ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

<

Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

ΕΛΔΥΚ 1974 - 16/8/74 ΕNAΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ





ΕΛΔΥΚ 1974 - ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ

12 Αυγούστου 1974. 

Οι συζητήσεις Μαύρου-Κληρίδη-Γκιουνές συνεχίζονται στην Γενεύη. Στην ΕΛΔΥΚ διατάχθηκε επιφυλακή.

Την επόμενη μέρα το μεσημέρι έμαθαν ότι τα 3/4 του Συντάγματος μαζί με την Διοίκηση, με διαταγή του Διοικητή Συνταγματάρχη Νικολαϊδη θα έφευγαν από το Στρατόπεδο για να λάβουν θέσεις στις γύρω περιοχές προς τα δυτικά του Αεροδρομίου. Στο Στρατόπεδο θα έμενε ο 2ος Λόχος του 1ου Τάγματος και ο 4ος Λόχος του 2ου Τάγματος. Στα υψώματα νότια του Στρατοπέδου θα οχυρωνόταν ο Λόχος Διοικήσεως Συντάγματος. Εκεί στο Ύψωμα Β' το μαλακό υπογάστριο της όλης παράταξης σε περίπτωση επίθεσης των Τούρκων αν οι συνομιλίες στην Γενεύη ναυαγήσουν.

 Τότε έμαθαν ότι Διοικητής των Δυνάμεων Αμύνης αναλάμβανε ο νέος Υποδιοικητής, ένας Αντισυνταγματάρχης του ΓΕΣ που είχε έλθει ως συνοδός με τα "στραβάδια" και που το ξεκίνημα της εισβολής τον βρήκε να επιστρέφει με τις "παλιοσειρές" γεγονός που τους ανάγκασε να αποβιβαστούν στην Πάφο και να επιστρέψουν στο Στρατόπεδο αντί για να πλεύσουν προς στην Ελλάδα.

Ο Αντισυνταγματάρχης αυτός έμαθαν ότι είχε υπηρετήσει ως Διοικητής του ΛΒΟ της ΕΛΔΥΚ την περίοδο 1961-1963. Βέβαια όλοι θα προτιμούσαν τον Παπαγιάννη που ήξερε πρόσωπα και πράγματα αλλά αυτός επαναπατρίστηκε κατόπιν διαταγής πριν μερικές μέρες διότι θεωρήθηκε Πραξικοπηματίας - είχε λάβει μέρος στο Πραξικόπημα - και για αυτό ανακλήθηκε.



Τον γνώρισαν τον νέο Υποδιοικητή. Σταυρουλόπουλος το όνομα του. Δεν τους είπε πολλά. Τους είπε ότι έχει διαταγή σε περίπτωση Τουρκικής επίθεσης να υπερασπιστεί το Στρατόπεδο "μέχρι ενός" και ότι έδωσε διαταγή να αδειάσουν οι αποθήκες από τα υλικά, που η Διοίκηση είχε αφήσει γεμάτες, βορά στα αεροσκάφη των Τούρκων σε περίπτωση εχθροπραξιών.
 Ζήτησε από τον Διοικητή του Λόχου Διοικήσεως να χρησιμοποιήσει κάθε όχημα και κάθε οδηγό ακόμα και πέραν της διμοιρίας Εφοδιασμού. Τέλος αφού εκλεισε την συζήτηση, κοντοστάθηκε και γύρισε και είπε: "Εγώ θα είμαι στον Σταθμό Διοίκησης πάνω στο εκκλησάκι του Αη-Γιώργη. Όσοι με θέλουν, ιεραρχικά στο μαγνητικό" (ενν. τηλέφωνο).

- "Α και πριν το ξεχάσω. Αν σε περίπτωση επίθεσης ο αγών καταστεί δυσμενής για εμάς, μόνο με δική μου προσωπική διαταγή θα οπισθοχωρήσετε" τους είπε με ύφος αυστηρό. "Όποιος οπισθοχωρήσει χωρίς διαταγή θα τον στήσω στα πέντε βήματα" κατέληξε.





16 Αυγούστου 1974 ώρα 11.45


Αυτή η επίθεση των Τούρκων είναι η πιό πεισμώδης και ισχυρή. Αντιλήφθηκαν τα μεμέτια ότι το Πυροβολικό μας σίγησε, χωρίς να ξέρουμε το γιατί και έριξαν και τις τρεις ύλες αρμάτων τους στην μάχη... Τα τούρκικα άρματα πέρασαν με ευκολία την ευθεία του άξονα Καϊσή-Ύψωμα Άσπρα Χώματα-Ανατ.Κιόνελι και ετοιμάζονταν να μπουν σαν σφήνα μεταξύ του Υψώματος Β και του Στρατοπέδου, εκεί που μάχονταν λυσσαλέα οι λεβέντες του Λούη Ιωαννίδη, Λοχαγού του 4ου Λόχου και κράταγαν ακόμα τους Τούρκους μακριά από τα συρματοπλέγματα.
Ο Σταυριανάκος γυρνάει δεξιά το κεφάλι του λίγο έξω από το όρυγμα και χαμογελάει βλέποντας τον Λούη Ιωαννίδη μπροστά μπροστά να εμψυχώνει τους άνδρες του, όπως και τους διμοιρίτες του να πηγαινοέρχονται από όρυγμα σε όρυγμα.

