ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

<

Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016

Ο ΗΡΩΑΣ ΗΛΙΑΣ ΔΑΛΑΜΑΓΚΑΣ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 42 ΧΡΟΝΙΑ


Τα οστά του Ηλία Δαλαμάγκα στο Μεσοχώρι

«Ξημερώματα εικοστής δευτέρας Ιουλίου 1974. Τα ελληνικά μεταγωγικά με τους λοκατζήδες της Πρώτης Μοίρας Καταδρομών, που είχαν απογειωθεί από τη Σούδα, με προορισμό τη φλεγόμενη Μεγαλόνησο, φτάνουν στην Κύπρο. Ανάμεσά τους και το δικό μας παιδί.



Τα παλικάρια της Πρώτης Μοίρας Καταδρομών, όλα τους από 19 μέχρι 22 ετών, έχουν ως στόχο την ενίσχυση των μαχόμενων Ελλήνων στην Κύπρο, απέναντι στον Αττίλα. Η επιχείρηση, με κωδικό ονομασία «ΝΙΚΗ» χαρακτηρίζεται ως μια από τις επιτυχέστερες και ηρωικότερες επιχειρήσεις στην ιστορία της ελληνικής, αλλά και της παγκόσμιας πολεμικής αεροπορίας. Μια «επιχείρηση αυτοκτονίας», που μόνον Έλληνες αεροπόροι μπορούσαν να εκτελέσουν.



Ένα από τα 15 αεροσκάφη που έλαβαν μέρος στην επιχείρηση, το αεροσκάφος «ΝΙΚΗ-4», κτυπήθηκε καίρια και κατέπεσε σε μικρό ύψωμα λίγα μέτρα πριν από το διάδρομο προσγειώσεως. Τραγικό αποτέλεσμα: Τέσσερις αεροπόροι και είκοσι επτά καταδρομείς έμειναν για πάντα στα άγια κυπριακά χώματα, να φυλάττουν Θερμοπύλες. Ο Ηλίας Δαλαμάγκας ήταν ένας απ’ αυτούς…»




Τα λόγια του ιστορικού χρησιμοποίησε ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Ευαγγέλου για να περιγράψει την ένδοξη στάση του Ηλία Δαλαμάγκα, τα οστά του οποίου επέστρεψαν σήμερα και τάφηκαν στα χώματα της πατρίδας του, στο Μεσοχώρι Ελασσόνας.

Στρατιωτικό άγημα, επίσημοι και πλήθος κόσμου, απέδωσαν το ύστατο χαίρε στον ήρωα Ηλία Δαλαμάγκα.



«Μετά από τόσα χρόνια, σήμερα, η τάξη αποκαθίσταται.

Μετά από τόσα χρόνια, σήμερα, όλοι μας ανοίγουμε τις ψυχές και το μυαλό μας και τοποθετούμε την ηρωική θυσία του Ηλία στα ψηλότερα ράφια της συνείδησής μας.

Από κει σαν άλλος οδηγός θα δείχνει για πάντα τον δρόμο της θυσίας, τον δρόμο του ηρωισμού, τον δρόμο της αυταπάρνησης και των ιδανικών, έναν δρόμο, που στις μέρες μας είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να φωτίζουμε με τις πράξεις μας κάθε στιγμή.


Σήμερα που η Ελλάδα προκαλείται ανερυθρίαστα από τους εισβολείς της Κύπρου, φτάνοντας στο σημείο να αμφισβητήσουν ακόμα και την συνθήκη της Λωζάνης, το μήνυμα της θυσίας του Ηλία και τόσων άλλων παλικαριών αποκτά άλλη διάσταση.

ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΜΕ

Δεν σταματάμε να αγωνιζόμαστε κάθε μέρα για τη δικαίωση όλων όσων έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα.

Αιωνία τους η μνήμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Oσα δημοσιεύματα δεν έχουν την υπογραφή μας αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι την δική μας.Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις,, ή απειλές.

ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

Η γνώση του ιστορικού παρελθόντος είναι απαραίτητη για την εθνική αυτογνωσία ενός λαού. Το blog μας με τρόπο απλό χωρίς να διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια, φωτίζει με αναδρομές στα γεγονότα σελίδες ιστορίας του μαρτυρικού Λαού της Κύπρου και των Ελλαδιτών και Κυπρίων νεκρών και αγνοουμένων Ηρώων.