ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

<

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Συγκίνηση και περηφάνια στην παραλαβή των οστών των Ελλήνων Αγνοουμένων

α κ

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης αλλά και εθνικής περηφάνιας, συγγενείς Ελλήνων αγνοουμένων παρέλαβαν το πρωί τα οστά επτά ηρώων που έπεσαν μαχόμενοι κατά την τουρκική εισβολή και τα οστά τους ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA.
Τα λείψανα τους εντοπίστηκαν σε ομαδικούς τάφους, στο πλαίσιο του προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της ∆ιερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ).
 Η τύχη των μισών και πλέον Ελλήνων αγνοουμένων δεν έχει μέχρι τώρα διακριβωθεί, δήλωσε η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Μαρία Καλπουρτζή, η οποία συνοδεύει την ομάδα των συγγενών.




α8

Ένα μικρό οστό που ταυτοποιήθηκε ως ανήκοντα στον Συνταγματάρχη Σωτήριο Σταύρου που τον Αύγουστο του 1974 υπηρετούσε στο 361 Τάγμα Πεζικού. Το οστό εντοπίστηκε από τη ΔΕΑ σε μαζικό τάφο που έτυχε σκόπιμης επέμβασης στην τοποθεσία Κορνόκηπου κοντά στη Χαλεύκα. Ο Συνταγματάρχης Σταύρου θεάθηκε για τελευταία φορά στις 15 Αυγούστου 1974. Το τάγμα του έδωσε σφοδρές μάχες με τον Αττίλα κατά την έναρξη της δεύτερης φάσης της Τουρκικής εισβολής.
Των στρατιωτών της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου Δημήτριου Τσούκα και Ζαχαρία Καρδάρα οι οποίοι κατά την διάρκεια της υπηρεσίας τους απήχθηκαν και εκτελέστηκαν από εξτρεμιστές Τουρκοκύπριους, ο πρώτος στις 3 Φεβρουαρίου 1965 και ο δεύτερος στις 2 Φεβρουαρίου 1966. Τα λείψανα τους βρέθηκαν από τη ΔΕΑ σε τοποθεσία του Τουρκοκυπριακού χωριού Χαμίτ Μάνδρες στις παρυφές του Πενταδακτύλου.
Του Έφεδρου Ανθυπασπιστή καταδρομέα Νικόλαου Καβροχωριανού που συμμετείχε στην ηρωική αποστολή των ΝΟΡΑΤΛΑΣ, το βράδυ της πρώτης ημέρας της Τουρκικής εισβολής. Μέρος των λειψάνων του ταυτοποιήθηκαν μετά την εκταφή τους από το στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμειας
Των Έφεδρων Ανθυπασπιστών Θεοφάνη Λουκάκη και Νικολάου Τσιγκαρόπουλου οι οποίοι έπεσαν κατά την επική αντίσταση που πρόβαλε η Ελληνική Δύναμη Κύπρου κατά του επιτιθέμενου Τούρκου εισβολέα στην περιοχή του κατεχόμενου τώρα στρατοπέδου της Δύναμης. Τάφηκαν επίσης στο στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμειας και πρόσφατα έγινε η ταυτοποίηση των λειψάνων τους.

α7


α6


α5


α4


α2


α1


πηγη: ΡΕΠΟΡΤΕΡ

1 σχόλιο:

  1. Υπηρετωνταs στη μεγαλονησο και βλεπονταs το δραμα απο κοντα σαν ελευθερη χωρα τοτε και συναμα κατεχωμενη συγκηνηθηκα για την εμονητουs kai τον αγονατουs για απελευθερωση στα κατεχωμενα.Και βλεπωνταsτην χωραμου την ελλαδα η οποια εδωσε και αυτη μεγαλουs polemoyσ oπωs και στην κυπρο με πολλουs ηρωεs αλλα τελικα καταφερε να μην εχει πατριωτεs poy na agapoyn αυτη τη χωρα ΠΟΛΗΤΗΚΟΥΣ και ετσι να τη βουλειαζουν ΑΘΑΝΑΤΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Oσα δημοσιεύματα δεν έχουν την υπογραφή μας αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι την δική μας.Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις,, ή απειλές.

ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

Η γνώση του ιστορικού παρελθόντος είναι απαραίτητη για την εθνική αυτογνωσία ενός λαού. Το blog μας με τρόπο απλό χωρίς να διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια, φωτίζει με αναδρομές στα γεγονότα σελίδες ιστορίας του μαρτυρικού Λαού της Κύπρου και των Ελλαδιτών και Κυπρίων νεκρών και αγνοουμένων Ηρώων.