ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

<

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

ΤΟ ΖΟΥΝΑΚΙ ΠΛΑΤΑΝΙΑ ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΤΟΝ ΗΡΩΑ ΚΟΣΜΑ ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗ


Σαράντα δύο χρόνια μετά, η γενέθλια γη, στο Ζουνάκι Πλατανιά, άνοιξε την «αγκαλιά» της και υποδέχθηκε με συγκίνηση και αγάπη τα οστά του ήρωα Κοσμά Εμμ. Γιαννακάκη, του 21χρονου καταδρομέα, ο οποίος επέβαινε στη μοιραία πτήση του μεταγωγικού αεροσκάφους «Νοράτλας», που απογειώθηκε από την Κρήτη, τη νύχτα της 21ης/22ας Ιουλίου 1974 προκειμένου να μεταβεί στην Κύπρο, λίγες ημέρες μετά την εισβολή του «Αττίλα», ωστόσο κατέπεσε χτυπημένο από (φίλια) αντιαεροπορικά πυρά, ενώ προσέγγιζε το αεροδρόμιο της Λευκωσίας, με αποτέλεσμα να συντριβεί στη Μακεδονίτισσα.


   
                                                                                                                                                   

Οι 16 από τους επιβαίνοντες έμειναν εκεί, 42 ολόκληρα χρόνια, μαζί με το αεροπλάνο, να φυλούν τα αδέρφια τους στον Τύμβο που στήθηκε για να θυμίζει σε όλους το αίμα και τις θυσίες των παλικαριών που στάθηκαν απέναντι στον «Αττίλα» το καλοκαίρι του 1974.
Σήμερα, μετά από προσπάθειες πολλών ετών, οι ψυχές των συγγενών, των συμπολεμιστών και των παλαιών φίλων του Κοσμά Γιαννακάκη γαλήνεψαν, υποδεχόμενες, με έντονα συναισθήματα, τα οστά του αδικοχαμένου παλικαριού.




Η κηδεία του Κοσμά Γιαννακάκη έγινε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, στο Ζουνάκι, χοροστατούντος του μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνού.
Ο ανιψιός του Κοσμά Γιαννακάκη, Λουκάς Γιαννακάκης, ευχαρίστησε «όσους βοήθησαν για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα» και πρόσθεσε: «Εδώ, στον τόπο μας, στα Χανιά, έχουμε ακόμα ένα υπόλοιπο. Είναι η πρώτη ταυτοποίηση που έχει γίνει. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει, δεν έχει αποδοθεί στην οικογένεια. Είναι η οικογένεια Τζιλιβάκη. Οι συμπολεμιστές τη γνωρίζανε πάρα πολύ καλά. Η αδελφή του, λοιπόν, κι εγώ καταφύγαμε σε δικαστικές διαμάχες για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα. Μερικοί εξ ημών δικαιωθήκαμε. Είναι, όμως, κάποιοι άλλοι που περιμένουν ακόμα. Πρέπει να δικαιωθούν. Σας ευχαριστώ».




ΠΗΓΗ: hania.news/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Oσα δημοσιεύματα δεν έχουν την υπογραφή μας αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι την δική μας.Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις,, ή απειλές.

ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

Η γνώση του ιστορικού παρελθόντος είναι απαραίτητη για την εθνική αυτογνωσία ενός λαού. Το blog μας με τρόπο απλό χωρίς να διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια, φωτίζει με αναδρομές στα γεγονότα σελίδες ιστορίας του μαρτυρικού Λαού της Κύπρου και των Ελλαδιτών και Κυπρίων νεκρών και αγνοουμένων Ηρώων.