ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

<

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Χρήστος Μυλωνάς,από τον Άγιο Δομέτιο.Κρατάει φυλαγμένα για 41 χρόνια κομμάτια του Νοράτλας

Κρατάει φυλαγμένα για 41 χρόνια κομμάτια του Νοράτλας
Τα κομμάτια αυτά που αποτελούνται από μία σκάλα επίγουσας ανάγκης και προσωπικά αντικείμενα των ηρωικών καταδρομέων βρίσκονται στην κατοχή πολίτη ο οποίος μίλησε στην κάμερα του Αντέννα και δήλωσε πρόθυμος να τα παραχωρήσει ώστε να προστεθούν σε μουσείο για το ιστορικό αεροσκάφος
ΚΥΠΡΟΣ


  Μάριος Αδάμου

Τη θέληση του να παραδώσει σε Μουσείο, την σχοινόσκαλα του μοιραίου ΝΟΡΑΤΛΑΣ και το βαλιτσάκι που περιείχε είδη ατομικής υγιεινής και συγκεκριμένα δυο σαπούνια του ελληνικού στρατού, εξέφρασε με δηλώσεις του στον ΑΝΤΕΝΑ ο κύριος Χρήστος Μυλωνάς, με αφορμή τον εντοπισμό των οστών των ηρωικών καταδρομέων της πρώτης μοίρας καταδρομών και των αεροπόρων, μετά τις εκσκαφές που πραγματοποιήθηκαν στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας. Ο κ. Μυλωνάς, ράφτης στο επάγγελμα, τα ξημερώματα, της εικοστής δευτέρας Ιουλίου 1974, έσπευσε στο σημείο όπου καταρρίφθηκε από φίλια πυρά, το ΝΟΡΑΤΛΑΣ το οποίο συμμετείχε στην αεραποβατική επιχείρηση ΝΙΚΗ.



«Κοίταξα δεν είχα τόπο να περάσω μέσα και είδα την σκάλα τούτη. Μαχαίρι δεν είχαν μαζί πήρα δυο πέτρες τα έκοψα και τα έβγαλα έξω. είδα και το βαλιτσάκι δεν ήξερα τι είχε μέσα το έπιασα και το έβγαλα έξω», ανέφερε ο Χρήστος Μυλωνάς.

Όπως θυμάται είδε τα αεροπλάνα τα οποία συμμετείχαν στην επιχείρηση να προσεγγίζουν το αεροδρόμιο Λευκωσίας και να δέχονται τα αντιαεροπορικά πυρά από τις πυροβολαρχίες της Εθνικής Φρουράς, που βρίσκονταν ταγμένες στην περιοχή της Μακεδονίτισσας. Με το πρώτος φως της ημέρας μετέβη στην περιοχή και εντόπισε τα συντρίμμια του αεροσκάφους με την κωδική ονομασία ΝΙΚΗ 4. Εντούτοις όπως δήλωσε δεν είδε κάποιο από τους τριάντα τρεις νεκρούς καταδρομείς και αεροπόρους, οι οποίοι επέβαιναν στο μοιραίο αεροσκάφος.

«Έξω είχε μια σκάλα αλουμινένια η οποία ήταν όπως αυτές που βγαίνουμε πάνω στα δέντρα. Την ώρα που κτύπησε το αεροπλάνο και έπεσε πάνω στο βουνό κύλησαν οι τροχοί και πήγαν αρκετό τόπο κάτω από το αεροπλάνο», είπε ο κ. Μυλωνάς.

Ο κ. Μυλωνάς φυλάει τα δυο αντικείμενα από το μοιραίο Νοράτλας στο εργαστήριο που διατηρεί στον Άγιο Δομέτιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Oσα δημοσιεύματα δεν έχουν την υπογραφή μας αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι την δική μας.Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις,, ή απειλές.

ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

Η γνώση του ιστορικού παρελθόντος είναι απαραίτητη για την εθνική αυτογνωσία ενός λαού. Το blog μας με τρόπο απλό χωρίς να διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια, φωτίζει με αναδρομές στα γεγονότα σελίδες ιστορίας του μαρτυρικού Λαού της Κύπρου και των Ελλαδιτών και Κυπρίων νεκρών και αγνοουμένων Ηρώων.