ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

<

Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

ΟΙ ΤΡΙΚΑΛΙΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΔΥΚ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟ 1974



Στις 20 Ιουλίου συμπληρώθηκαν 42 χρόνια από την αποφράδα ημέρα της εισβολής των Τουρκικών δυνάμεων στην μαρτυρική Κύπρο. Παρά τον ηρωικό αγώνα των Ελλήνων και Κυπρίων Αξιωματικών και Οπλιτών στο νησί της αναδυομένης Αφροδίτης οι αιμοσταγείς κατακτητές κατέλαβαν το 38% του εδάφους, άφησαν κατοχικό στρατό και ίδρυσαν το παράνομο Τουρκοκυπριακό μόρφωμα.


Οι αγριότητες, οι σφαγές, οι λεηλασίες, ο θάνατος ο ξεριζωμός οι αιχμάλωτοι και γενικά τα εγκλήματα όταν έγιναν σε βάρος ενός φιλήσυχου και ειρηνικού Λαού είναι Πρωτοφανή και Πρωτάκουστα.

Οι ισχυροί της γης, εξυπηρετώντας τα δικά τους γεωπολιτικά συμφέροντα έκλεισαν τα αυτιά τους και τα μάτια τους στην τραγωδία του Κυπριακού Λαού. Αντί να παρέμβουν για να σώσουν τη Δημοκρατία και Ανεξαρτησία των Κυπρίων, έγειραν την πλάστιγγα προς της κατοχικές Τουρκικές ορδές μ’ αποτέλεσμα να’ χουν περάσει 42 χρόνια και η Κύπρος να στενάζει κάτω από την μπούκα των Τουρκικών ορδών.

Διάλεξαν δύο ημερομηνίες την 20η Ιουλίου και την 15η Αυγούστου για να επιτεθούν στον Ειρηνικό Λαό της Κύπρου με τεράστιες αεροπορικές δυνάμεις και με σύγχρονο οπλισμό.


Γράφει ο Αλέξανδρος Μπαλατσούκας από το Γοργογύρι
( ΕΛΔΥΚ 1974 )


Οι άγνωστοι Τρικαλινοί στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ


Αγγελής Αθανάσιος, ( Μεγ. Κερασιά ) 

Αθανασούλας Βασίλειος ( Αγριλιά ) ΑΘΑΝΑΤΟΣ

 Αλεξίου ( Πετρωτό ) Αλεξίου Αποστόλης ( Γερμανία )

 Βαΐου Αθανάσιος (Γενέσι) 

Γκάνας Κωνσταντίνος

 Γκιάτας Σωτήριος ( Βλαχάβα ) 

Ζωσιμάς Θεόδωρος ( Καστράκι )

 Καρατάσιος Σωτήρης ( Ξυλοπάροικο )

 Καραΐσκος Σωτήρης ( Καρυές ) 

Καρακίτσος Γεώργιος ( Μεσοχώρα ) 

Καραγιώργος Αθανάσιος ( Μεγ. Κεφαλόβρυσο ) 

Αγνοούμενος Καλκαντέρας Γεώργιος ( Πιαλεία )

 Καπέλος Γεώργιος ( Πιαλεία ) 

Καψιώχας Παναγιώτης ( Μοσχόφυτο ) 

Κουρομπήλιας Δημήτριος ( Καρδίτσα )

 Κωνσταντούλας Ηλίας ( Λοχαγός, Τρίκαλα ) ΑΘΑΝΑΤΟΣ 

Λαζογιάννης Δημήτριος ( Ροπωτό ) 

Μπαλατσούκας Αλέξανδρος (Γοργογύρι) 

Μπούγλας Αθανάσιος ( Διπόταμος ) 

Μπραζιώτης Βασίλειος ( Αγία Παρασκευή, Τζούρτζια ) 

Μούκας Ιωάννης ( Πύρρα )

 Μπλετσογιάννης Χρήστος ( Πιαλεία )

 Μπάκος Μιχάλης ( Γεωργανάδες ) ΑΘΑΝΑΤΟΣ 

Μπέτσικος Κωνσταντίνος ( Δενδροχώρι ) 

Μπλέτσας Δημήτριος ( Μουριά ) 

Μπρέλλας Γεώργιος ( Αθήνα )

 Μερεσιώτης Γεώργιος 

Ντάκος Νικόλαος ( Πιαλεία )

 Νάστας Γεώργιος ( Παλαιόπυργος )

 Οικονόμου Ηλίας ( Ελάτη ) Αγνοούμενος

 Παπακώστας Νικόλαος ( Άγιος Δημήτριος )

 Πανάγος Αθανάσιος ( Βασιλική ) 

Πλεξίδας Αχιλλέας ( Μεγαλοχώρι ) 

Σαργιώτης Βασίλειος ( Λυγαριά ) 

Σκαμπαρδώνης ( Ανθυπασπιστής, Τρίκαλα )ΑΘΑΝΑΤΟΣ 

Τζαφέτας Γεώργιος ( Ράξα ) ΑΘΑΝΑΤΟΣ

 Τεντολούρης Κωνσταντίνος (Τρίκαλα ) 

