ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

<

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΒΑΡΒΑΡΩΝ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΩΝ ΤΥΛΛΗΡΙΑΣ 1964

Της Φανούλας Αργυρού


Στη φωτογραφία εικονίζεται ο Πέτρος Πενταγιώτης δίπλα από το καταρριφθέν το 1964 τουρκικό αεροπλάνο το οποίο διατηρούν οι Τούρκοι Αττίλες και Τουρκοκύπριοι στη περιοχή όπου κατερρίφθη. Ο Πενταγιώτης επισκέφθηκε ειδικά τα κατεχόμενα για να εξασφαλίσει την μαρτυρία του ολοκαυτώματος του 1964 (και φωτογραφήθηκε δίπλα από το τεκμήριο/αεροπλάνο.



  Θυμίζουμε ότι τότε η τουρκική αεροπορία χρησιμοποίησε και τις απαγορευμένες βόμβες ναπάλμ. Με αποτέλεσμα να είχαμε 55 νεκρούς 28 εκ των οποίων πολίτες.

Την εν λόγω ανταπόκριση έστειλε στο Λονδίνο για δημοσίευση Βρετανός δημοσιογράφος της United Press International (UK) Ltd και δημοσιεύθηκε στις 10 Αυγούστου 1964, στην βρετανική Daily Mirror.

«Τουρκικό αεροπλάνο που κατερρίφθη, Κύπρος:

ΚΥΠΡΟΣ: ΄Ελληνας αξιωματούχος κοιτάζει ένα από τα τουρκικά μαχητικά αεροπλάνα που καταρρίφθηκαν κατά τη χθεσινή επιδρομή εδώ. Επιθέσεις από τουρκικά μαχητικά αεροπλάνα στη βορειο-δυτική ακτή της Κύπρου ήσαν σχεδόν συνεχείς χθές από το απόγευμα μέχρι τη νύχτα. Επιτέθηκαν με ρουκέτες σε όλη την ακτή, εκτάσεως 40 μιλίων μεταξύ της Πόλης (Χρυσοχούς) και του Ξερού. Ένα τουρκικό μαχητικό καταρρίφθηκε από αντι-αεροπορικά πυρά των Ελληνοκυπρίων.

9 Αυγούστου 1964»

(Τurkish plane shot down Cyprus:


CYPRUS: a Greek official looks down at one of theTurkish fighter planes shot down in yesterday’s raid over here. Attacks by Turkish jet planes on the north-west Cyprus coast were almost continuous yesterday from afternoon until nightfall. Rocket attacks were made along the 40 mile strength of coast between Polis and Xeros. One Turkish plane was brought down by Greek-Cypriot anti aircraft fire.
9th August 1964
United press international photo).



Η τουρκική αεροπορία βομβάρδισε την περιοχή Τυλληρίας μεταξύ 7-9 Αυγούστου 1964 με αεροπλάνα Φ100 και Φ84Φ. Τα αεροπλάνα συνολικά έκαναν 64 εξόδους με αδιάκριτους βομβαρδισμούς και άφησαν πίσω τους τα πρώτα δείγματα κεμαλικής θηριωδίας και ολοκαυτώματος. Χαλάσματα, νεκρούς, τραυματίες επι ζωής, ερείπια...


Η  φωτογραφία εικονίζει την αποβάθρα στο Ξερό όπου βύθισαν την ίδια μέρα (8 Αυγούστου 1964) τότε οι Τούρκοι την ακταιωρό Φαέθων.


ΑΚΤΑΙΩΡΟΣ ΦΑΕΘΩΝ

Αντιγράφουμε από παλαιότερο δημοσίευμα για το θέμα στη “Σημερινή» του δημοσιογράφου Νίκου Παπαναστασίου:

«Η ακταιωρός Φαέθων κατέπλευσε στις 8 Αυγούστου 1964 δίπλα ακριβώς από την αποβάθρα της Κυπριακής Μεταλλευτικής Εταιρίας, στο Ξερό ανατολικά του χωριού προς την Πεντάγυια... Ήταν 4.25 ακριβώς όταν άρχισε ο βομβαρδισμός από σμήνη τουρκικών αεροπλάνων. ΄Ηταν τέσσερα Φ-84 και Φ-104.
Προσπαθώντας να καλυφθεί, προχώρησε και κόλλησε κυριολεκτικά σε εμπορικό πλοίο που περίμενε να φορτώσει μετάλλευμα αλλά ούτε και εκεί γλίτωσε από τη μανία των τουρκικών πυρών, τα οποία προκάλεσαν μεγάλες ζημιές και στο εμπορικό σκάφος... Η τελευταία προσπάθεια ήταν ο πλους προς την παραλία, πράγμα όμως που δεν τελεσφόρησε, γιατί την ώρα εκείνη άρχισαν να εκρήγνυνται τα βλήματα των πυροβόλων της με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά.
Οι φωτιές έκαιαν το κάθε τι και δημιουργούσαν πραγματική κόλαση για το πλήρωμα, αρκετά μέλη του οποίου ήδη είχαν σκοτωθεί και άλλα τραυματιστεί. ΄Ένας από τους νεκρούς ήταν ο ‘Αντης Φιλήτας από τη Μόρφου και μεταξύ των τραυματιών ήταν και ο Ελλαδίτης διοικητής τους σκάφους...Με την αποχώρηση των αεροπλάνων, στο Φαέθων έσπευσε βαποράκι της ΚΜΕ και μάζεψε και μετέφερε στην παραλία νεκρούς και τραυματίες.
Τα πτώματα δύο νεκρών παρέμειναν στη θάλασσα όλο το βράδυ και ανασύρθηκαν την επομένη. Επρόκειτο για ναύτες που, είτε έπεσαν ζωντανοί στη θάλασσα για να γλιτώσουν και σκοτώθηκαν από τα πυρά των αεροπλάνων, είτε σκοτώθηκαν πάνω στο σκάφος και έπεσαν στο νερό.

Ο βομβαρδισμός της ακταιωρού έγινε σε δύο φάσεις. Η πρώτη από τέσσερα αεροπλάνα στις 4.25μ.μ. για 20 λεπτά και η άλλη στις 6.55 μ.μ. από δύο πολεμικά και διήρκεσε σχεδόν μισή ώρα...»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Oσα δημοσιεύματα δεν έχουν την υπογραφή μας αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι την δική μας.Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις,, ή απειλές.

ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

Η γνώση του ιστορικού παρελθόντος είναι απαραίτητη για την εθνική αυτογνωσία ενός λαού. Το blog μας με τρόπο απλό χωρίς να διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια, φωτίζει με αναδρομές στα γεγονότα σελίδες ιστορίας του μαρτυρικού Λαού της Κύπρου και των Ελλαδιτών και Κυπρίων νεκρών και αγνοουμένων Ηρώων.