ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

<

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Ακταιωρός ΦΑΕΘΩΝ-Εκδήλωση τιμής για τους πεσόντες

Τις οφειλόμενες μετά από χρόνια τιμές απέδωσαν Ελλάδα και Κύπρος στους πεσόντες ναύτες και τον Κυβερνήτη της ακταιωρού Φαέθων, που βομβαρδίστηκε με ναπάλμ από τουρκικό πολεμικό την 8η Αυγούστου 1964 κατά τις μάχες της Τυλληρίας και έχασε 7 άτομα από το πλήρωμα του, έξι Ελληνες και ένα Κύπριο.


   
Στην τελετή απόδοσης τιμών που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα, παρέστησαν ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου, οι Υπουργοί, Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος και Αμυνας Χριστόφορος Φωκαϊδης, αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας υπό τον Πρόεδρο της Γιώργο Βαρνάβα, μέλη της αντίστοιχης Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων, της στρατιωτικής ηγεσίας Κύπρου και Ελλάδας και αποστράτων αξιωματικών.


Το Φαέθων με το Αρίων ήταν τα πρώτα πολεμικά της νεοσύστατης τότε Κυπριακής Δημοκρατίας και αποτελούσαν δωρεά του Αναστάσιου Λεβέντη. Την 8η Αυγούστου 1064, κατά τη μεγάλη έκτασης τουρκική αεροπορική προσβολή, το Φαέθων, με βλάβη στη μια από τις δύο μηχανές του, ελίσσεται και καταφέρνει να καταρρίψει ένα τουρκικό αεροσκάφος και να προξενήσει ζημιές σε δεύτερο. Το πλήρωμα του Φαέθων υπό τις διαταγές του ανθυποπλοιάρχου Δημητρίου Μητσάτσου μετά από πολύωρες μάχες προσαράσσει στην παραλία του Ξερού.

Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε τα εξής:


Είναι ξεχωριστή για μένα στιγμή να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, σε αυτή την εκδήλωση μνήμης για την άνανδρη επίθεση τουρκικών αεροπλάνων κατά της ακταιωρού «ΦΑΕΘΩΝ» τον Αύγουστο του 1964, πράξη που ήταν ξεκάθαρη παραβίαση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και των αρχών του διεθνούς δικαίου.

Προσερχόμαστε σήμερα με συγκίνηση, αλλά και με συνείδηση του ιστορικού βάρους αυτής της τελετής. Η υποχρέωση μας απέναντι στους ήρωες του παρελθόντος αλλά και τις γενιές του μέλλοντος, είναι να μη λησμονούμε ποτέ την ιστορική μνήμη, μεταλαμπαδεύοντας έτσι στις νεότερες γενιές τις πατροπαράδοτες αρχές και αξίες της αγάπης στην Πατρίδα, της πίστης και της αφοσίωσης στο καθήκον.

Η απόδοση τιμών στις οικογένειες των ηρωικών πεσόντων και στον Κυβερνήτη της Ακταιωρού «ΦΑΕΘΩΝ» Πλοίαρχο Δημήτριο Μητσάτσο, είναι το ελάχιστο χρέος μας προς αυτούς τους ήρωες. Θυμίζω σε όλους μας, ότι το πλήρωμα της ακταιωρού ήταν νέα παιδιά με αγάπη για την πατρίδα, που έγραψαν με το αίμα τους μια ακόμη λαμπρή σελίδα στην ιστορία του Πολεμικού μας Ναυτικού, πιστοί στις παραδόσεις της τρισχιλιετούς ιστορίας του.

Σήμερα οφείλουμε απέναντι στις νεότερες γενιές, να συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε τις πανανθρώπινες αξίες της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας, τις οποίες υπερασπίστηκε το ηρωικό πλήρωμα της Ακταιωρού «ΦΑΕΘΩΝ» δίνοντας ταυτόχρονα μήνυμα αποφασιστικότητας στον εισβολέα, που συνεχίζει δυστυχώς και σήμερα να προκαλεί με τις ενέργειές του στο χώρο του Αιγαίου και της Κύπρου. 

