ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

<

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΘΑΝΑΤΟΥ 18 ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ


Λευκωσία: Όταν οι Τούρκοι προειδοποίησαν ότι θα προέλαυναν στο Πέλλα Πάις και ότι αν προβαλλόταν αντίσταση θα γινόταν μακελειό, κάποιοι εισηγήθηκαν στους κατέχοντες όπλα να εγκαταλείψουν την περιοχή. Αναχώρησαν 5-6 άνθρωποι, οι οποίοι στην πορεία αυξήθηκαν στους 22, αφού ενώθηκαν με άλλες μικρές ομάδες που προσπαθούσαν να διαφύγουν. Έπεσαν θύματα ενέδρας και από αυτούς διασώθηκαν μόνο τέσσερις, εκ των οποίων ο ένας εξακολουθεί να βρίσκεται εν ζωή και όπως καταγγέλλει ο Βάσος Χρίστου, ο οποίος ασχολείται εδώ και χρόνια με το θέμα των αγνοουμένων, μέχρι τώρα δεν του ελήφθη καν κατάθεση. Ο δεύτερος, που επέζησε της εισβολής, απεβίωσε πριν από μερικά χρόνια ενώ ο τρίτος εντοπίστηκε στον Καναδά, αλλά δεν θυμόταν πολλά πράγματα. Τέταρτος, που διασώθηκε από την ενέδρα, σκοτώθηκε αργότερα σε μάχη στις Χαμίτ Μάντρες.



Από την ενέδρα σκοτώθηκαν δεκαοκτώ και μέχρι σήμερα βρέθηκαν τα οστά πέντε ατόμων, που πιστεύεται ότι ανήκαν στην ομάδα. Οι τρεις από τους πέντε (που είχαν στην κατοχή τους όπλα) πιστεύεται ότι ήταν αυτοί που κυρίως ενεπλάκησαν σε μάχη με τους Τούρκους, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες είχαν απώλειες στη μάχη που ακολούθησε την ενέδρα. Ο Βάσος Χρίστου στηρίζει την πληροφορία αυτή σε αναφορά του υποδιοικητή της δύναμης που κατέστρεψε, τότε, την 181ΜΠΠ. Επικεφαλής της αρχικής ομάδας που αναχώρησε το βράδυ της 24ης τέθηκε έφεδρος της 33ης μοίρας καταδρομών. Το πρωί της επόμενης μέρας και αφού είχαν ενωθεί και με τους υπόλοιπους, είδαν σε στρατόπεδο τρεις ανθρώπους, στους οποίους φώναξαν αλλά αυτοί απομακρύνθηκαν προς το Συγχαρί και προς τα εκεί κατευθύνθηκε η ομάδα, χωρίς να γνωρίζουν ότι είχε ήδη καταληφθεί. Εκ των υστέρων, εικάζουν πως οι τρεις ήταν Τούρκοι ανιχνευτές.

Η ομάδα των Ελληνοκυπρίων έφτασε σε φυλάκιο του Τάγματος 361 και φαίνεται εντοπίστηκαν από τους Τούρκους και όταν και οι 22  κατέβηκαν σε δρόμο, δέχτηκαν καταιγιστικά πυρά. Μεταξύ τους και οι αδελφοί Σάββας και Γιώργος Τριγγή.

Ο μάρτυρας  που διασώθηκε, τραυματίστηκε ελαφρά στο κεφάλι και όπως είχε σκορπιστεί η ομάδα, κινήθηκε με τον επικεφαλής καταδρομέα προς Συγχαρί. Βρήκαν καταφύγιο σε σπίτι και για αρκετή ώρα άκουγαν πυροβολισμούς, προφανώς από τη μάχη της ενέδρας.

Παρόλον ότι οι δύο ήταν τραυματίες, έδωσαν μάχη με Τούρκους και ακολούθως κατέφυγαν σε δάσος και όταν βράδιασε κατευθύνθηκαν, όπως νόμιζαν, προς τη Μια Μηλιά αλλά τελικά βρέθηκαν στις Χαμίτ Μάντρες, όπου εντοπίστηκαν. Ο λοχίας δεν παραδόθηκε, ανταπέδωσε τα πυρά και έπεσε μαχόμενος.

Ο μοναδικός στην Κύπρο επιζήσας μάρτυρας, παραδόθηκε. Αιχμαλωτίστηκε και επέστρεψε στην Κύπρο. Θα τον επισκεφθεί κάποιος για κατάθεση;

Γράφει: Βάσος Βασιλείου


ΠΗΓΗ:http://cynews.tv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Oσα δημοσιεύματα δεν έχουν την υπογραφή μας αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι την δική μας.Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις,, ή απειλές.

ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

Η γνώση του ιστορικού παρελθόντος είναι απαραίτητη για την εθνική αυτογνωσία ενός λαού. Το blog μας με τρόπο απλό χωρίς να διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια, φωτίζει με αναδρομές στα γεγονότα σελίδες ιστορίας του μαρτυρικού Λαού της Κύπρου και των Ελλαδιτών και Κυπρίων νεκρών και αγνοουμένων Ηρώων.