ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

<

Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΑΖΙΝΑΣ 1974 ΄΄Πώς προδόθηκαν οι εκεί ένοπλοι μακαριακοί΄΄


ΑΖΙΝΑΣ
                                                               Ανδρέας Αζίνας
Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΖΙΝΑΣ ήταν ο πιο στενός συνεργάτης του Μακαρίου, από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 όταν επέστρεψε από τις σπουδές του στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε γεωπόνος. Εργάστηκε για την προετοιμασία του αγώνα της ΕΟΚΑ, στη διάρκειά του δε βρισκόταν στην Αθήνα, απ’ όπου και διευθετούσε αποστολές όπλων στην Κύπρο.
ΜΕ τη δημιουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960, ο Μακάριος τοποθέτησε τον Αζίνα στο πηδάλιο του Συνεργατισμού. Ανάλαβε ως Διοικητής Συνεργατικής Αναπτύξεως. Ενός Οργανισμού με στέρεη λαϊκή βάση, ο οποίος, όμως, κατέληξε στις μέρες σε  κυβερνητικό όργανο, εξ αιτίας της διαπλοκής και της κακοδιαχείρισης που υπήρξε στον Συνεργατισμό διαχρονικά. Με πρωτεργάτη το ΑΚΕΛ, ο Συνεργατισμός ξέφυγε από το σλόγκαν του «ο καθένας για όλους και όλοι για τον καθένα» και έγινε «ο καθένας για το κόμμα και όλοι για το κόμμα»! Χρηματοδοτήσεις χωρίς αντίκρισμα, δάνεια που δεν πληρώνονταν, προσλήψεις κομματικών με τη σέσουλα – χωρίς προσόντα πολλές φορές – προαγωγές χωρίς αξιοκρατικά κριτήρια, συγκάλυψη ατασθαλιών σε Πιστωτικά Ιδρύματα, ηγεμονικοί μισθοί και πολλά άλλα, ήταν το πλαίσιο-μπάχαλο, στο οποίο κινείτο ο Συνεργατισμό από το 1960 μέχρι πρόσφατα. Στο ίδιο πλαίσιο λειτουργούσαν και τα Συνεργατικά Παντοπωλεία, που εξαρτώντο πλήρως από το Συνεργατικό Κίνημα. Δεν είναι καθόλου υπερβολή να επισημανθεί, ότι ήταν σπάνιο το φαινόμενο να μην υπάρχει κακοδιαχείριση σε Συνεργατικό Παντοπωλείο, ακόμα και στο πιο μικρό χωριό της Κύπρου! Κι αυτό, σε γνώση όλων μέχρι και υπουργούς…

