ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

<

Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

ΛΟΧΙΑΣ Κ/Δ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΙΣΤΗΣ ΤΗΣ Α! Μ.Κ ΓΑΙΔΑΤΖΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ



Ο Λοχίας Κ/Δ Γαιδατζής Χρήστος έλαβε μέρος  στην στρατιωτική αποστολή  ΝΙΚΗ με προορισμό την Κύπρο και μαζί με άλλους καταδρομείς της Α! μοίρας για να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην ματωμένη γη της Κύπρου, αμέσως μετά την τουρκική εισβολή στο μαρτυρικό νησί τον Ιούλιο του 1974. Μαζί με λοκατζήδες της Α Μοίρας Καταδρομών Μάλεμε Χανίων και μία διμοιρία της Γ Μοίρας Καταδρομών, ο Γαιδατζής Χρήστος συμμετείχε στην αεραποβατική επιχείρηση μεταφοράς προσωπικού, με αεροσκάφη τύπου NOR-ATLAS της πολεμικής αεροπορίας, από την Ελλάδα στην Κύπρο, τη νύχτα της 21ης-22ας Ιουλίου 1974.

Η όλη επιχείρηση είχε σκοπό την ενίσχυση των σκληρά μαχόμενων Ελλαδικών και Κυπριακών δυνάμεων κατά των Τουρκικών δυνάμεων εισβολής Αττίλας 1 και Αττίλας 2. Η επιχείρηση αυτή είχε ονομαστεί "ΝΙΚΗ" και χαρακτηρίστηκε, τόσο από τον ελληνικό όσο και από τον ξένο τύπο, ως επιχείρηση αυτοκτονίας. Στη διάρκεια της επιχείρησης βλήθηκαν όλα τα αεροσκάφη, από φίλια και εχθρικά πυρά και καταρρίφθηκε ένα, με συνέπεια να βρουν φρικτό θάνατο όλοι οι επιβαίνοντες σ' αυτό. Είκοσι επτά λοκατζήδες και τέσσερις αξιωματικοί της πολεμικής αεροπορίας καθώς και δύο λοκατζήδες από άλλο αεροσκάφος, έχασαν την ζωή τους την αποφράδα εκείνη νύχτα.






Τα ξημερώματα της 23ης Ιουλίου τους ανατέθηκε η κάλυψη του αεροδρομίου της Λευκωσίας και έλαβε μέρος στην μάχη εκτελώντας χρέος διαβιβαστή μεταφέροντας εντολές του διοικητή προς τούς αξιωματικούς εκτός ασυρμάτου,τρέχοντας πέρα δώθε μεταξύ των θέσεων των λόχων και της διοίκησις. Τραυματίστηκε ελαφριά όταν κάποια στιγμή ένα τεθωρακισμένο με δύο Κύπριους εβλήθην από όλμο λίγα μέτρα μακριά του σκοτώνοντας τον έναν και τραυματίζοντας τον άλλο στο χέρι.

Αναλογίζεται σήμερα την τύχη του, γιατί λίγες ημέρες πριν φύγουν για την Κύπρο μεταφέρθηκε από τον 42ο λόχο στον λόχο υποστηρίξεως και τήν θέση του πήρε ο αείμνηστος καταδρομέας Τσιλιβάκης Σταύρος που σκοτώθηκε μαζί με όλους τούς καταδρομείς  που επέβαιναν στο noratlas Nίκη4 !

Κατά τη δεύτερη φάση της εισβολής η Α’ Μοίρα πολέμησε ως 35 Μοίρα Καταδρομών, σύμφωνα με το κυπριακό σύστημα αρίθμησης. Αποστολή της 35 ήταν η άμυνα στην περιοχή ανατολικώς της Λευκωσίας και η προστασία του αυτοκινητόδρομου που ένωνε την Λευκωσία με την Λεμεσό. Οι δυνάμεις της ΕΛΔΥΚ, των μοιρών καταδρομών, των ελάχιστων τεθωρακισμένων και του τάγματος 336 το οποίο αντιστάθηκε στον Άγιο Παύλο, ήταν αυτές που διακρίθηκαν περισσότερο στην φάση αυτή της εισβολής όταν οι περισσότερες μονάδες της Εθνικής Φρουράς είχαν μηδαμινή απόδοση ή αυτοδιαλύονταν.. Χαρακτηριστικό των σκληρών μαχών και του ηρωισμού των καταδρομέων της 35 Μοίρας Καταδρομών


