ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

<

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ : Γιατί δεν παραδόθηκαν τα λείψανα ενός από τους πεσόντες της Κύπρου;


leipsana-kyproy




Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός

Σοβαρά ερωτηματικά γεννιόνται σχετικά με την τελετή παράδοσης των λειψάνων έξι πεσόντων και αγνοουμένων στην Κύπρο. Υπήρχε και ένας έβδομος, του οποίου τα οστά δεν έτυχαν της τιμής των άλλων έξι.

Ο λοχίας Ηλίας Σπηλιωτόπουλος έπεσε στην Κύπρο το 1974. Ωστόσο το όνομά του δεν αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με ημερομηνία 18/1/2016, όπου αναφέρονται τα ονόματα έξι άλλων πεσόντων, εκ των οποίων οι τέσσερις έπεσαν το 1974, ένας το 1965 και ένας το 1966.

Αυτό που γεννά τα σοβαρά ερωτήματα ωστόσο είναι ότι τα λείψανα του Λοχία Ηλία Σπηλιωτόπουλου έχουν και εκείνα ταυτοποιηθεί, όπως των υπολοίπων έξι, εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο και μάλιστα σύμφωνα με δηλώσεις του ανιψιού του, Ηλία Σπηλιωτόπουλου στο RP, η οικογένεια είχε κληθεί κανονικά να παρευρεθεί στην τελετή παράδοσης των λειψάνων στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τον κ. Σπηλιωτόπουλο, ενώ εδώ και αρκετό καιρό οι συγγενείς είχαν λάβει την πρόσκληση για την τελετή, όταν τηλεφώνησαν στο υπουργείο δύο ημέρες νωρίτερα για κάποια διαδικαστικά θέματα, ενημερώθηκαν ξαφνικά ότι το όνομά τους είχε σβηστεί και ότι τα λείψανα δεν θα παραδίδονταν στην τελετή μαζί με των υπολοίπων. Στα επίμονα ερωτήματα των συγγενών, οι απαντήσεις που έπαιρναν ήταν κυρίως «μισόλογα» ενώ το πιο επίσημο σχόλιο που μπόρεσαν να αποσπάσουν ήταν ότι πρόκειται για «κοινή απόφαση των δύο υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Ελλάδας και Κύπρου, αντίστοιχα». Αυτή τη στιγμή η οικογένεια δεν έχει ιδέα για την τύχη των λειψάνων, ούτε για το πότε και πώς αυτά θα παραδοθούν.

Ψάχνοντας την ιστορία αυτή λίγο περισσότερο, προσέχει κανείς το εξής: Οι τέσσερις πεσόντες που έπεσαν το 1974 και των οποίων τα λείψανα παραδόθηκαν στην τελετή μαζί με των άλλων δύο που έπεσαν το 1965 και το 1966, έχουν ημερομηνίες θανάτου, 16 Αυγούστου, 14 Αυγούστου και 22 Ιουλίου. Και οι τέσσερις ημερομηνίες κατά την περίοδο του Αττίλα 2. Ο λοχίας Ηλίας Σπηλιωτόπουλος έπεσε την 15 Ιουλίου. Δηλαδή την ημερομηνία του πραξικοπήματος της χούντας ενάντια στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο. Η ημερομηνία θανάτου είναι επίσημη και μάλιστα όπως μας επεσήμανε ο κ. Σπηλιωτόπουλος αναγράφεται σε επίσημα έγγραφα που έχει παραλάβει η οικογένεια αλλά και στον τάφο του πεσόντα στη Λευκωσία ο οποίος έχει ταυτοποιηθεί.

Τα παραπάνω γεννούν σε εμάς την λογική υποψία ότι ίσως ο έφεδρος λοχίας να μην έπεσε από εχθρικά αλλά φίλια πυρά.

Και προκύπτουν ευλόγως τα ερωτήματα: Γιατί τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Ελλάδας και Κύπρου απέκλεισαν την οικογένεια από την τελετή παράδοσης και από την επιμνημόσυνη δέηση; Γιατί ξαφνικά η οικογένεια ενημερώθηκε ότι η παράδοση των λειψάνων του δικού τους συγγενή θα γίνει «σε άλλο χρόνο»; Δεν πρόκειται για άλλον έναν πεσόντα στην Κύπρο; Ή μήπως ο έφεδρος λοχίας Ηλίας Σπηλιωτόπουλος κατατάσσεται κάπου αλλού; Τα ερωτήματα αυτά παραμένουν ανοιχτά και η απάντησή τους αποτελεί ελάχιστη υποχρέωση της πολιτείας απέναντι στη μνήμη του και τους συγγενείς του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Oσα δημοσιεύματα δεν έχουν την υπογραφή μας αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι την δική μας.Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις,, ή απειλές.

ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

Η γνώση του ιστορικού παρελθόντος είναι απαραίτητη για την εθνική αυτογνωσία ενός λαού. Το blog μας με τρόπο απλό χωρίς να διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια, φωτίζει με αναδρομές στα γεγονότα σελίδες ιστορίας του μαρτυρικού Λαού της Κύπρου και των Ελλαδιτών και Κυπρίων νεκρών και αγνοουμένων Ηρώων.