Μυστικές εισαγωγές οπλισμού
ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ πάντα στον Μακάριο ως μυστικοσύμβουλός του ο Αζίνας και μόνος διαχειριστής ενός Οργανισμού με πολύ
ΦΟΡΤΙΟ - Αντιγραφή
ρευστό στα ταμεία του, είχε αναλάβει πολλές φορές τη μυστική αγορά και μεταφορά στην Κύπρο οπλισμού – ακόμα και μικρών τεθωρακισμένων – από ξένες χώρες, για το μακαριακό κράτος και παρακράτος.  Τελευταία παραλαβή, στην οποία περιλαμβάνονταν και βαριά πολυβόλα και αντιαρματικά, ήταν λίγες μόνο μέρες πριν από το Πραξικόπημα. (Μόνο στα υπόγεια της Αρχιεπισκοπής βρέθηκαν μετά το Πραξικόπημα…χιλιάδες ολοκαίνουργια «ΚαλασνίκοΦ» και μεγάλος αριθμός πολυβόλων!)
  • Ο ΑΖΙΝΑΣ υπήρξε και οργανωτής ένοπλων ομάδων του μακαριακού παρακράτους, με «δεξί του χέρι» πάντα, τον πεθερό του Παπαμιλτιάδη από την Αμμόχωστο.
ΕΝΕΡΓΟΣ ήταν η ανάμειξη Αζίνα και στην ετοιμασία και αποστολή της γνωστής επιστολής Μακαρίου προς Γκιζίκη, η οποία και οδήγησε στο Πραξικόπημα. Ο Αζίνας ήταν, επίσης, εκείνος που παρέλαβε στις 8.7.74 και κατευόδωσε την επομένη τον απεσταλμένο της στρατιωτικής δικτατορίας, δημοσιογράφο Σάββα Κωνσταντόπουλο,ο οποίος έφερε στην Κύπρο πρόταση των «χουντικών» και διεξήγαγε συνεννοήσεις με τον Μακάριο, αναφορικά με τις αποφάσεις του να διώξει τους εξ Ελλάδος αξιωματικούς και να συρρικνώσει τη δύναμη της Εθνικής Φρουράς.
Η ΕΚΡΗΞΗ του πραξικοπήματος βρήκε τον Αζίνα στο Λονδίνο για οικογενειακούς λόγους αφού, όπως μας είπε ο ίδιος, θεωρούσε ότι, μετά την έλευση Κωνσταντόπουλου στην Κύπρο, υπήρχε έδαφος συνεννόησης του Μακαρίου με την Αθήνα και η κρίση που προκλήθηκε από την επιστολή προς Γκιζίκη, θα καταλάγιαζε.
Ριπή πολυβόλου κατά του ΓΕΕΦ
ΤΟ ΣΠΙΤΙ Αζίνα, κοντά στο Αρχηγείο Αστυνομίας και το ΓΕΕΦ, σε πάροδο της Λεωφόρου Αθαλάσσας, δεν ήταν κλειστό κατά την απουσία του στο Λονδίνο. Διέμεναν σ’ αυτό μέλη των παρακρατικών ομάδων του Μακαρίου, όπως και τεχνικοί οι οποίοι χειρίζονταν τον εκεί πλούσιο τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό, που εξυπηρετούσε το μακαριακό καθεστώς. Με την έκρηξη του Πραξικοπήματος και την μέσα σε ώρες ανατροπή του Μακαρίου, οι παρακρατικοί παρέμειναν κρυμμένοι στο σπίτι, μη γνωρίζοντας τι να κάμουν. Επισημάνθηκαν και εξουδετερώθηκαν από τους κινηματίες το βράδι, όταν οι μακαριακοί έκαναν το λάθος να ρίξουν ριπή οπλοπολυβόλου προς την πλευρά του ΓΕΕΦ. Οι σφαίρες έπληξαν το γραφείο του Ναυτικού Διοικητής Κύπρου αντιπλοίαρχου Γ. Παπαγιάννη, στον δεύτερο όροφο του Αρχηγείου.
ΗΤΑΝ 10 η ώρα όταν ρίχτηκαν οι σφαίρες και ενώ στο γραφείο βρισκόταν ο Παπαγιάννης με άλλους αξιωματικούς, παρακολουθώντας τα γεγονότα της ημέρας από την τηλεόραση. Η ριπή έσπασε τα τζάμια του γραφείου και οι σφαίρες κτύπησαν σε τοίχο. Έσπευσαν τότε να σβήσουν τα φώτα και να τρέξουν σε άλλο γραφείο, προσπαθώντας μέσα στο σκοτάδι να εντοπίσουν το σημείο απ’ όπου είχαν ριχτεί οι πυροβολισμοί. Ένας ταγματάρχης, φρόντισε τότε να φέρει κιάλια νυκτερινής σκόπευσης, (τα πήρε από το στρατόπεδο του «Εφεδρικού» μετά την κατάληψή του το πρωί) και με αυτά εντόπισαν το σημείο, που ήταν το σπίτι Αζίνα, το οποίο, όμως, δεν γνώριζαν. Σε λίγο, άρμα που βρισκόταν έξω από το ΓΕΕΦ, κινήθηκε προς τα εκεί και εξουδετέρωσε ην ομάδα των ενόπλων που ήταν στο σπίτι.
Όπλα, πακτωλός χρημάτων, υπερσύγχρονες συσκευές!
