ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

<

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ: ΚΥΠΡΟΣ 1974 ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΤΤΙΛΑ


Η Λέσχη Καταδρομέων και Ιερολοχιτών, στα πλαίσια της διατήρησης της ιστορικής μνήμης των ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων, που αποτελεί έναν από τους κύριους σκοπούς του καταστατικού της, διοργάνωσε εχθές 9 Νοεμβρίου 2016 Ημερίδα Ειδικών Δυνάμεων με θέμα: «Κύπρος 1974.


Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας,  μίλησαν οι διοικητές Μονάδων και Τμημάτων Καταδρομών Κύπρου και Ελλάδος, που έλαβαν μέρος στις επιχειρήσεις.
 Αναλύθηκαν οι πολεμικές επιχειρήσεις των Μοιρών Καταδρομών της Εθνικής Φρουράς εναντίον του Αττίλα, καθώς και των Καταδρομέων  που έφτασαν στο νησί με Noratlas της Επιχείρησης ΝΙΚΗ

Συγκεκριμένα, μίλησαν 


ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΜΟΙΡΕΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ

Αντιστράτηγος: Ελευθέριος Σταμάτης

Αντιστράτηγος: Ηλίας Γλεντζές

Αντιστράτηγος: Αθανάσιος Γαληνός

Ταξίαρχος: Ναπολέων Δαμασκηνός

Υποστράτηγος: Ευάγγελος Ματζουράτος

Συνταγματάρχης: Βασίλειος Ροκκάς


Α! ΜΟΙΡΑΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ

Υποστράτηγος: Δημήτριος Κυριάκος

Συνταγματάρχης: Πλάτωνας Κολοκοτρώνης

Υποστράτηγος :Νικόλαος Κοϊμτζόγλου

ο Δόκτωρ: Νικόλαος Νικολούδης
και ο Δημοσιογράφος, εκδότης του Δούρειου Ίππου Σάββας Βλάσσης.

Ένα συγκλονιστικό στιγμιότυπο στην  εξαιρετική εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο, Ο Αντιστράτηγος Ηλίας Γλεντζές! Ο ήρωας της μάχης για το ύψωμα Κοτζά Καγιά. Μια μάχη που οι Τούρκοι ακόμη την θυμούνται , κλαίνε και τρέχουν! Αλλά τη θυμούνται…Κι όπως είπε σε μια συγκλονιστική στιγμή  ο Γλεντζές, οι Τούρκοι έδωσαν στο ύψωμα το όνομα του Τούρκου υπολοχαγού που ο Γλεντζές τον τραυμάτισε! Τι έδωσε η ελληνική Πολιτεία στον δικό μας Αξιωματικό;
Ο Γλέντζές αναρωτήθηκε βάζοντας το χέρι στο μέτωπο και καλύπτοντας τα μάτια. Έκλαψε για μια στιγμή .... Για μια στιγμή…

Σκέψεις και διαπιστώσεις , κατά τη διάρκεια των αφηγήσεων τους:

1. Οι άνθρωποι αυτοί, ηγούμενοι των τμημάτων τους, δεν έχασαν ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΜΑΧΗ
2. Όσες μάχες έδωσαν, τις έδωσαν υπό τις ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ.
3. Ο Πόλεμος χάθηκε παρά τις δικιές τους ηρωικότατες προσπάθειες και τοπικές τους επιτυχίες.
4. Μετά ταύτα, ουδέποτε τους αναγνωρίσθηκε η οποιαδήποτε προσπάθεια τους από το πολιτικοστρατιωτικό σύστημα προσώπων που επακολούθησε της Κυπριακης Τραγωδίας.
5. Το πολιτικοστρατιωτικό σύστημα που τους απαξίωσε....ήταν αυτό που είχε δημιουργήσει τις συνθήκες ήττας ή αυτό που δεν έκανε τίποτε για να ανατρέψει τις συνθήκες ήττας.
6. Το απόλυτα αρνητικό ενδιαφέρον από πλευράς πολιτικών έλαψαν δια της απουσίας τους...
7. Την εκδήλωση επίσης ΔΕΝ παρακολούθησε έστω ένας εκ των Αρχηγών των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.
8. Αυτοί που παρακολούθησαν την εκδήλωση και που ήταν πολλοί, απλά απέδειξαν ακόμα μια φορά ότι η χώρα τούτη ζει και θα ζει, γιατί οι ηγεσίες της απέχουν από την απλότητα, την αγνότητα και το πνεύμα θυσίας.

Νικ. Δημητρόπουλος




Αντιστράτηγος Ελευθέριος Σταμάτης


















Σε λίγες ημέρες θα σας παρουσιάσουμε όλο το DVD των ομιλιών . 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Oσα δημοσιεύματα δεν έχουν την υπογραφή μας αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι την δική μας.Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις,, ή απειλές.

ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

Η γνώση του ιστορικού παρελθόντος είναι απαραίτητη για την εθνική αυτογνωσία ενός λαού. Το blog μας με τρόπο απλό χωρίς να διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια, φωτίζει με αναδρομές στα γεγονότα σελίδες ιστορίας του μαρτυρικού Λαού της Κύπρου και των Ελλαδιτών και Κυπρίων νεκρών και αγνοουμένων Ηρώων.