ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

<

Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

ΔΕΑ (ΚΔ) ΤΣΑΜΚΙΡΑΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Α! ΜΟΙΡΑ ΚΥΠΡΟΣ 74

                                                      

-
Ο Έφεδρος Ανθυπολοχαγός ("Σήμερα ΛΟΧΑΓΟΣ") Δημήτριος Τσαμκιράνης, με καταγωγή από τις Ελευθερές Καβάλας, γεννήθηκε το 1953 και σκοτώθηκε στην Κύπρο στις 22 Ιουλίου του 1974, στα τραγικά γεγονότα της εισβολής, κατά τρόπο που μόνο θλίψη γεμίζει. Ξεκίνησε τις γυμνασιακές του σπουδές στην Καβάλα και στην συνέχεια τις ολοκλήρωσε με υποτροφία στις ΗΠΑ όπου και σπούδασε. Τον Απρίλιο του 1973 διέκοψε τις σπουδές του για να υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία στις δυνάμεις καταδρομών. Μετά από δική του επιλογή συμμετείχε στην στρατιωτική αποστολή με προορισμό την Κύπρο, ώστε μαζί με άλλους συντρόφους του, να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην ματωμένη γη της Κύπρου, αμέσως μετά την τουρκική εισβολή στο μαρτυρικό νησί τον Ιούλιο του 1974.

Μαζί με λοκατζήδες της Α Μοίρας Καταδρομών Μάλεμε Χανίων και μία διμοιρία της Γ Μοίρας Καταδρομών από όλη την Ελλάδα, ο Δημήτρης Τσαμκιράνης συμμετείχε στην αεραποβατική επιχείρηση μεταφοράς προσωπικού, με αεροσκάφη τύπου NOR-ATLAS της πολεμικής αεροπορίας, από την Ελλάδα στην Κύπρο, τη νύχτα της 21ης-22ας Ιουλίου 1974. Η όλη επιχείρηση είχε σκοπό την ενίσχυση των σκληρά μαχόμενων Ελλαδικών και Κυπριακών δυνάμεων κατά των Τουρκικών δυνάμεων εισβολής Αττίλας 1 και Αττίλας 2. Η επιχείρηση αυτή είχε ονομαστεί "ΝΙΚΗ" και χαρακτηρίστηκε, τόσο από τον ελληνικό όσο και από τον ξένο τύπο, ως επιχείρηση αυτοκτονίας. Στη διάρκεια της επιχείρησης βλήθηκαν όλα τα αεροσκάφη, από φίλια και εχθρικά πυρά και καταρρίφθηκε ένα, με συνέπεια να βρουν φρικτό θάνατο όλοι οι επιβαίνοντες σ' αυτό. Είκοσι επτά λοκατζήδες και τέσσερις αξιωματικοί της πολεμικής αεροπορίας καθώς και δύο λοκατζήδες από άλλο αεροσκάφος, έχασαν την ζωή τους την αποφράδα εκείνη νύχτα.

Και δυστυχώς στο στρατιωτικό αεροσκάφος που κατερρίφθη λίγο πριν προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας, επέβαινε και ο Δημήτρης Τσαμκιράνης.Ο Δήμος Ελευθερών τιμώντας το ήθος, τον ηρωισμό και την γενναιότητα του έφεδρου ανθυπολοχαγού - και κατ' επέκταση όλων όσων έδωσαν τη ζωή τους για τους αγώνες της πατρίδας - ανήγειρε στη μνήμη του, στην ιδιαίτερή του πατρίδα, στο Δημ. Διαμέρισμα Ελευθερών, μαρμάρινο μνημείο, ενώ στον ίδιο χώρο κατασκεύασε και ένα ανοιχτό θέατρο που φέρει το όνομά του. Τα εγκαίνια είχε κάνει την 1η Αυγούστου του 2004 ο τότε Αρχηγός του Γ.Ε.Σ. αντιστράτηγος Νικόλαος Ντούβας, που εκείνη την μοιραία νύχτα ήταν μαζί με τον Δημήτριο Τσαμκιράνη στην ίδια αποστολή.

To 2008 τριάντα τέσσερα ολόκληρα χρόνια μετά τα θλιβερά γεγονότα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και τον αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού, ο Δημήτρης Τσαμκιράνης ένας αγωνιστής, ένας πατριώτης, ένας άνθρωπος που σε ηλικία 21 ετών αψήφησε τον κίνδυνο και έθεσε τον εαυτό του στην υπηρεσία της πατρίδας και θυσιάστηκε γι' αυτήν, "επέστρεψε" στη γενέτειρα του. Αναγνωρίστηκαν τα οστά του με την μέθοδο του DNA και η Καβάλα τον κήδεψε στις 09/02/2008 με όλες τις τιμές που του άξιζαν.