"Καλά πάμε εκεί, κρατάμε", σκέφτηκε. Και τότε βλέπει μπροστά του στα 30 μετρα ενα τούρκικο Μ-48 να προχωρεί κατά πάνω τους, χωρίς κανείς να μπορεί να το σταματήσει. Αντιαρματικά ούτε για δείγμα. Τότε σκέφτηκε να κάνει αυτό που έκανε και στις 14 (δυο μέρες πριν) και έπιασε.
Τι είχε κάνει;;; Είχε βγει από το όρυγμα του και τρέχοντας ζιγκ-ζαγκ πήδηξε σαν αίλουρος στην "μούρη" ενός Μ-48, τράβηξε σαν σαλιγκάρι από την ανοιχτή θυρίδα, πιάνοντας τον από τον σβέρκο, τον οδηγό του και τον πυροβόλησε με το πιστόλι του, εξ επαφής στο κεφάλι. Το άρμα μετά από αυτό, ακινητοποιήθηκε. Μετά από λίγο κάποιος από το πλήρωμα μέσα πηγε στην θέση του οδηγού και έβαλε όπισθεν ολοταχώς και το άρμα απομακρύνθηκε...

Το αποφάσισε, υπολόγισε την απόσταση και πετάγεται έξω από το όρυγμα και αρχίζει να τρέχει πάλι ζιγκ ζαγκ και φτάνει στο προπορευόμενο άρμα. Τι τύχη. Και αυτό έχει την θυρίδα του οδηγού ανοιχτή... δείγμα ότι δεν δούλευε ο κλιματισμός. Πηδάει σαν αίλουρος πάνω στο μπροστινό του μέρος και πάει να πιάσει τον οδηγό και να τον τραβήξει έξω για να τον πυροβολήσει.... Όμως αυτήν την φορά η τύχη του γύρισε την πλάτη...

Δεν σκέφτηκε ότι ο Λοχαγός ήθελε να ξαναδεί το Σκουτάρι στην Μάνη. Να κολυμπήσει ξανά στην θάλασσά του με την Μαρία του, να παίξει με τα μικρά παιδιά του την Χρυσάνθη και το αβάπτιστο που θα το ονόμαζε Βασιλική (*). Η άτιμη η τύχη, που δεν βοηθάει πάντα τους τολμηρούς....
Από ένα διπλανό άρμα ένας Τούρκος αρχηγός πληρώματος τον βλέπει πάνω στο άλλο άρμα και στρέφει το πενηντάρι και ανοίγει πυρ. Ένα βλήμα τον βρίσκει στο κεφάλι και του το διαλύει.... Το άψυχο σώμα του πέφτει μπροστά στο άρμα.



Ένας στρατιώτης από την Κρήτη, Βολακάκης Μάριος νομίζω ήταν το όνομα του, φωνάζει "σκότωσαν τον Λοχαγό" και βγαίνει από το όρυγμα για να πάει να πάρει το σώμα του νεκρού Λοχαγού και να το τραβήξει πίσω στις γραμμές μας..

Ριπές από πολυβόλα τον διαπερνούν σε όλο του το σώμα και τον αφήνουν και αυτόν τον λεβέντη Κρητικό στον τόπο... Ένας Μανιάτης και ένα Κρητικός σε μια άμιλλα ηρωισμού....πεσμένοι νεκροί στην αιματοβαμμένη γη της Κύπρου. Μετά από λίγο χωρίς τον "μπροστάρη" τους οι άνδρες του Λόχου Διοικήσεως "σπάνε", οι Τούρκοι με τα άρματα περνούν τις γραμμές και μάχονται πλέον σώμα με σώμα....
Μία ώρα μετά ο Στρατοπεδάρχης Αντισυνταγματάρχης Σταυρουλόπουλος βλέποντας ότι το παν είχε χαθεί και περαιτέρω αντίσταση θα είχε σαν αποτέλεσμα να χαθούν και οι 318 υπερασπιστές, χωρίς να διασωθεί το Στρατόπεδο, πήρε την μεγάλη απόφαση και διατάσσει "απαγκίστρωση εν ημέρα και υπό την ισχυρά πίεσιν του εχθρού"!!! Μόνο τότε έσπασε η άμυνα του 4ου και του 2ου Λόχου....
Εκείνη την μέρα χάθηκε το παν... εκεί στο Στρατόπεδο, αλλά σώθηκε η Λευκωσία....

ΑΝΔΡΩΝ ΕΠΙΦΑΝΩΝ ΠΑΣΑ ΓΗ ΤΑΦΟΣ !!!

(*) Η δεύτερη κόρη του Λοχαγού τελικά δεν βαφτίστηκε Βασιλική αλλά προς τιμήν του ΗΡΩΑ πατέρα της την ονόμασαν Σωτηρία.

(από το βιβλίο του Κώστα Δημητριάδη "Αυτοί που τίμησαν την στολή τους" - εκδ. ΠΕΛΑΣΓΟΣ 2017)


ΠΗΓΗ:http://kostasmavroskoufis.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Oσα δημοσιεύματα δεν έχουν την υπογραφή μας αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι την δική μας.Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις,, ή απειλές.

ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

Η γνώση του ιστορικού παρελθόντος είναι απαραίτητη για την εθνική αυτογνωσία ενός λαού. Το blog μας με τρόπο απλό χωρίς να διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια, φωτίζει με αναδρομές στα γεγονότα σελίδες ιστορίας του μαρτυρικού Λαού της Κύπρου και των Ελλαδιτών και Κυπρίων νεκρών και αγνοουμένων Ηρώων.