ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

<

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

42 ΧΡΟΝΙΑ ΨΑΧΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ «ΑΤΤΙΛΑ»


«Γολγοθάς» για τις μαρτυρικές οικογένειες

Επί 42 ολόκληρα χρόνια συνεχίζεται ο «Γολγοθάς» για τους συγγενείς των αγνοουμένων στην Κύπρο. Ατελείωτος χρόνος, ανάμεσα σε επιτροπές, διεθνείς αποφάσεις, πολύπλοκες διπλωματικές διαδικασίες και πολιτικές διαπραγματεύσεις.

 Επί 42 ολόκληρα χρόνια συνεχίζεται η μάχη για τους συγγενείς των αγνοουμένων στην Κύπρο

Επί 42 ολόκληρα χρόνια συνεχίζεται η μάχη για τους συγγενείς των αγνοουμένων στην Κύπρο
Τώρα η έρευνα επεκτείνεται σε 30 σημεία της κατεχόμενης Κύπρου τα οποία χαρακτηρίζονται ως στρατιωτικές περιοχές. Ο κ. Νέστορας Νέστορος, Ελληνοκύπριος εκπρόσωπος στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων, εκφράζει την αισιοδοξία ότι το 2016 θα έρθουν στο φως νέα στοιχεία αλλά και ότι θα ανοίξουν επιτέλους τα αρχεία των Ηνωμένων Εθνών.


