ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

<

Σάββατο 5 Μαΐου 2012

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑΔΗΣ Τελικά υπήρξε ΗΡΩΑΣ!


( Ήταν τέλη καλοκαιριού,
μια ημέρα αποφράδα,
το σώμα του παλικαριού

δεν βρέθηκε ακόμα,

μα η ψυχή του ελεύθερη,
εδώ πλανιέται ακόμα…)!!


Ο Λευτέρης Κουτσουράδης, μαζί με όλους τους συναδέλφους του, στάλθηκε σε Αποστολή Αυτοκτονίας, με πλοία παλαιάς τεχνολογίας.
Ένας τέτοιος άνθρωπος, από τους πολλούς που θυσιάστηκαν, είναι και ο «Λευτέρης».  Γιατί μόνο ως ήρωα μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς κάποιον, που αποφασίζει να πολεμήσει μέχρι εσχάτων για την πατρίδα του, παρότι μετρούσε ελάχιστες μέρες για την απόλυσή του από το Ναυτικό.
Ο «Σύλλογος Αγνοουμένων και Πεσόντων Κυπριακής Τραγωδίας», μέσω του Ιστορικού Αρχείου του, ρίχνει φως στο τι έγινε εκείνη την ημέρα:

«Οι δύο τορπιλάκατοί μας, έλαβαν την εντολή να σταματήσουν την νηοπομπή των Τούρκων και τράβηξαν ρότα… για την «Αθανασία». Κι αν το 1821 οι Έλληνες έλεγαν «στάσου Τούρκο να γεμίσω», το 1974 αυτό μετατράπηκε σε «στάσου για να στρίψω»!!! Στο πλήρωμα μίας από τις δύο τορπιλάκατους «Τ1» και «Τ3», ήταν και ο ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑΔΗΣ. Πλέοντας στα νερά έξω από την Κερύνεια, υπακούοντας αμέσως στην εντολή που έλαβαν από τον Ναυτικό Διοικητή Κύπρου, Παπαγιάννη, να πλήξουν τον στόλο Εισβολής, ξεκίνησαν  χωρίς να διστάσουν και  γνωρίζοντας ότι πρόκειται για μια αποστολή αυτοκτονίας. Αυτές οι τορπιλάκατοι ήταν σοβιετικής κατασκευής, παλαιάς τεχνολογίας,  με όχι μεγάλη ταχύτητα πλεύσης,  ισχνό επιφανειακό οπλισμό και μπορούσαν να εκτοξεύσουν τορπίλη μόνο εκ των όπισθεν.
Αυτό σημαίνει ότι με το φως της ημέρας θα έπρεπε να πλεύσουν
με «πάσει δυνάμει» εναντίον ταχύτατων αντιτορπιλικών, να αποφύγουν τις βολές ανασχέσεως τους,  όπως και αυτές της τούρκικης αεροπορίας, να τα πλησιάσουν και ακολούθως να γυρίσουν 180ο μοίρες, για εκτοξεύσουν την τορπίλη τους! «εκ των όπισθεν». Πραγματική αυτοκτονία! Όμως ο Υποπλοίαρχος Τσομάκης και ο Επίκουρος Σημαιοφόρος Βερύκιος (Κυβερνήτες των «Τ3»και «Τ1» αντίστοιχα) μαζί με το όλο το πλήρωμα χωρίς να λογαριάσουν τον κίνδυνο του εγχειρήματος τους, απέπλευσαν άμεσα από την βάση τους εναντίον της Τούρκικης νηοπομπής. Κατάφεραν να ξεπεράσουν τα πρώτα πυρά ανασχέσεως των πλοίων  και να πλησιάσουν, όχι όμως σε απόσταση τέτοια ώστε να εξαπολύσουν τις τορπίλες τους.
Οι αεροπορικές προσβολές και πολυβολισμοί των Τούρκων αεροπόρων, τους καταβύθισαν, σχεδόν αύτανδρους, (μόνο ένας κελευστής σώθηκε τραυματισμένος κολυμπώντας ως την στεριά).

ΗΡΩΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑΔΗΣ - ΑΘΑΝΑΤΟΣ



 20/07/2011 τα αποκαλυπτήρια της εγγραφής στη στήλη των ηρώων του ονόματος του πεσόντος στην Κύπρο Λευτέρη Κουτσουράδη στο χώρο του Ηρώου Μεταμόρφωσης.



Ο "Σύλλογος Αγνοουμένων και Πεσόντων Κυπριακής Τραγωδίας"
Συγχαίρει τον Δήμαρχο της Mεταμόρφωσης κ. Μ. Καρπέτα αλλά και την αντιπολίτευση του Δήμου για την ομόφωνη αποδοχή και υλοποίηση της ιδέας του Εξωραϊστικού Συλλόγου η «Πρόοδος» , ώστε το όνομα του «ΗΡΩΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑΔΗ» να γραφτεί στο μνημείο της πόλης, ο οποίος από το 1974 αγνοείται στην Κύπρο κατά την εισβολή τον Τούρκων ενώ βρισκόταν σε διατεταγμένη υπηρεσία. 

Εμείς δεν πρέπει να ξεχάσουμε την προσφορά στην επίτευξη της αναγνώρισης του δικού μας ήρωα, του φίλου μας Μπάμπη Χριστόπουλου, που μέσα από τις σελίδες της εφημερίδος "ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ" έδωσε τον αγώνα του για να γραφτεί το όνομα του ήρωα Κουτσουράδη στο μνημείο της πλατείας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Oσα δημοσιεύματα δεν έχουν την υπογραφή μας αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι την δική μας.Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις,, ή απειλές.

ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

Η γνώση του ιστορικού παρελθόντος είναι απαραίτητη για την εθνική αυτογνωσία ενός λαού. Το blog μας με τρόπο απλό χωρίς να διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια, φωτίζει με αναδρομές στα γεγονότα σελίδες ιστορίας του μαρτυρικού Λαού της Κύπρου και των Ελλαδιτών και Κυπρίων νεκρών και αγνοουμένων Ηρώων.