ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

<

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Κηδεύτηκε ο αγνοούμενος ήρωας της τουρκικής εισβολής Κώστας Χατζηαντώνης


Ο κ. Καδής ανέφερε ότι ύστερα από σαράντα δύο σχεδόν χρόνια επώδυνης καρτερίας και προσμονής, με πολλά αναπάντητα ερωτήματα, το δράμα της οικογένειας, των συγγενών και των φίλων ενός ακόμη αγνοούμενου, της πιο τραγικής συνέπειας της τουρκικής εισβολής του 1974, παίρνει ένα τέλος.
«Κηδεύουμε σήμερα άλλον ένα ήρωα του 361 ΤΠ, που θυσιάστηκε για την ελευθερία της πατρίδας».


Ο Κώστας Χ΄΄ Αντώνης γεννήθηκε στις 17 Οκτωβρίου του 1955, στο χωριό Βατυλή Αμμοχώστου. Ήταν το τέταρτο παιδί της επταμελούς οικογένειας του Χαράλαμπου και της Θέκλας Χ΄΄ Αντώνη, μετά τις αδελφές του Χρυστάλλα, Ελένη, Γεωργία και πριν τα μικρότερα αδέλφια του Μάρω, Φάνο και Άντρη. Ο πατέρας του έφυγε πριν 12 χρόνια από τη ζωή αδικαίωτος και απληροφόρητος για τη διακρίβωση της τύχης του αγαπημένου του παιδιού.
Ο Κώστας Χ΄΄ Αντώνης φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο Βατυλής, στο Γυμνάσιο Λύσης και ακολούθως στο Οικονομικό Λύκειο Λευκωσίας, απ’ όπου αποφοίτησε με άριστα. Από μικρός ήταν ένα ήσυχο και υπάκουο παιδί, ιδιαίτερα αγαπητό στην οικογένεια και τους φίλους του. Καθημερινά βοηθούσε τον πατέρα του στις γεωργικές εργασίες, χωρίς ωστόσο να παραμελεί τα μαθήματά του. Η καλοσύνη, η ανιδιοτέλεια και η ευγένεια ήταν χαρακτηριστικά γνωρίσματα της προσωπικότητάς του. Πάντοτε ανταποκρινόταν θετικά σε ό,τι του ζητούσαν προσφέροντας απλόχερα τη βοήθειά του. Μεγάλωσε με αρχές και αξίες και γαλουχήθηκε με τα ιδανικά της οικογένειας, της θρησκείας και της πατρίδας.
Τον Ιούλιο του 1973 κατατάγηκε στην Εθνική Φρουρά για να εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις. Μετά τη βασική του εκπαίδευση προήχθη στον βαθμό του δεκανέα και τοποθετήθηκε στο 361 ΤΠ, το οποίο βρισκόταν στην περιοχή Δικώμου- Συγχαρίου.
Στις 20 Ιουλίου 1974, ημέρα έναρξης της τουρκικής εισβολής, βρισκόταν μαζί με τους υπόλοιπους άνδρες του στη μονάδα του, ενώ μόλις δύο μέρες νωρίτερα αποχαιρετούσε τους γονείς του για τελευταία φορά.
Με την έναρξη των τουρκικών επιθέσεων όλοι οι άνδρες του τάγματος επάνδρωσαν αμυντικές θέσεις της Εθνικής Φρουράς στην περιοχή Δικώμου- Συγχαρίου. Στις 23 Ιουλίου 1974 το τάγμα μετακινήθηκε στη Μια Μηλιά και την επόμενη μέρα, μετά από νέες οδηγίες, στην Αγλαντζιά. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας, αξιωματικός του τάγματος μαζί με 17 άνδρες ξεκίνησαν με αποστολή να αναγνωρίσουν την περιοχή Κουτσοβέντη- Βουνού και να διαπιστώσουν μέχρι ποιο σημείο είχαν φτάσει τα τουρκικά στρατεύματα. Η ομάδα του 361 ΤΠ, φτάνοντας στην περιοχή Κουτσοβέντη- Βουνού, αναγνώρισε τον χώρο και ο υπεύθυνος αξιωματικός σημείωσε επί χάρτου τις θέσεις των Τούρκων. Αφού τοποθέτησε τους άνδρες του κατά ομάδες, ο ίδιος μετέβη στο στρατόπεδο της 32ας Μοίρας Καταδρομών στον Άγιο Χρυσόστομο, για να ενημερώσει το ΓΕΕΦ για το αποτέλεσμα της αποστολής τους.
