ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

<

Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

«Αντί κρασί, ήπια το αίμα του!..»

ΕΙΣΒΟΛΗ
ΠΟΛΛΑ άρθρα, μελέτες και βιβλία στην Τουρκική, αναφέρονται στην εισβολή του 1974. με τους πρωταγωνιστές να περιγράφουν τα βιώματα και τις αναμνήσεις τους από τη συμμετοχή τους στο έγκλημα, είτε ως απλοί στρατιώτες είτε ως αξιωματικοί του τουρκικού στρατού. Ο επί κεφαλής των δυνάμεων εισβολής στρατηγός Μεντρετίν Ντεμιρέλ,δήλωσε:
«Ο οπλισμός μας δεν ήταν τελευταίας τεχνολογίας. Τα άρματά μας ήταν από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η ταχύτητα που ανέπτυσσαν τα αποβατικά μας σκάφη δεν ήταν ικανοποιητική». Οι Έλληνες πολέμησαν πάρα πολύ καλά. Απέδειξαν ότι είναι λαός που γνωρίζει να πολεμά. Πολέμησαν μαζί μας γενναία και δεν εγκατέλειψαν τις θέσεις τους. Ουδέποτε είδα Έλληνα να εγκαταλείπει τη μάχη για να σωθεί».


Υπάρχουν και πολλές μαρτυρίες για δολοφονίες εν ψυχρώ αιχμαλώτων. Πριν από μερικά χρόνια ο ηθοποιός Αττίλα Ολγκάτς, δήλωσε ότι σκότωσε 10 Ε/κ αιχμαλώτους ενώ υπήρχαν και μαρτυρίες αξιωματικών που υπερηφανεύονταν για τα κατορθώματά τους, όπως του Εσάτ Οκτάι Γιλντιράν ο οποίος μετά την εισβολή ανέλαβε διευθυντής των φυλακών στο Ντιγιαρμπακίρ όπου εξέτιαν την ποινή τους Κούρδοι κατάδικοι. Σε ομιλία του είπε τα εξής:
«Έχω υπηρετήσει στην Κύπρο, όπου μπροστά στα μάτια του πατέρα του, έσφαξα ένα Ελληνόπουλο και αντί κρασί ήπια το αίμα του!..».

Τα προπαγανδιστικά φυλλάδια

ΤΑ τουρκικά αεροσκάφη, κατά την εισβολή πετούσαν φυλλάδια προπαγανδιστικού περιεχομένου, με αποδέκτες τους Ε/κ. Δύο από αυτά δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα«Αφρίκα». Λεκτικό και ορθογραφία δημοσιεύονται ως είχαν:
«Κύπριοι Έλληνες, Ουδόλως επιθυμούμεν την αιματοχυσίας Σας έχομεν γνωρίση ως φίλους και πάλην σας θεωρούμεν ως φίλους. Ημείς ήλθομεν απλώς όπως ζητήσομεν λογαριασμόν απ’ εκείνους οι οποίοι έχουν βυθίση εις το σκότος την νήσον και σας έχουν παραπλανήση. Η ωραία σας νήσος θα είναι και πάλην κοινόν κτήμα εσένα και των κυπρίων τούρκων των οποίων από αιώνας γνωρίζεται ως αδελφός. Ημείς αφού επετύχομεν τον σκοπόν τούτο, θα επιστρέψομεν ειν τη πατρίδαν μας. Ημείς δεν θέλομεν έδαφος αλλά δικαιοσύνη Ο Διοικητής της Κυπριακής Ειρηνευτικής Δυνάμεις». «Κύπριοι Έλληνες, Πολύ ηργάσθημαν διά να ζήσατε αδελφικός μετά των εν τη νήσω τούρκων. Οι κύπριοι και έλληνες ιθύνοντες σας αλληλοδιέφθηραν. Εχήσατε αδίκως αίμα. Την ελεύθερην πατρίδαν σας επιδιόουν να υποτάξουν υπό τον ζηγόν ο οποίος αποκαλείται Ενωσις Πέστε πλέον εις τους ιθύνοντας σας ότι ΑΡΚΕΙ ΠΛΕΟΝ Ο Διοικητής της Κυπριακής Ειρηνευτικής Δύναμεις».

