Ο ΕΥΕΛΘΩΝ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, έπεσε μαχόμενος στο αντιαεροπορικό του, ο ήρωας που δεν χώρεσε στον κατάλογο των αγνοουμένων και αφαιρέθηκε από αυτόν με άλλους 125, βρέθηκε θαμμένος κάτω από το αντιαεροπορικό του. Τον έθαψαν οι Τούρκοι, τιμής ένεκεν, με το όπλο του στον ώμο και το κράνος στο κεφάλι. Πολέμησε με πάθος και αντιστάθηκε μόνος γεμίζοντας και βάλλοντας κατά των τουρκικών αεροπλάνων τα οποία δεν κατάφεραν να τον εξουδετερώσουν παρόλες τις βυθίσεις που διενήργησαν.
Ακολούθησαν οι Τούρκοι ολμιστές και ενώ οι Τούρκοι στρατιώτες έφτασαν σε οπτική επαφή δεν το έβαλε στα πόδια για να γλυτώσει τη ζωή του, όπως έκαναν τόσοι άλλοι. Παρέμεινε εκεί και άρχισε να βάλλει κατά των ερπυστριοφόρων τεθωρακισμένων μεταφοράς προσωπικού και των στρατιωτών που προέλαυναν. Τελικά, ο Ευέλθων Ιωαννίδης έπεσε ηρωικώς μαχόμενος και τώρα ταυτοποιήθηκαν το οστά του με τη μέθοδο DΝΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», τη σκηνή περιέγραψε Τουρκοκύπριος βοσκός ο οποίος στις 14 Αυγούστου 1974 βρέθηκε στην περιοχή και βοηθούσε τον τουρκικό στρατό.
Ο Ευέλθων σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης τωνΤούρκων από τις Χαμίτ Μάντρες προς τη Μια Μηλιά και βρισκόταν στην περιοχή Κόννος που γειτνιάζει με τα πρώτα της σπίτια. Λίγο πιο μακριά είχε αναπτυχθεί η μονάδα του Τάσου Μάρκου. Σε πρώτη φάση ο Ευέλθων έβαλε κατά των τουρκικών αεροπλάνων, καλυπτόμενος και από ευκαλύπτους που βρίσκονταν στην περιοχή. Όταν έσπασε η αμυντική γραμμή, τα αεροπλάνα τον κτυπούσαν από πιο ψηλά. Οι Τούρκοι εισήλθαν στη Μια Μηλιά γύρω στις 8.30π.μ. αλλά στην περιοχή του Κόννου εξακολουθούσαν να ακούγονται πυροβολισμοί. Η προσοχή των Τούρκων στράφηκε προς τα εκεί αλλά οι πυροβολισμοί εξακολουθούσαν να ακούγονται μέχρι και τις 11. Στη μάχη εκείνη, όπως ομολόγησαν οι Τούρκοι, χάθηκαν στρατιώτες τους συνεπεία της δράσης του Ευέλθοντα Ιωαννίδη.
Όταν κάποτε σίγησε το αντιαεροπορικό, έσπευσαν Τούρκοι στρατιώτες οι οποίοι διεπίστωσαν πως εκεί βρισκόταν μόνο ένας στρατιώτης. Καθόταν στο αντιαεροπορικό, όπου προφανώς και κτυπήθηκε, χωρίς καμιά προσπάθεια να το εγκαταλείψει. Οι Τούρκοι οδήγησαν στην περιοχή τρακτέρ και αφού έσκαψαν κάτω από το αντιαεροπορικό, τον έθαψαν.
Τριάντα επτά χρόνια μετά διεπιστώθη ότι επρόκειτο για τον Ευέλθοντα Ιωαννίδη του Ευριπίδη, από το Νέο Λειβάδι Μόρφου, γεννηθέντα το 1954, ο οποίος έπεσε μαχόμενος κατά πάντων. Ο Τουρκοκύπριος βοσκός ανέφερε ότι εκτός από την περιοχή που δραστηριοποιήθηκε η μονάδα του Τάσου Μάρκου, που προέβαλε μεγάλη αντίσταση, η επόμενη μάχη που είδε να προβάλλεται τόσο σθεναρή αντίσταση ήταν αυτή του Ευέλθοντα Ιωαννίδη. Τα λείψανα του θα ταφούν με τις πρέπουσες τιμές.