Τρύπας Πέτρος ( Καστανιά ) 

Τσιώνος Θεόδωρος ( Φαρκαδώνα ) 

Φώλας Θωμάς ( Λαζαρίνα ) 

Χρήστου Γιώργος ( Παλαμάς ) 

ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΑΣ  Α! Μ.Κ  Γκαραμάτσας Δημήτριος ( Τρίκαλα ) 

Καμπαγιάννης Ιωάννης ( Πλάτανος 

) Μπαλάφας Νικόλαος ( Διάλεκτο ) 

ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΑΣ  Α! Μ.Κ Νάκος Γεώργιος ( Πλάτανος, Τρίκαλα ) ΑΘΑΝΑΤΟΣ


 Τρικαλινοί πεσόντες υπέρ της Ελευθερίας στην Κύπρο



Τχης(ΠΖ) Πούλιος Δημήτριος

Ο ταγματάρχης Πούλιος Δημήτριος μπαίνει στο Πάνθεον των ηρώων 1964 με τον ηρωικό του θάνατο σε επεισόδιο με τους Τούρκους στασιαστές στην κατεχόμενη σήμερα πόλη της Αμμοχώστου.Προτίμησε ένα τιμημένο θάνατο παρά την παράδοση.Ήταν μεσημέρι της 11ης Μαΐου του 1964,όταν ο ταγματάρχης Πούλιος Δημήτριος και οι λοχαγοί Καποτάς Βασίλειος και Ταρσούλης Παναγιώτης με οδηγό τους τον Ελληνοκύπριο εθνοφρουρό Παντελίδη Κωνσταντίνο επιστρέφοντας από διατεταγμένη υπηρεσία βορείως της Αμμοχώστου εισήλθαν στην παλιά πόλη (εντός των τειχών).



Προσπαθώντας να εξέλθουν της πόλεως έπεσαν σε ενέδρα ενόπλων Τουρκοκυπρίων στην πύλη «LANS GATE».Αντί να παραδοθούν με πρώτο τον Ταγματάρχη Πούλιο, αψηφούντες τον βέβαιο θάνατο,όρμησαν εναντίον των πολυπληθέστερων και άρτια εξοπλισμένων στασιαστών με αποτέλεσμα να βρούν ηρωικό θάνατο.Από την ανταλλαγή των πυρών ξέφυγε βαριά τραυματισμένος ο λοχαγός Ταρσούλης,ενώ έπεσαν νεκροί, ο Πούλιος, ο Καποτάς και ο Παντελίδης.Ο αντιστράτηγος ε.α. Ι. Μπίτος στο βιβλίο του «Από την πράσινη γραμμή στους δυο Αττίλες», αναφέρει ότι μέτρησε ο ίδιος προσωπικώς,δεκαεπτά βολίδες στο σώμα του αείμνηστου ταγματάρχη Πούλιου Δημήτριου.Για την βαθιά προσήλωση του στην ιδέα της τιμής και του καθήκοντος και την ηρωική αυτή πράξη του, ο αείμνηστος ταγματάρχης προήχθη μεταθανάτια στον βαθμό του αντισυνταγματάρχη.Στα Τρίκαλα,αναγνωρίζοντας την προσφορά του ήρωα αξιωματικού έδωσαν το όνομα του σε στρατόπεδο και πλατεία της πόλεως, εντός του οποίου στήθηκε η προτομή του.

Λοχίας (Τ/Θ) Κουκουσούλης Βασίλειος


Δύο μήνες μετά το επεισόδιο της Αμμοχώστου του 64,το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου του 1964,μετά από τουρκικές προκλήσεις,έλαβαν χώραν σοβαρά επεισόδια στην περιοχή των τουρκοκυπριακών θυλάκων των χωριών Μανσούρας-Κοκκίνων της περιοχής Τηλλυρίας,τα οποία εξελίχθηκαν σε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των θυλάκων αυτών από την Εθνική Φρουρά της Κύπρου.Μεταξύ των ηρωικώς πεσόντων στις μάχες της Τηλλυρίας ήταν και ο Λοχίας τ/θ Κουκουσούλης Βασίλειος από τον Πύργο των Τρικάλων.






Στρατιώτης (Π/Ζ) Αθανασούλας Βασίλειος


Και φθάνουμε στον Ιούλιο του 1974,όπου ο αποβατικός στόλος της Τουρκίας βρίσκεται έξω από τη Κερύνειας.
Η Θεσσαλία έχει το προνόμιο να έχει το 1974, την μεγαλύτερη αριθμητική συμμετοχή σε ότι αφορά την επάνδρωση της ΕΛ.ΔΥ.Κ.Αρκετοί Θεσσαλοί υπηρετούν επίσης το 1974,είτε ως μόνιμο προσωπικό,είτε ως κληρωτοί και στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς.Ο κατάλογος των ονομάτων πολύ μακρύς.Οι περισσότεροι από τον Νομό της Καρδίτσας και των Τρικάλων.
Την 20η Ιουλίου του 1974 στην μάχη για την κατάληψη του χωριού Κιόνελι τραυματίσθηκε βαριά και μεταφέρθηκε στο γενικό νοσοκομείο Λευκωσίας όπου στις 25 Ιουλίου του 1974 εξέπνευσε,ο στρατιώτης πεζικού Αθανασούλας Βασίλειος από το χωριό Αγρελιά των Τρικάλων.


