ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

<

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΣΥΛΛΟΥΡΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΦΑΚΕΛΟΥ ΚΥΠΡΟΥ


Δόνα Καπαρτή



Επιτάχυνση της συμφωνίας, που προέκυψε μέσα από το πρωτόκολλο του Γενάρη για το φάκελο της Κύπρου, θα ζητήσει ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.
 
Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε στο SigmaLive, ότι στις 13 Σεπτεμβρίου θα ταξιδέψει στην Αθήνα, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του, Νίκο Βούτση, από τον οποίο θα ζητήσει την επίσπευση της συμφωνίας, ώστε όλα τα στοιχεία που αφορούν στο φάκελο της Κύπρου, δουν το φως της δημοσιότητας.
 
Στόχος, είπε είναι η ετοιμότητα για δημοσιοποίηση των στοιχείων να φανούν στην πράξη. Πρέπει να φύγουμε από τα λόγια, τόνισε στην ιστοσελίδα μας ο κ. Συλλούρης.
 
Συναντήσεις υψηλού επιπέδου
 
Σημειώνεται, ότι η παρουσία του στην ελληνική πρωτεύουσα θα είναι σημαδιακή, καθώς, αποτελεί την πρώτη επίσκεψή του με το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής. Οι επαφές του κ. Συλλούρη στην Αθήνα, θα είναι υψηλού επιπέδου, καθώς, εκτός από τον κ.Βούτση,  θα συναντήσει και τον Πρωθυπουργό της χώρας, Αλέξη Τσίπρα καθώς και τον Πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο.


Φάκελος Κύπρου: Ογκώδες υλικό 

 
Τo SigmaLive είχε αποκαλύψει από τον περασμένο μήνα τα της εντατικοποίησης των διαδικασιών γύρω από το «καυτό» θέμα του φακέλου της Κύπρου.
Ελλάδα και Κύπρος, μέσα από τις δύο Επιτροπές Εμπειρογνωμόνων και Υπηρεσιακών Παραγόντων των δύο Κοινοβουλίων, αρχειοθετούν ένα υλικό, το οποίο χαρακτηρίζεται «ογκώδες». 
 
"Είναι μια δουλειά που απαιτεί πολλές ώρες εργασίας. Δουλεύουμε με μεγάλη προσοχή", μας ανέφεραν έγκυρες πηγές από τη Βουλή των Ελλήνων. 


Το Πρωτόκολλο και η χρήση του

 
Η υπόθεση του φακέλου της Κύπρου που εδώ και χρόνια βρισκόταν σε στασιμότητα, επανήλθε στο προσκήνιο μέσα από την  ιστορική συμφωνία, στην οποία κατέληξαν τον περασμένο Ιανουάριο, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νίκος Βούτσης με τον τέως Πρόεδρο της Βουλής της Κύπρου,  Γιαννάκη Ομήρου για πρόσβαση στο υλικό του φακέλου.
 
Στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου Συνεργασίας οριστικοποιήθηκε μία εκκρεμότητα, που αφορά την προδοσία της Κύπρου, ώστε να υπάρξει πλήρης πρόσβαση στο υλικό, που συνέλεξε η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων για τον Φάκελο, αναφορικά με τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν πριν και κατά το πραξικόπημα της 15 ης Ιουλίου 1974 και την τουρκική εισβολή που ακολούθησε.
 
Το Πρωτόκολλο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πρόσβαση της Βουλής της Κύπρου στο υλικό που συγκεντρώθηκε ή και χρησιμοποιήθηκε από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων, την συγκρότηση των δύο Επιτροπών (σ.σ. η οποία και έχει γίνει) και την αποκλειστική χρήση του εν λόγω υλικού για κοινοβουλευτικούς ή επιστημονικούς/ιστορικούς σκοπούς.

ΠΗΓΗ: www.sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Oσα δημοσιεύματα δεν έχουν την υπογραφή μας αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι την δική μας.Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις,, ή απειλές.

ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

Η γνώση του ιστορικού παρελθόντος είναι απαραίτητη για την εθνική αυτογνωσία ενός λαού. Το blog μας με τρόπο απλό χωρίς να διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια, φωτίζει με αναδρομές στα γεγονότα σελίδες ιστορίας του μαρτυρικού Λαού της Κύπρου και των Ελλαδιτών και Κυπρίων νεκρών και αγνοουμένων Ηρώων.