ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

<

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

ΑΠΕΒΙΩΣΕ ο μοναδικός επιζών της Τορπιλακάτου Τ-3

ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΜΑΓΑΡΟΣ


Απεβίωσε προχθές στο σπίτι του στον Κορυδαλλό σε ηλικία 72 ετών ο ΜΟΝΟΣ επιζών της Τ-3 κατά την Κυπριακή τραγωδία του 1974, τότε Κελευστής Σταύρος Μαγέτος.

Στην εξώδιο ακολουθία που έγινε σήμερα στο Γ' Νεκροταφείο παρέστησαν τιμητικά Κύπριοι αξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς σπουδαστές στη Σχολή Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Κύπριοι εκπαιδευόμενοι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού και σπουδαστές της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου θα τιμήσει την οικογένεια του εκλιπόντος στην επόμενη επίσκεψή του στην Αθήνα.

Ω Ρ Α 05:25 του Σαββάτου της 20ης Ιουλίου 1974 καθώς η Τορπιλάκατος Τ-3 με κυβερνήτη τον ηρωικό Αθηναίο υποπλοίαρχο Ελευθέριο Τσομάκη ορμούσε, δυο μίλια ανατολικά απ’ το λιμανάκι της Κερύνειας μας, για να πλήξει τα σκάφη του Αττίλα εισβολέα, πλήγηκε και βυθίστηκε από την τουρκική αεροπορία. Μαζί με τον κυβερνήτη Τσομάκη θυσιάστηκαν οι Ελλαδίτες, αρχικελευστής Λεωνίδας Βιτουλαδίτης, κελευστής Κυριάκος Καρέτσος, ναύτες Ελευθέριος Κουτσουράδης, Νικόλαος Στιβακτάς, Νικόλαος Δεριζιώτης και οι Κύπριοι ναύτες Χρίστος Καρεφυλλίδης και Φοίβος Φιερός από την Κερύνεια και Χρίστος Κεφαλλονίτης από την Πάφο.
ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΙΡΑΙΑ έκρηξη εκτοξεύτηκε στη θάλασσα ο Μαγέτος με θρυμματισμένο το ένα πόδι κι άλλα τραύματα. Επρόκειτο να επιζήσει άλλα 41 χρόνια με το μόνιμο, γνωστό, ψυχικό τραύμα, γιατί η τύχη δεν του έταξε ν’ ακολουθήσει τον κυβερνήτη του και τους συμπολεμιστές του. Νυμφεύτηκε την Παναγιώτα, έκαναν δύο παιδιά, τον Χρήστο και την Κωνσταντίνα, κι όταν ήρθε η ηλικία του Χρήστου να καταταγεί στον στρατό, στην ΕΛΔΥΚ στην Κύπρο τον έστειλε να υπηρετήσει ο Μαγέτος.

Ο ίδιος ποτέ δεν είχε το κουράγιο να επισκεφθεί την Κύπρο, παρ’ ότι διατήρησε μέχρι τέλους αδελφικές σχέσεις με Λαπηθιώτες της Κερύνειας, φίλους του από το 1973-74, εκτοπισμένους έκτοτε στη Λεμεσό. Εκεί που μεταβαίνει θα τον υποδεχθούν αγαπημένες ηρωικές μορφές, ντυμένες στα κατάλευκα, τραγουδώντας τον Ναύτη του Αιγαίου:
"Άγιε Νικόλα μας βοήθα
ο στόλος πάντα να νικά
να προστατεύει όλη την Ελλάδα
την Κύπρο μας και τα νησιά"

Μακαρία η οδός Σταύρο. Καλό σου ταξίδι. Στις ψυχές μας θα μείνεις ΑΘΑΝΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Oσα δημοσιεύματα δεν έχουν την υπογραφή μας αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι την δική μας.Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις,, ή απειλές.

ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

Η γνώση του ιστορικού παρελθόντος είναι απαραίτητη για την εθνική αυτογνωσία ενός λαού. Το blog μας με τρόπο απλό χωρίς να διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια, φωτίζει με αναδρομές στα γεγονότα σελίδες ιστορίας του μαρτυρικού Λαού της Κύπρου και των Ελλαδιτών και Κυπρίων νεκρών και αγνοουμένων Ηρώων.