ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

<

Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017

Ο Ήρωας της Κύπρου Κωνσταντίνος Μπροδήμας “επιστρέφει” στην γη των Διδύμων


Ανθυπασπιστής της ΕΛΔΥΚ Κωνσταντίνος Μπροδήμας


Ο Κώστας ήταν το δεύτερο παιδί του μπάρμπα-Μήτσου του Μπροδήμα και της θείτσα –Τούλας, το γένος Μπουγιούρα. Πριν απ’ αυτόν ο Νίκος, μετά ο Τάσος και η Θωμαϊς.

Παρουσιάστηκε στον στρατό, ως νεοσύλλεκτος, στην Καλαμάτα, τον Ιούλιο του 1972. Πεζικό, υπήρχε τότε στην Καλαμάτα, Διμοιρίτης Τυφεκιοφόρος η ειδικότητα

Υπηρέτησε για ένα διάστημα στην Δράμα, περίπου εξάμηνο, και την Ανοιξη του 1973 μετετέθη στην Κύπρο, στην ΕΛ.ΔΥ.Κ., στην Λευκωσία.

Υπηρέτησε εκεί περίπου δέκα πέντε μήνες. Θα απολυόταν στις 21.7.1974.

Μάλιστα, στις 19.7.1974, μαζί με τους συναδέλφους του, μπήκε στο πλοίο ‘Λέσβος’ για την επιστροφή στην Ελλάδα.



Η εισβολή στην Κύπρο ξεκίνησε στις 20.7.1974, χαράματα. Εκείνη την ώρα, το πλοίο με τους επιστρέφοντες – απολυόμενους Έλλαδίτες Στρατιώτες βρισκόταν κάπου ανάμεσα Κρήτη και Κάσο.

Και η διαταγή ήρθε: Το καράβι να επιστρέψει αμέσως στην Κύπρο!

Ετσι ο Κώστας αντί να βρεθεί στα Δίδυμα, βρέθηκε σε μια εμπόλεμη Κύπρο, και μάλιστα στην πρώτη γραμμή.

Ούτε τον σάκο του δεν πήρε, τον παρέλαβαν οι δικοί του αργότερα από το Κέντρο Διερχομένων στον σταθμό Λαρίσης.

Πολέμησε γενναία, όπως άλλωστε όλοι οι συνάδελφοί του. Αλλά ήταν όλα προδομένα, γνωστά πράγματα. Χάθηκε στην Μάχη της ΕΛΔΥΚ, μια από τις σκληρότερες μάχες. Κράτησε δύο ημέρες, και το Μουσείο Ιστορίας του Λονδίνου την αναφέρει ως μια από τις πιο άνισες μάχες που δόθηκαν ποτέ.

Οι Τούρκοι, μη μπορώντας να κάμψουν την αντίσταση των στρατιωτών μας, που στις μάχες σώμα με σώμα τους πήραν “φαλάγγι”, χρησιμοποίησαν βόμβες ναπάλμ, κατακαίγοντας πολλούς απ’ αυτούς!

Επιστροφή στα Δίδυμα




Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν σήμερα στα Δίδυμα Ερμιονίδας, στην κηδεία του έφεδρου ανθυπασπιστή της ΕΛΔΥΚ Κωνσταντίνου Μπροδήμα. ΦΕΚ 1178Γ/31.12.2008.

Ο Κωνσταντίνος Μπροδήμας έπεσε ηρωικά μαχόμενος κατά των Τούρκων εισβολέων στην Κύπρο στις 16 Αυγούστου 1974, σε ηλικία 22 ετών, και σήμερα πραγματοποιήθηκαν τελετή απόδοσης τιμών και νεκρώσιμος ακολουθία στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στα Δίδυμα Ερμιονίδας.

Στην τελετή παρέστη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή. Τα οστά του ήρωα Κωνσταντίνου Μπροδήμα επαναπατρίστηκαν πριν από λίγες ημέρες.









Πηγή:  iefimerida.gr 

2 σχόλια:

  1. Αθανατος ο νεκρος ΘΑΝΑΤΟΣ στους ζωντανους συμπολεμιστες του ...ετσι δεν ειναι ? ελληνικη ¨πολιτεια¨? για να μη μιλησουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Oσα δημοσιεύματα δεν έχουν την υπογραφή μας αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι την δική μας.Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις,, ή απειλές.

ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

Η γνώση του ιστορικού παρελθόντος είναι απαραίτητη για την εθνική αυτογνωσία ενός λαού. Το blog μας με τρόπο απλό χωρίς να διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια, φωτίζει με αναδρομές στα γεγονότα σελίδες ιστορίας του μαρτυρικού Λαού της Κύπρου και των Ελλαδιτών και Κυπρίων νεκρών και αγνοουμένων Ηρώων.