Ο Ευέλθων Ιωαννίδης δικαίως χαρακτηρίστηκε από τους συμπολεμιστές του ως ο σταυραετός του 1974, γιατί, παρά τις οδηγίες για οπισθοχώρηση, ο ίδιος έμεινε να πολεμά εναντίον των χιλιάδων Τούρκων εισβολέων.
Στις 14 Αυγούστου 1974, ημέρα της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής, ο Ευέλθων θεάθηκε για τελευταία φορά από τους συμπολεμιστές του στην περιοχή της Μιας Μηλιάς, όπου διεξαγόταν μια από εκείνες τις προδομένες και άνισες μάχες της τουρκικής εισβολής. Εκεί χάθηκε ο Ευέλθων. Εκεί χάθηκαν και τα όνειρά του και οι στοχεύσεις του σε ηλικία μόλις 20 ετών.
Μετά την αποφοίτησή του από τη Μέση Εκπαίδευση το 1972, ο Ευέλθων κατετάγη στην Εθνική Φρουρά, για να εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις.
Στις 20 Ιουλίου 1974, ο Ευέλθων βρισκόταν με τη Μονάδα του, τη Γ’ Πυροβολαρχία, στο στρατόπεδο του Καράολου Αμμοχώστου. Με την έναρξη της τουρκικής εισβολής η Β’ Πυροβολαρχία και η Γ’ Πυροβολαρχία μετακινήθηκαν, κατόπιν οδηγιών, σε περιοχή της Μιας Μηλιάς, όπου έταξαν τα πυροβόλα τους κατά μήκος της γραμμής Μιας Μηλιάς – Κουτσοβέντης. Οι άνδρες της Γ’ Πυροβολαρχίας επάνδρωναν θέσεις μεταξύ Μιας Μηλιάς και Κυθρέας. Μαζί τους και ο Ευέλθων.
Στις 11 Αυγούστου 1974, κατόπιν μονοήμερης άδειας που εξασφάλισε, ο Ευέλθων συνάντησε τους γονείς του στο Νέο Λειβάδι Μόρφου σε μια συνάντηση που έμελλε να είναι το ύστατο «χαίρε». Στη συνέχεια επέστρεψε στη μονάδα του.
Στις 14 Αυγούστου 1974, ολόκληρη η περιοχή της Μιας Μηλιάς δέχτηκε μεγάλη και συντονισμένη επίθεση από τα τουρκικά στρατεύματα, με την υποστήριξη μεγάλου αριθμού αρμάτων μάχης και της πολεμικής αεροπορίας. Οι μάχες που ακολούθησαν ήταν σκληρές και άνισες. Η μεγάλη προδοσία του φασιστικού πραξικοπήματος της Χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ Β΄, έδωσε την αφορμή στον Αττίλα να εισβάλει στην Κύπρο, έστειλε όμως παράλληλα τα παιδιά μας στην πρώτη γραμμή της μάχης με πενιχρά μέσα, σε έναν άνισο αγώνα με προαποφασισμένα αποτελέσματα.
Παρά την υπεροχή των τουρκικών στρατευμάτων, ο Ευέλθων και οι υπόλοιποι συστρατιώτες του, συνέχισαν να αμύνονται σθεναρά ακόμη και όταν τα τουρκικά άρματα μάχης βρίσκονταν πολύ κοντά στις θέσεις τους. Ο Ευέλθων πολέμησε με ανδρεία και θάρρος, όπως μαρτυρούν οι συμπολεμιστές του. Βλήμα όλμου έπεσε κοντά στο αντιαρματικό που χειρίζετο ο Ευέλθων με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει κρίσιμα.
Ακολούθησαν οδηγίες για οπισθοχώρηση. Ο Ευέλθων παρέμεινε στο χώρο καλύπτοντας τους συναδέλφους του. Παρέμεινε μέχρι τέλους στο πεδίο της μάχης να μυδραλιοβολεί ένας εναντίον χιλίων. Ακόμα και οι βάρβαροι εισβολείς θαύμασαν την ανδρεία του και τον έθαψαν με το όπλο του. Τα λείψανα του Ευέλθωντα βρέθηκαν σε χώρο ταφής που εντοπίστηκε σε περιοχή του χωριού Μια Μηλιά και η εκταφή έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων Κύπρου. H κηδεία του έγινε πέρσι στις 10 Ιουλίου, 37 χρόνια μετά τη θυσία του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Oσα δημοσιεύματα δεν έχουν την υπογραφή μας αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι την δική μας.Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις,, ή απειλές.