6 σχόλια:

  1. Κλαίρη Αβραμίδου7 Μαΐου 2012 στις 9:22 μ.μ.

    Ένα πολύ αγαπημένο και πάντα γελαστό παιδί!!!!!!!! Δεν θυμάμαι ποτέ να ήταν σκυθρωπός....Πάντα είχε μια ζεστή αγκαλιά για όλα τα παιδιά. Έμαθα πως "έφυγε", όταν βρήκα στο γραφείο του πατέρα μου, το ρολόι του και την ταυτότητά του, και για πρώτη φορά στα 10 μου, αντίκρυσα κατάματα τι θα πει θάνατος.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κλαίρη Αβραμίδου20 Ιουλίου 2013 στις 8:59 μ.μ.

      Αγαπητέ/ές μάλλον εσάς άρχισαν να πέρνουν είδηση και θα το διαπιστώσετε σύντομα....

      Διαγραφή
  2. ΚΛΑΙΡΗ ΑΒΡΑΜΙΔΟΥ25 Μαΐου 2013 στις 10:41 μ.μ.

    ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ ΜΕΡΑ....ΓΙΑ ΤΙΣ ΨΥΧΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΜΑΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ....
    http://www.youtube.com/watch?v=m5WJJVSE_BE
    ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ
    ΑΤΡΟΜΗΤΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΠΟΥ ΠΕΦΤΟΥΝ ΑΠΟ ΨΗΛΑ
    ΑΝΤΡΕΣ ΠΟΥ ΕΝΝΟΟΥΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΝΕ
    ΟΙ ΓΕΝΝΑΙΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΜΕ ΤΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΜΠΕΡΕ

    ΑΣΗΜΕΝΙΑ ΦΤΕΡΑ ΚΑΡΦΙΤΣΩΜΕΝΑ ΣΤΟ ΣΤΗΘΟΣ
    ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ, ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟΥΣ,
    100 ΑΝΤΡΕΣ ΘΑ ΔΟΚΙΜΑΣΤΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ,
    ΜΟΝΟ 3 ΟΜΩΣ ΘΑ ΦΟΡΕΣΟΥΝ ΤΟΝ ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΠΕΡΕ.

    ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΟΙ ΝΑ ΖΟΥΝ ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ ΓΙΗΝΩΝ ΟΡΙΩΝ,
    ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΣΩΜΑ ΜΕ ΣΩΜΑ,
    ΑΝΤΡΕΣ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΝΥΧΤΑ-ΜΕΡΑ
    ΜΕ ΤΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ Ο ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΜΠΕΡΕΣ.

    ΠΙΣΩ, ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, ΜΙΑ ΝΕΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ
    Ο ΔΙΚΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΠΕΡΕ,
    ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ ΤΗ ΜΟΙΡΑ ΤΟΥ, ΨΗΛΑ ΣΤΟΥΣ ΟΥΡΑΝΟΥΣ,
    ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΤΗΣ ΜΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΠΙΘΥΜΙΑ:

    ΦΡΟΝΤΙΣΕ ΝΑ ΦΟΡΕΣΕΙ Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ ΑΣΗΜΕΝΙΑ ΦΤΕΡΑ ΣΤΟ ΣΤΗΘΟΣ
    ΚΑΝΕ ΤΟΝ ΕΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ,
    ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΟΚΙΜΑΣΤΟΥΝ,
    ΦΡΟΝΤΙΣΕ ΤΟΝ ΕΤΣΙ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΣ ΝΑ ΦΟΡΕΣΕΙ ΤΟΝ ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΠΕΡΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙ ....ΕΔΩΣΕ ΟΤΙ ΠΟΛΥΤΙΜΩΤΕΡΟ ΕΙΧΕ..ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ....ΑΘΑΝΑΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΛΛΗΝ ΟΠΛΙΤΗ ΧΑΙΡΕ ΤΗΝ ΑΡΕΤΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΕΠΙ ΠΑΤΡΙΩΝ ΕΔΑΦΩΝ
    ΑΘΑΝΑΤΟΝ ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ ΑΥΤΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ATHANATO TO PALIKARI O DIMITRIS ME TIN LIONTARISIA KARDIA KE MIA PSIXI OLO ELLADA

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Oσα δημοσιεύματα δεν έχουν την υπογραφή μας αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι την δική μας.Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις,, ή απειλές.

ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

Η γνώση του ιστορικού παρελθόντος είναι απαραίτητη για την εθνική αυτογνωσία ενός λαού. Το blog μας με τρόπο απλό χωρίς να διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια, φωτίζει με αναδρομές στα γεγονότα σελίδες ιστορίας του μαρτυρικού Λαού της Κύπρου και των Ελλαδιτών και Κυπρίων νεκρών και αγνοουμένων Ηρώων.