Είκοσι λεπτά αργότερα εθεάθησαν στην περιοχή τρία λεωφορεία να έρχονται από την περιοχή του χωριού Βουνό και την ίδια ώρα έφτασε και ανώτερος αξιωματικός, ο οποίος διέταξε τον Κώστα Χ΄΄ Αντώνη και τρείς ακόμα στρατιώτες να κατεβούν στον δρόμο και να αναγνωρίσουν τους επιβαίνοντες στα λεωφορεία. Πρώτος πλησίασε ο Χ΄΄ Αντώνης, ο οποίος αμέσως διαπίστωσε ότι ήταν Τούρκοι στρατιώτες. Πήρε αμέσως θέση μάχης, όμως εν τω μεταξύ οι επιβαίνοντες στα λεωφορεία άρχισαν να πυροβολούν κατά των ανδρών της ομάδας του 361 ΤΠ.
Ακολούθησε ανταλλαγή πυρών και προσπάθεια των ανδρών του τάγματος να βοηθήσουν την τετραμελή ομάδα αναγνώρισης να απομακρυνθεί από τα λεωφορεία και να επανέλθει στο ύψωμα. Σύμφωνα με μαρτυρίες διασωθέντων της ομάδας, στα λεωφορεία επέβαιναν Τούρκοι αλεξιπτωτιστές. Σε αυτή την άνιση αναμέτρηση ο Κώστας Χ΄΄ Αντώνης έδωσε με παραδειγματικό τρόπο τη δική του μάχη μέχρι τέλους. Η περιοχή περιήλθε στην κατοχή των εισβολέων και οι συμπολεμιστές του, ένεκα της επικρατούσας κατάστασης, ήταν αδύνατο να πλησιάσουν τον τραυματισθέντα Χ΄΄ Αντώνη. Από τη στιγμή κατά την οποία ο θαρραλέος νέος δέχθηκε τα πυρά από τους Τούρκους στρατιώτες, δεν έδωσε σημεία ζωής και το όνομά του περιλήφθηκε στον μεγάλο κατάλογο των αγνοουμένων.
Η εκταφή των οστών του Κώστα πραγματοποιήθηκε το 2014 από τάφο που εντοπίστηκε στην περιοχή Κουτσοβέντη, στο πλαίσιο του προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων Κύπρου, που λειτουργεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Η ταυτότητα των οστών του διακριβώθηκε, βάσει ανθρωπολογικών εξετάσεων και εξετάσεων DNA που πραγματοποιήθηκαν στη συνέχεια. Η οικογένειά του ενημερώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο από αρμόδιους λειτουργούς του Γραφείου του Εκπροσώπου της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων για την ταυτοποίηση των οστών του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Oσα δημοσιεύματα δεν έχουν την υπογραφή μας αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι την δική μας.Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις,, ή απειλές.

ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

Η γνώση του ιστορικού παρελθόντος είναι απαραίτητη για την εθνική αυτογνωσία ενός λαού. Το blog μας με τρόπο απλό χωρίς να διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια, φωτίζει με αναδρομές στα γεγονότα σελίδες ιστορίας του μαρτυρικού Λαού της Κύπρου και των Ελλαδιτών και Κυπρίων νεκρών και αγνοουμένων Ηρώων.