Το πρωί, ο Παπαγιάννης έστειλε μια ομάδα στρατιωτών της Ναυτικής Διοικήσεως να πάνε στο σπίτι, από το οποίο ρίχτηκαν οι πολυβολισμοί κατά του γραφείου του. Όταν, μετά από 1-2 ώρες επέστρεψαν, έφεραν μαζί τους αρκετά Καλασνίκοφ», πολλά πυρομαχικά, και μια βαλίτσα με μεγάλο αριθμό ξένων χαρτονομισμάτων, κυρίως γερμανικών μάρκων και αγγλικών στερλινών, συνολικής αξίας πέραν των 10.000.000.δραχμών της εποχής. Όπως είπαν οι στρατιώτες, μέσα στο σπίτι είδαν πολλές σύγχρονες συσκευές τηλεπικοινωνιών, ενώ στην οροφή του σπιτιού υπήρχαν τεράστιες κεραίες, για τις συσκευές αυτές.
Ο ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ έσπευσε να παραδώσει τη βαλίτσα στον επικεφαλής του Πραξικοπήματος, ταξίαρχο Μιχάλη Γεωργίτση, αναφέροντάς του και πού είχε βρεθεί. Επίσης του ζήτησε να στείλει αξιωματικούς των διαβιβάσεων για να ελέγξουν τις συσκευές επικοινωνιών, κι αυτός τον προέτρεψε να πάει πρώτα ο ίδιος να τις δει και να του αναφέρει σχετικά. Πήγε πράγματι με ομάδα ναυτών και διαπίστωσε ότι επρόκειτο για τελευταίου τύπου συσκευές ραδιοτηλετύπων, «τις οποίες ούτε στο όνειρό μας δεν είχαμε δει τότε στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις», σύμφωνα με μαρτυρία του Παπαγιάννη στην «Επιτροπή για το Φάκελο της Κύπρου», που συστάθηκε το 1986-88 στην ελληνική Βουλή.. Όπως εξήγησε, υπήρχε και μια συσκευή ραδιοτηλεφωνίας SSB 1.000 Watt, με την οποία, λόγω της ισχύος της, μπορούσε κανείς να μιλήσει ραδιοτηλεφωνικώς σε μεγάλες αποστάσεις, όπως με την Αγγλία, την Ρωσία μέχρι και την Ινδία! Επίσης, οι τεράστιες κεραίες στην οροφή του σπιτιού, έδειχναν ότι χρησιμοποιούνταν για συνομιλίες μεγάλων αποστάσεων. Σε χαρτί με συχνότητες που βρισκόταν σε μια απ’ αυτές, αναγραφόταν, ως «τακτικός συνομιλητής», εταιρία προμήθειας όπλων της Σοβιετικής Ενώσεως, όιπως και μια αντίστοιχη της Τσεχοσλοβακίας. «Ανέφερα τα συμπεράσματά μου στον Γεωργίτση», συνέχισε ο Παπαγιάνης, «ο οποίος έδωσε εντολή στις Διαβιβάσεις της Ε.Φ. να πάνε στο σπίτι και να παραλάβουν τις συσκευές». Ο ίδιος κράτησε τα «Καλασνίκοφ» και εξόπλισε το επιτελείο του.
ΜΕΤΑ την τουρκική εισβολή, έγινε λόγος σε μακαριακές εφημερίδες για «διάρρηξη σtο σπίτι Αζίνα και κλοπή χρημάτων και μεγάλης ποσότητας εξολπισμού». Μετά από το θόρυβο που ακολούθησε, οι πραξικοπηματίες επέστρεψαν τα χρήματα στον Αζίνα.
ΔΗΛΑΔΗ, το σπίτι Αζίνα αποτελούσε σημαντικό πόστο του μακαριακού παρακράτους και χρησιμοποιείτο ως μυστικό τηλεπικοινωνιακό κέντρο. Με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, που όχι η Εθνική Φρουρά στην Κύπρο, αλλά ούτε και οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλλαδας διέθεταν!
Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΖΙΝΑΣ πέθανε το 2012, σε ηλικία 85 χρονών.
ΠΗΓΗ: (Αρχείο Νίκου Παπαναστασίου-απόσπασμα)
nikospa.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Oσα δημοσιεύματα δεν έχουν την υπογραφή μας αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι την δική μας.Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις,, ή απειλές.

ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

Η γνώση του ιστορικού παρελθόντος είναι απαραίτητη για την εθνική αυτογνωσία ενός λαού. Το blog μας με τρόπο απλό χωρίς να διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια, φωτίζει με αναδρομές στα γεγονότα σελίδες ιστορίας του μαρτυρικού Λαού της Κύπρου και των Ελλαδιτών και Κυπρίων νεκρών και αγνοουμένων Ηρώων.