Το διάγγελμα του Ετζεβίτ

Στις 06.10 της 20ής Ιουλίου 1974 ο ραδιοσταθμός μετέδωσε το εξής διάγγελμα του πρωθυπουργού της εισβολής, Μπουλέντ Ετζεβίτ:
«Άρχισε η απόβαση και πτώση αλεξιπτωτιστών των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Κύπρο. Ο Θεός να βοηθήσει και να είναι για το καλό του Έθνους μας, του συνόλου των Κυπρίων και της ανθρωπότητας. Πιστεύουμε ότι κατ’ αυτόν τον τρόπον θα προσφέρουμε βοήθεια στην ανθρωπότητα και στην ειρήνη. Ευελπιστώ ότι οι δυνάμεις μας δεν θα αναγκαστούν να ανοίξουν πυρ και να σημειωθούν αιματηρές συγκρούσεις. Στην πραγματικότητα εμείς δεν πηγαίνουμε στο νησί για πόλεμο αλλά για ειρήνη. Για ειρήνη, όχι μόνο των Τ/κ αλλά και των Ε/κ. Αναγκαστήκαμε να πάρουμε αυτή την απόφαση αφού εξαντλήσαμε όλες τις διπλωματικές και πολιτικές οδούς. Θεωρώ υποχρέωσή μου να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου προς όλες τις φίλιες χώρες και συμμάχους μας και με τις οποίες το τελευταίο διάστημα είχαμε διαβουλεύσεις, για την καλή τους βούληση να προσφερθούν για επίλυση των υποθέσεων μέσω διπλωματικής οδού και χωρίς επέμβαση. Σαφώς, δεν φέρουν ευθύνη για το ότι οι προσπάθειές τους δεν καρποφόρησαν. Και πάλι εύχομαι όπως η ενέργειά μας αποβεί για το καλό της ανθρωπότητας, του έθνους μας και του συνόλου των Κυπρίων». 
Κορούτουρκ και Σαντζάρ
Ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας το 1974 Φαχρί Κορούτουρκ, στο διάγγελμά του τότε, ανέφερε:
«Η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο όχι για πόλεμο αλλά για να αποκαταστήσει τη συνταγματική τάξη. Πρόκειται για ειρηνευτική επιχείρηση που βασίζεται σε διεθνείς συμφωνίες. Για χρόνια το Κυπριακό έχει καταντήσει γάγγραινα και η Τουρκία επενέβη στην κατάλληλη ώρα. Η επιχείρηση στέφθηκε με επιτυχία τόσο από πολιτικής όσο και από στρατιωτικής σκοπιάς. Η επιχείρηση στην Κύπρο απέδειξε ότι η Τουρκία, ενώ είναι φιλειρηνική χώρα, όταν παραστεί ανάγκη ενεργεί και κατά τρόπο που ενήργησε στην Κύπρο προκειμένου να υπερασπιστεί το Δίκαιο».
Σε διάγγελμά του εξ’ άλλου, ο στρατηγός Σεμίχ Σαντζάρ, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, ανέφερε:
«Τη στιγμή που μεταδίδεται το μήνυμα αυτό, οι γενναίες τουρκικές ένοπλες δυνάμεις άρχισαν μια επιχείρηση η οποία βασίζεται στα δικαιώματα που έχουν αναγνωριστεί με διεθνείς συμφωνίες, προκειμένου να διασφαλίσουν την ειρήνη στην Κύπρο και στην ευρύτερη περιοχή αλλά και την ασφάλεια των εκεί ομοεθνών μας».
nikospa.wordpress. com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Oσα δημοσιεύματα δεν έχουν την υπογραφή μας αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι την δική μας.Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις,, ή απειλές.

ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

Η γνώση του ιστορικού παρελθόντος είναι απαραίτητη για την εθνική αυτογνωσία ενός λαού. Το blog μας με τρόπο απλό χωρίς να διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια, φωτίζει με αναδρομές στα γεγονότα σελίδες ιστορίας του μαρτυρικού Λαού της Κύπρου και των Ελλαδιτών και Κυπρίων νεκρών και αγνοουμένων Ηρώων.