Αθήνα: Έντονα και με δηκτικό τρόπο αντέδρασε η Ελλάδα στους προκλητικούς ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς για τους αγνοούμενους της Κύπρου και ιδιαίτερα στην προσπάθεια να εμφανιστεί η ίδια ότι φέρει ανάλογες ευθύνες. Με δική της επιστολή προς την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η ελληνική κυβέρνηση τοποθετείται στο θέμα των αγνοουμένων της Κύπρου ενόψει της εξέτασης του θέματος αρχές Μαρτίου.
Αιτία για την έντονη αντίδραση της Αθήνας αποτέλεσε ο τουρκικός ισχυρισμός ότι θα πρέπει οι Αρχές της Κύπρου και της Ελλάδας να επιτρέψουν το άνοιγμα στρατιωτικών ζωνών που -κατά τους ισχυρισμούς των Τούρκων- υπάρχουν στις ελεύθερες περιοχές και σ’ αυτές υπάρχουν θαμμένοι Τουρκοκύπριοι αγνοούμενοι. Στα σχόλιά της η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει δυσφορία για την προσπάθεια της Τουρκίας να παραπλανήσει την Επιτροπή Υπουργών επικαλούμενη δύο έγγραφα των Ηνωμένων Εθνών «στα οποία δεν υπάρχει καμιά απολύτως αναφορά είτε στην Ελλάδα είτε σε θέματα πρόσβασης στρατιωτικών ζωνών».
Σ’ ό,τι αφορά τις τουρκικές στρατιωτικές ζώνες στα κατεχόμενα η ελληνική κυβέρνηση υποδεικνύει πως: α) Πέραν του μεγάλου αριθμού και μεγέθους, αποτελούν μέρος της παράνομης στρατιωτικής κατοχικής δύναμης και ως τέτοια δεν υπάρχει κάτι ανάλογο πουθενά στο νησί, και β) Σε σχέση με το άνοιγμα των περιοχών αυτών για έρευνες προς εντοπισμό αγνοουμένων, η Ελλάδα ελπίζει και προσδοκά σε μια πλήρη και ανεμπόδιστη διερεύνηση το συντομότερο δυνατό.
Περαιτέρω, η Ελλάδα ξεκαθαρίζει πως «βρίσκεται στην πλευρά εκείνη που αναζητά πληροφορίες για την τύχη των δικών της αγνοουμένων, τις οποίες εδώ και δεκαετίες δεν λαμβάνει». Επίσης, υποδεικνύει πως «η Ελλάδα δεν είναι το εναγόμενο κράτος σε σχέση με τις υπό εξέταση υποθέσεις». Υπενθυμίζει πως το υπό εξέταση ζήτημα αφορά στους αγνοούμενους σε σχέση με τις υποθέσεις «Κύπρος εναντίον Τουρκίας» και «Βαρνάβα εναντίον Τουρκίας». Αμφότερες οι υποθέσεις «σχετίζονται με την κατάσταση που επικρατούσε στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου από τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974».
Υποδεικνύει πως κάθε ενδιαφερόμενο ότι «σ’ αυτές τις υποθέσεις το εναγόμενο κράτος δεν είναι ούτε η Κύπρος ούτε η Ελλάδα, αλλά η Τουρκία» και τονίζει πως ως τέτοια η τουρκική πλευρά δεσμεύεται από το άρθρο 46 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για πλήρη εκτέλεση των αποφάσεων του ΕΔΑΔ. Τέλος, τονίζει πως είναι λόγω της τουρκικής άρνησης που δεν έχει προχωρήσει όσο θα έπρεπε η διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων.
Γράφει: Ανδρέας Πιμπίσιης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Oσα δημοσιεύματα δεν έχουν την υπογραφή μας αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι την δική μας.Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις,, ή απειλές.