Επί δεκαετίες απέναντι στην προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας να διερευνήσει την τύχη των αγνοουμένων από την τουρκική εισβολή του 1974, μοναδική «σταθερά» ήταν η αρνητική στάση των κατοχικών αρχών.
«Τρεις δεκαετίες η Τουρκία αγνοούσε τις εκκλήσεις και τα διαβήματά μας, να μας πει τουλάχιστον αν οι δικοί μας ζουν ή όχι, όπως αγνοούσε και τις θεμελιώδεις αρχές και διακηρύξεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα ψηφίσματα που υιοθέτησαν ο ΟΗΕ και η Ευρώπη», σημειώνει χαρακτηριστικά η Παγκύπριος Ομοσπονδία συγγενών αδήλωτων αιχμαλώτων και αγνοουμένων.
Τρεις δεκαετίες η Τουρκία αγνοούσε τις εκκλήσεις και τα διαβήματά μας τονίζει ο Νέστορας Νέστορος (αριστερά), εκπρόσωπος στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων
Τρεις δεκαετίες η Τουρκία αγνοούσε τις εκκλήσεις και τα διαβήματά μας τονίζει ο Νέστορας Νέστορος (αριστερά), εκπρόσωπος στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων
«Δυστυχώς η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων παρέμεινε ουσιαστικά ανενεργός, γιατί η τουρκική πλευρά δεν συνεργάσθηκε. Αντίθετα χρησιμοποίησε την Επιτροπή ως άλλοθι και απλά την υποχρέωνε σε ατέρμονες συζητήσεις για διαδικαστικής φύσεως θέματα, που κατέληγαν σε επανειλημμένα αδιέξοδα».
«Οι οικογένειες πάντα ζουν με την ελπίδα, δεν ψάχνουν μόνο λείψανα, αλλά θέλουν να μάθουν την αλήθεια για την τύχη των ανθρώπων τους», λέει η πρόεδρος του Συλλόγου των Ελλήνων Αγνοουμένων κυρία Μαρία Καλμπουρτζή. Ο πατέρας της ήταν διοικητής της 181 Μ.Π.Π. και έπεσε στη μάχη κοντά στο χωριό Συγχαρί, ενώ πρόσφατα ταυτοποιήθηκαν ορισμένα οστά του.
Η Αγκυρα με έγγραφο που απέστειλε στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης επιχειρεί να βγάλει τον εαυτό της έξω από το κάδρο των ευθυνών στο θέμα του εντοπισμού των χιλιάδων αγνοουμένων του
Η Αγκυρα με έγγραφο που απέστειλε στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης επιχειρεί να βγάλει τον εαυτό της έξω από το κάδρο των ευθυνών στο θέμα του εντοπισμού των χιλιάδων αγνοουμένων του «Αττίλα»
Αδιαφορία
«Η Τουρκία είχε πάντα αδιάλλακτη στάση, δεν ανοίγει εύκολα περιοχές για ανασκαφές και δεν δίνεται ενημέρωση από τα στρατιωτικά αρχεία. Παράλληλα όμως για πολλά χρόνια υπήρχε αδιαφορία και του ελληνικού κράτους. Η μητέρα μου πήρε σύνταξη ως θύμα πολέμου του '40 και η θυσία των ανθρώπων έμεινε στο σκοτάδι. Επρεπε η Ελλάδα να διερευνήσει την τύχη των 83 αγνοουμένων, που ήταν στρατιώτες σε διατεταγμένη υπηρεσία και οι μισοί εξακολουθούν να αγνοούνται», λέει και εκφράζει την ευχή να υλοποιηθεί η θετική μεταστροφή και να ανοίξουν τα αρχεία ύστερα και από τη συμφωνία της ελληνικής με την κυπριακή Βουλή.
Μετά δεκαετίες αδράνειας, η ΔΑΕ το 2006 ξεκίνησε ανασκαφές και εκταφές στις δύο πλευρές της Κύπρου, ενώ είχαν συλλεχθεί δείγματα αίματος από συγγενείς για μελλοντικές ταυτοποιήσεις και δημιουργήθηκε Ανθρωπολογικό Εργαστήριο υπό τη σκέπη των Ηνωμένων Εθνών.
«Την περασμένη Πέμπτη ξεκίνησαν ανασκαφές για πιθανό χώρο ταφής στη Μία Μηλιά και στον Αγιο Γεώργιο Κερύνειας. Είναι οι πρώτες δύο από τις 30 στρατιωτικές περιοχές όπου θα γίνουν ανασκαφές μέσα σε τρία χρόνια», λέει στο «Εθνος» ο κ. Νέστορας Νέστορος και εξηγεί ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δίνει τον χαρακτηρισμό στο 40% του εδάφους.
«Σημαντικό βήμα»
«Στους 30 χώρους αναμένουμε να εντοπίσουμε 140 αγνοούμενους. Είναι η πρώτη φορά που δίνεται μαζική άδεια και άλλαξε η διαδικασία. Είναι ένα σημαντικό βήμα, όμως παραμένει η αδυναμία ότι δεν επιτρέπεται στους μάρτυρες να επισκεφθούν τα σημεία αυτά. Εμείς γνωρίζουμε κατά προσέγγιση τους χώρους εξαφάνισης και πιθανολογούμε για τους χώρους ταφής. Με τους παραλληλισμούς και τις ομαδοποιήσεις υπάρχει 50% απόκλιση λάθους, αναζητούμε ορισμένα άτομα, βρίσκουμε μέρος αυτών, καθώς και άλλα λείψανα», λέει και εξηγεί την περίπλοκη διαδικασία. Τώρα η Επιτροπή έχει κατάλογο με 4 νέες θέσεις, ενώ πρόσφατα εντοπίστηκαν στον Τράχωνα 36 λείψανα με βάση μαρτυρία 95χρονης Τουρκοκύπριας.
Η ΔΕΑ όμως ευελπιστεί ότι θα αποκτήσει πρόσβαση και στα αρχεία του ΟΗΕ τα οποία περιλαμβάνουν στρατιωτικά αποσπάσματα από τις αναφορές για τα γεγονότα του 1974 και παραμένουν απρόσιτα 42 χρόνια μετά.
«Εχουν γίνει πολλές προσπάθειες στο παρελθόν», λέει ο κ. Νέστορος.
«Ζητήθηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία έκανε διαβήματα στον ΟΗΕ για να αποκτήσει πρόσβαση, αλλά δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα. Πρόσφατα αναδείχθηκε ξανά το θέμα και φαίνεται ότι προσεγγίζεται θετικά».
Αγνοούμενα πρόσωπα
Ελληνοκύπριοι 1.508
Τουρκοκύπριοι 493
Tαυτοποιήθηκαν και παραδόθηκαν
Ελληνοκύπριοι 480
Τουρκοκύπριοι 149
Χώροι που έχουν ανασκαφεί
Ανοίχθηκαν 1.041
Αριθμός λειψάνων στους χώρους εκταφών 1.064
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ
 