Σήμερα  ζει στα Κύμινα του Δήμου Αξιού  με την σύζυγό του Λένα και τον γιο του Νίκο.
Χωρίς καμία βοήθεια από το κράτος 65 ετών χωρίς καμία σύνταξη, παλεύει με αξιοπρέπεια να επιβιώσει. Τα πολλά προβλήματα υγείας που έχει κληρονομήσει από τότε και την μάχη τής συζύγου του με τον καρκίνο, καταστούν αφόρητη την κατάσταση αλλά η δύναμη τής ψυχής τους  είναι αξιέπαινη. Χωρίς ούτε την βασική φαρμακευτική κάλυψη που είναι απαραίτητη και για τους δύο εν τούτης παραμένουν ψύχραιμοι, περήφανοι και στέκονται με ψηλά το κεφάλι με ένα δεν πειράζει......

Οι περισσότεροι εξάλλου που επέζησαν, δεν ζητούν πλέον ούτε παράσημα ούτε εύφημους μνείες. Θέλουν Δικαίωση.Θέλουν το έμπρακτο ενδιαφέρον της πατρίδας για την τιμή της οποίας πολέμησαν, Θέλουν μια σύνταξη, ας είναι και της πείνας για να μην περιμένουν την ελεημοσύνη για να ζήσουν Θέλουν την έμπρακτη αναγνώριση από την πατρίδα τους.Το ελληνικό κράτος που τους χρησιμοποίησε ως αναλώσιμους,σήμερα τους έχει πετάξει  στον κάδο των αχρήστων. Καμία αναγνώριση, ούτε για το αίμα που έχυσαν για την πατρίδα, ούτε για το ότι γύρισαν σακάτιδες και με ψυχολογικά προβλήματα. Όλα αυτά κι άλλα πολλά φρόντισαν οι τότε κι οι μετέπειτα κυβερνώντες μας να τα διαγράψουν, να τα εξαφανίσουν, γιατί φοβούνται μήπως ξεσπάσει κάποτε κανένα τσουνάμι αποκαλύψεων για την τότε και την ως σήμερα προδοσία στο Κυπριακό και τους πνίξει.


Α! ΜΟΙΡΑ ΜΑΛΕΜΕ ΜΕ ΧΡΕΟΙ ΑΛΦΑΜΙΤΗ


ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑΡΙΑ ΤΗΣ Α! ΜΟΙΡΑΣ






 Η φωτογραφία είναι από το Τατόι στην παραλαβή των λειψάνων των 16 καταδρομέων που έχασαν τη ζωή τους από φίλια πυρά, και οι οποίοι συμμετείχαν στην μυστική αποστολή "ΝΙΚΗ" κατά την τουρκική εισβολή.

1 σχόλιο:

  1. Αγνη Ηρωϊκή ψυχη οπως και τοσες αλλες απο την Ιστορικη Α'Μοιρα Καταδρομων. Μαχονται αεναως με αξιοπρεπεια και Ηρωϊσμό καθημερινα για μια σταλια Δικαιωση... Βλεπεις δεν ειναι προσφυγες ή αντιρησιες συνειδησης ή αντιεξουσιαστες ή απο εκεινους που αποκτουν ολο και περισσοτερα δικαιωματα της σεξουαλικης τους ταυτοτητας, Απλα ειναι Ηρωες και τους Ηρωες η πολιτεια τους αντιμετωπιζει ως αντικειμενα ουτε καν σαν ανθρωπους. Αλλα θα ερθει και η ωρα της προδοσιας τους... Γιατι την προδοσια πολλοι αγαπησαν ΤΟΝ ΠΡΟΔΟΤΗ ΚΑΝΕΙΣ. Η πολιτεια φερθηκε προδοτικα και καποια στιγμη θα το πληρωσει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Oσα δημοσιεύματα δεν έχουν την υπογραφή μας αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι την δική μας.Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις,, ή απειλές.

ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

Η γνώση του ιστορικού παρελθόντος είναι απαραίτητη για την εθνική αυτογνωσία ενός λαού. Το blog μας με τρόπο απλό χωρίς να διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια, φωτίζει με αναδρομές στα γεγονότα σελίδες ιστορίας του μαρτυρικού Λαού της Κύπρου και των Ελλαδιτών και Κυπρίων νεκρών και αγνοουμένων Ηρώων.