Κ/Δ Νάκος Κωνσταντίνος  του Γεωργίου
Πλάτανος Τρικάλων




 Μια άλλη τραγική πτυχή της κυπριακής τραγωδίας είναι η αεροπορική αποστολή «ΝΙΚΗ» που πραγματοποιήθηκε τη νύκτα της 21ης Ιουλίου του 1974 για την ενίσχυση των μαχόμενων Ελλήνων στην Κύπρο και που ήταν μια από τις επιτυχέστερες και ηρωικότερες επιχειρήσεις στην ιστορία της Ελληνικής πολεμικής αεροπορίας και όχι μόνο και που μέρος της οποίας ξεκίνησε από την Λάρισα.Την υλοποίηση του εγχειρήματος ανέλαβε η 354 μοίρα Τακτικών Μεταφορών με Αεροσκάφη NORATLAS, με τα γενναία πληρώματα τους,τα οποία άρπαξαν την Σημαία και έγιναν εμπροσθοφυλακή.
Δυστυχώς όμως ένα από τα αεροσκάφη εβλήθην καίρια με αποτέλεσμα να συντριβεί στο έδαφος.Τα Τρίκαλα πρόσφεραν και πάλιν θυσία προς την πατρίδα,τον Νάκο Κωνσταντίνο του Γεωργίου   από τον Πλάτανο των Τρικάλων. Προτομή τοποθετήθηκε στον Πλάτανο Τρικάλων προς τιμή του καταδρομέα.



Τρικαλινοί αγνοούμενοι υπέρ της Ελευθερίας της Κύπρου



Λοχίας (Μ/Χ)Οικονόμου Ηλίας
Χάθηκε στην δεύτερη φάση της εισβολής στις 16 Αυγούστου του 1974.



Υπολοχαγός Ροκκάς Βασίλειος


Τι μπορεί να πει κανείς για τον υπολοχαγό Ροκκά Βασίλειο από το Πευκόφυτο των Τρικάλων.Ο υπέροχος αυτός αξιωματικός της 33ης Μοίρας Καταδρομών,πολέμησε με αυτοθυσία τους εισβολείς και όταν μια χειροβομβίδα τον λάβωσε βαριά,εκεί ψηλά στο Κάστρο του Αγίου Ιλαρίωνα,χωρίς χρονοτριβή πήγε στο πρόχειρο Νοσοκομείο που στήθηκε στο Μπέλλα Μπάις,έδεσε όπως-όπως τις πληγές του και επέστρεψε στο πεδίο της μάχης, παρά τις συμβουλές των ιατρών για παραμονή στο νοσοκομείο.

Από την Κύπρο επέστρεψε φέροντας ως αστραφτερά παράσημα τα τραύματα του ο δεκανέας Μπλετσογιάννης Χρήστος.

Χρειάσθηκε να φθάσουμε στο 1994,για να υπάρξει επίσημη αναγνώριση από την Κυπριακή Δημοκρατία για τους πολεμιστές ήρωες της Κύπρου.
Τον Απρίλιο του 2002 και η Ελληνική Δημοκρατία αποφάσισε να τιμηθούν με τον Πολεμικό Σταυρό Β΄ Τάξεως και το αναμνηστικό Μετάλλιο Επιχειρήσεων Κύπρου,όλοι οι φονευθέντες-αγνούμενοι-τραυματισθέντες στις επιχειρήσεις της Κύπρου τα έτη 1964-1967- και 1974 και με Αναμνηστικό Μετάλλιο επιχειρήσεων Κύπρου,όλοι όσοι συμμετείχαν στις επιχειρήσεις της Κύπρου κατά τα προαναφερθέντα έτη.
Η απόφαση αυτή όμως αποσύρθηκε αργότερα για λόγους που έχουν να κάνουν με το πραξικοπήματος που προηγήθηκε της εισβολής.

Στα Τρίκαλα με πρωτοβουλία του τοπικού συλλόγου των Κυπρίων νομού Τρικάλων,έχουν δημιουργηθεί Αλσύλλιο αφιερωμένο στους 1619 αγνοούμενους της Κυπριακής τραγωδίας του 1974.Το άλσος βρίσκεται σε χώρο που παραχωρήθηκε στην περιοχή Λογγγάκι από τον Δήμο Τρικάλων και η εγκατάσταση έγινε το 1996.

1 σχόλιο:

Oσα δημοσιεύματα δεν έχουν την υπογραφή μας αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι την δική μας.Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις,, ή απειλές.

ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

Η γνώση του ιστορικού παρελθόντος είναι απαραίτητη για την εθνική αυτογνωσία ενός λαού. Το blog μας με τρόπο απλό χωρίς να διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια, φωτίζει με αναδρομές στα γεγονότα σελίδες ιστορίας του μαρτυρικού Λαού της Κύπρου και των Ελλαδιτών και Κυπρίων νεκρών και αγνοουμένων Ηρώων.