετά από σχετική εντολή του Έλληνα Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου ενώ το φέρετρό του κάλυπταν η ελληνική και η κυπριακή σημαία.

Στην εξόδιο ακολουθία που έλαβε χώρα στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, στο Φίλυρο του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη στη Θεσσαλονίκη, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας εκπροσώπησε ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα Κυριάκος Κενεβέζος συνοδευόμενος από τον Πρόξενο της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη Αντώνη Μανδρίτη ενώ τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής Δημήτρη Συλλούρη εκπροσώπησε ο τέως Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου. Επίσης παρευρέθηκαν ο Κύπριος Ταξίαρχος κ. Γιάγκου, ο στρατιωτικός σύνδεσμος του κυπριακού με το ελληνικό υπουργείο Άμυνας κ. Ψαρράς καθώς και μεγάλος αριθμός Κυπρίων σπουδαστών στρατιωτικών σχολών στην Ελλάδα.



Το «παρών» στην κηδεία έδωσαν εκπρόσωποι του ελληνικού ΓΕΣ καθώς και του υπουργείου Άμυνας, όπως επίσης και αξιωματικοί του σώματος καταδρομέων στο οποίο ανήκε ο εκλιπών, καθώς και πολλοί συμπολεμιστές του από  το 1974. Επίσης, πολυπληθής ήταν η παρουσία της κυπριακής παροικίας στη Θεσσαλονίκη με την οποία ο Α. Ζαφειρίου είχε στενές σχέσεις καθώς ήταν και επίτιμο μέλος της Κυπριακής Εστίας Βορείου Ελλάδος. Αντιπροσωπείες όλων των κυπριακών οργανώσεων της βόρειας Ελλάδας επίσης παρευρέθηκαν.


Ο κ. Ομήρου εκφώνησε επικήδειο λόγο στον οποίο, μεταξύ άλλων, εξήρε τον ηρωισμό και τη θυσία του θανόντος αλλά και των Ελλήνων που χάθηκαν κατά την επιχείρηση ΝΙΚΗ τις μαύρες ώρες της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.  Και επισήμανε ότι η θυσία αυτή καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την προσήλωση στον αγώνα για την εξεύρεση δίκαιης για όλον τον κυπριακό λαό λύσης ενώ υπογράμμισε ότι άνθρωποι σαν τον Α. Ζαφειρίου με τέτοιες ηρωικές πράξεις παραμένουν αθάνατοι.



Εκ μέρους του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας επικήδειο εκφώνησε ο Διοικητής της Στρατιάς της Λάρισας, Ηλίας Λιοντάρης ενώ για τον εκλιπόντα μίλησε και ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως που τέλεσε την ακολουθία.
Ως εκπρόσωπος του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς  Αντιστράτηγος Ηλίας Λιοντάρης  εκφώνησε τον παρακάτω συγκινητικό επικήδειο:


Οδυνηρό καθήκον μας έφερε εδώ σήμερα, για να απευθύνουμε το ύστατο χαίρε στον ήρωα του 1974 Θανάση Ζαφειρίου.

Βαρύ το φορτίο, δύσκολος ο αποχαιρετισμός, και αυτή τη φορά γίνεται δυσκολότερος γιατί είναι ….ο τελευταίος.

Καταδρομέα Θανάση Ζαφειρίου νοιώθω τυχερός άνθρωπος γιατί βρέθηκες στο δρόμο μου.

Ήξερα τα γεγονότα, φανταζόμουν τον υπεράνθρωπο που έκανε όλα αυτά, και έβαλα στόχο να σε συναντήσω.

Άργησε να έρθει η στιγμή. Αλλά ήρθε. Και τότε διαπίστωσα ότι αυτός ο υπεράνθρωπος έχει τις φυσιολογικές εξωτερικές διαστάσεις αλλά  διαφέρει από όλους εμάς για τη μεγάλη του καρδιά, για την πίστη στο καθήκον, αλλά κυρίως γι’ αυτή την ασυγκράτητη ‘’τρέλα’’ όπως έλεγες, την ΤΡΕΛΑ για την πατρίδα.

Και πως να σου πει κάποιος το «τελευταίο αντίο» και να πιστέψει ότι θα λείπεις από κοντά μας;

Από τους κόλπους της οικογένειας των Ενόπλων Δυνάμεων; Και μάλιστα κόντρα στην φυσική ροή και τάξη των πραγμάτων.

Από σήμερα η οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων και ειδικότερα οι Δυνάμεις Καταδρομών θα είναι φτωχότερες.
Φτωχότερη θα είναι βέβαια και η δική σου οικογένεια

Κανένας πόνος της ζωής δεν είναι τόσο βαθύς που να μπορεί να συγκριθεί με τον θάνατο, αυτόν τον αιώνιο ανταγωνιστή της.

Εάν η απώλεια συνδέεται με την προσφορά, τότε το κενό που αφήνει ο θάνατος του Θανάση Ζαφειρίου είναι τεράστιο, και τα λόγια μοιάζουν φτωχά και ανήμπορα να το περιγράψουν το ανάστημα του ανδρός και τις διαστάσεις της προσφοράς του εκλιπόντα στο σύντομο αυτό  αποχαιρετισμό για την τελευταία πτήση προς την αιωνιότητα.

Ο Θανάσης Ζαφειρίου έχει ήδη καταταγεί στις τάξεις των ηρώων. Ταυτίστηκε απόλυτα με όλους εκείνους που διαχρονικά πολέμησαν και θυσιάστηκαν για την Ελλάδα και την Κύπρο μας

Ένας πατριώτης, ένα θηρίο ανήμερο στην καθημερινότητα και τις συναναστροφές του, ένας μαχητής, ένας αγωνιστής, ένα πραγματικό παλικάρι, όπως παρέμεινε μέχρι την τελευταία στιγμή.

                                  ΤΙΜΗΤΙΚΟ ΑΓΗΜΑ ΒΙΝΤΕΟ













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Oσα δημοσιεύματα δεν έχουν την υπογραφή μας αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι την δική μας.Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις,, ή απειλές.

ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

Η γνώση του ιστορικού παρελθόντος είναι απαραίτητη για την εθνική αυτογνωσία ενός λαού. Το blog μας με τρόπο απλό χωρίς να διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια, φωτίζει με αναδρομές στα γεγονότα σελίδες ιστορίας του μαρτυρικού Λαού της Κύπρου και των Ελλαδιτών και Κυπρίων νεκρών και αγνοουμένων Ηρώων.