Στο σημείο αυτό θέλω να πω ότι ο Κυβερνήτης, παρά την ηρωική του πράξη, παρά το βαρύ τραυματισμό του, συνέχισε να εκτελεί τις διαταγές τις οποίες έλαβε από το Πολεμικό Ναυτικό και να μην ομολογεί την ηρωική του πράξη.

Σήμερα λοιπόν κ. Κυβερνήτα, με απόφαση δική μου, του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού αίρουμε την απαγόρευση και με κοινή απόφαση όλων μας και του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Βίτσα και του συνόλου της στρατιωτικής ηγεσίας θα σας απονείμουμε τα οφειλόμενα προς εσάς μετάλλια εκ μέρους της Πατρίδος.

Τέλος επιτρέψατε μου, να εκφράσω ευγνωμοσύνη διότι ο Κυπριακός Ελληνισμός και η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας τιμά συνεχώς την ιστορική παρακαταθήκη των αγώνων και των θυσιών των ηρώων μας.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι μαζί με τον Υπουργό Άμυνας της Κύπρου κ. Χριστόφορο Φωκαΐδη έχουμε αναλάβει να κλείσουμε τους παλιούς λογαριασμούς. Το ίδιο πράξαμε με τον Αρχιπλοίαρχο Χανδρινό, ο οποίος έλαβε το Παράσημο Τιμής και Αξίας. Το ίδιο θα πράξουμε με τους συμμετέχοντες στην Επιχείρηση «Νίκη». Ήδη, το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας έχει προχωρήσει τις διαδικασίες. Το ίδιο θα πράξουμε και με τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και στου Στρατού Ξηράς, διότι ασχέτως τι συνέβη, είναι απαράδεκτο να μην έχουν τιμηθεί οι ήρωες για την προσφορά τους στην Πατρίδα.

Σας ευχαριστούμε για ό,τι προσφέρατε στην Πατρίδα και κυρίως σας ευχαριστούμε για την αντοχή σας μέχρι σήμερα».

Η απόφαση για την απονομή διαμνημόνευσης Αστέρα Αξίας και Τιμής στον Κυβερνήτη Δημήτριο Μητσάτσο έχει ως εξής:


«Κατόπιν αποφάσεως του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Καμμένου απονέμεται το στρατιωτικό αναμνηστικό μετάλλιο επιχειρήσεων Κύπρου και η διαμνημόνευση «Αστέρα και Τιμής» στον Πλοίαρχο Πολεμικής Διαθεσιμότητας Δημήτριο Μητσάτσο κυβερνήτη της ακταιωρού «ΦΑΕΘΩΝ», για τη συμμετοχή του στα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Τηλλυρία και στη Λευκωσία το 1964 καθώς επίσης και τις διακεκριμένες υπηρεσίες προς τις ΕΔ και την πατρίδα».













Με μεγάλη συγκινήσει , θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς για την μεγάλη τιμή που μου έκαναν να παρευρεθούν στην εκδήλωση αυτή, την: Κλαίρη Αβραμίδου ( Κόρη του ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΑΒΡΑΜΊΔΗ ) τον αδελφό, σειρά μου Γιώργο Μανωλά και τόν φίλο Αϊβαλιώτη Γιώργο, τιμώντας εμένα προσωπικά και τον αείμνηστο αδελφό μου Αντώνη Χάλαρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Oσα δημοσιεύματα δεν έχουν την υπογραφή μας αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι την δική μας.Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις,, ή απειλές.

ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

Η γνώση του ιστορικού παρελθόντος είναι απαραίτητη για την εθνική αυτογνωσία ενός λαού. Το blog μας με τρόπο απλό χωρίς να διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια, φωτίζει με αναδρομές στα γεγονότα σελίδες ιστορίας του μαρτυρικού Λαού της Κύπρου και των Ελλαδιτών και Κυπρίων νεκρών και αγνοουμένων Ηρώων.