Η Τουρκία προκαλεί και ρίχνει το μπαλάκι στην Κύπρο
Προκλητική σε βαθμό... αποθράσυνσης, η Αγκυρα επιχειρεί να κάνει το «άσπρο-μαύρο» βγάζοντας η ίδια τον εαυτό της έξω από το κάδρο των ευθυνών, και μάλιστα σε ένα ανθρωπιστικά ευαίσθητο θέμα όπως είναι αυτό του εντοπισμού των χιλιάδων αγνοουμένων του «Αττίλα», ενώ παράλληλα οι σχετικές έρευνες εντατικοποιούνται στη Μεγαλόνησο μέσα σε κλίμα προσδοκιών για επίλυση του Κυπριακού.
Επειτα από τέσσερις δεκαετίες τουρκικής στρατιωτικής κατοχής, και σαν να μην είχαν προηγηθεί σε βάρος της καταδικαστικές ευρωπαϊκές αποφάσεις και ψηφίσματα, η Αγκυρα τολμάει να ρίχνει το «μπαλάκι» σε Λευκωσία και Αθήνα για τους αγνοούμενους.
Το έγγραφο
Με έγγραφο που απέστειλε στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η τουρκική μόνιμη αντιπροσωπεία στο Συμβούλιο καλεί την Κυπριακή Δημοκρατία (την οποία αποκαλεί «ελληνοκυπριακή πλευρά») και την Ελλάδα να επιτρέψουν την πρόσβαση σε «στρατιωτικές ζώνες που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους» προκειμένου να διεξαχθούν έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων.
«Αναμένεται από την ελληνοκυπριακή πλευρά και την Ελλάδα να προβούν σε άμεσα βήματα για διερεύνηση όλων των υποθέσεων αγνοουμένων που εκκρεμούν κατά αποτελεσματικό, διαφανή, ανεξάρτητο και ακέραιο τρόπο... Θα πρέπει η ελληνοκυπριακή πλευρά και η Ελλάδα να παρέχουν στήριξη στη ΔΕΑ (σ.σ. τη δικοινοτική Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους στην Κύπρο), να παράσχουν στις ομάδες εκταφών της ΔΕΑ πρόσβαση σε ύποπτα σημεία ταφής σε στρατιωτικές περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους, κατά ανάλογο τρόπο που έπραξε η τουρκική πλευρά», σημειώνεται στην παράγραφο 17 του εν λόγω εγγράφου, όπως αποκαλύπτεται σε σχετικά δημοσιεύματα του κυπριακού Τύπου (εφημερίδα «Φιλελεύθερος»).
Πέρα από υποκριτικό, το εν λόγω αίτημα είναι και εξόχως προκλητικό, καθώς προέρχεται από μια χώρα όπως η Τουρκία που όχι μόνο έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) επειδή παραβιάζει τα δικαιώματα των οικογενειών των αγνοουμένων, αλλά έχει αρνηθεί και να εκτελέσει τις εν λόγω καταδικαστικές αποφάσεις, παραβιάζοντας έτσι το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Επρεπε να περάσουν 41 χρόνια από την εισβολή, για να αποφασίσει ο τουρκικός κατοχικός στρατός να επιτρέψει την πρόσβαση για εκσκαφές σε «στρατιωτικές ζώνες» στα Κατεχόμενα (σε 10 σημεία κάθε χρόνο, από φέτος και για τα επόμενα τρία χρόνια).
Η εν λόγω είδηση έγινε δεκτή θετικά, όπως άλλωστε και το κοινό μήνυμα Αναστασιάδη-Ακιντζί τον περασμένο Δεκέμβριο για τους αγνοούμενους.
Ακόμη και σήμερα ωστόσο, οι Τούρκοι, αρνούμενοι να συμμορφωθούν με τις εκκλήσεις του ΣΑ και τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ, συνεχίζουν να μην παρέχουν πληροφορίες από τα αρχεία του τουρκικού στρατού για το πού βρίσκονται μαζικοί χώροι ταφής αγνοουμένων στα Κατεχόμενα, αλλά και για τις σκόπιμες μετακινήσεις οστών από μαζικούς τάφους.
Η κατοχή
Επιπλέον, η Αγκυρα καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες, ειδικά το τελευταίο διάστημα, για να αποσυνδέσει το θέμα των αγνοουμένων από το θέμα της συνεχιζόμενης τουρκικής στρατιωτικής κατοχής. Στις συνομιλίες που έγιναν πρόσφατα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με θέμα την εξάμηνη ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ (της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο), οι Βρετανοί «έσβησαν» από το κείμενο του ψηφίσματος την αναφορά σε «τουρκικές στρατιωτικές περιοχές» όπου θα γίνουν εκταφές για τον εντοπισμό αγνοουμένων, και την αντικατέστησαν με τη φράση «στρατιωτικές περιοχές στη βόρεια Κύπρο», προκαλώντας την έντονη αντίδραση Ρωσίας και Αιγύπτου. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και τον περασμένο Νοέμβριο, με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν να «διορθώνει» τότε σχετική δήλωσή του για τις εκσκαφές στα Κατεχόμενα αποσύροντας κάθε αναφορά στην Τουρκία.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Oσα δημοσιεύματα δεν έχουν την υπογραφή μας αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι την δική μας.Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις,, ή απειλές.

ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

Η γνώση του ιστορικού παρελθόντος είναι απαραίτητη για την εθνική αυτογνωσία ενός λαού. Το blog μας με τρόπο απλό χωρίς να διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια, φωτίζει με αναδρομές στα γεγονότα σελίδες ιστορίας του μαρτυρικού Λαού της Κύπρου και των Ελλαδιτών και Κυπρίων νεκρών και αγνοουμένων Ηρώων.