ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

<

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

ΣΤΗΝ ΖΑΧΑΡΩ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΤΑ ΟΣΤΑ ΤΟΥ ΗΡΩΑ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΑ ΣΠΥΡΟΥ ΜΑΝΙΑΤΗ
«Αθάνατος» ακούστηκε από όλους όσους παραβρέθηκαν χθες το μεσημέρι στην κηδεία του Ζαχαραίου καταδρομέα Σπύρου Μανιάτη που χάθηκε άδικα στην Κύπρο το 1974 και τα οστά του επέστρεψαν και πάλι στην Ελλάδα τόσα χρόνια μετά. Μέσα σε κλίμα συγκίνησης, συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι και απλοί άνθρωποι, τίμησαν τον ανθυπασπιστή, Σπύρο Μανιάτη, αποδίδοντάς του τις ύψιστες τιμές, ενός ήρωα που δεν έχει ξεχασθεί ποτέ.


Ο καταδρομέας Σπύρος Μανιάτης έχασε τη ζωή του τη μοιραία νύχτα της 21ης Ιουλίου του 1974, μαζί με 15 ακόμα Έλληνες καταδρομείς, όταν το αεροσκάφος NORATLAS με την κωδική ονομασία «ΝΙΚΗ 4» της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας καταρρίφθηκε από φίλια πυρά, εξαιτίας τραγικού λάθους της κυπριακής αεράμυνας. Την περασμένη εβδομάδα, η σορός του επέστρεψε στην Ελλάδα, μέσα σε φέρετρο τυλιγμένο με την ελληνική και την κυπριακή σημαία, αφού πρώτα η Κυπριακή Δημοκρατία, διά του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, απέδωσε τις ύψιστες τιμές.

Τα λείψανα του Σπύρου Μανιάτη και των υπολοίπων Ελλήνων καταδρομέων επέστρεψαν στην Ελλάδα σε ειδική τελετή που έγινε στο Τατόι. Νωρίτερα η Κύπρος είχε γονατίσει ευλαβικά μπροστά στα 16 μικρά ξύλινα φέρετρα σκεπασμένα με τις σημαίες Ελλάδας και Κύπρου. Η τελετή παράδοσης των λειψάνων έγινε στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και στο χώρο της θυσίας τελέστηκε τρισάγιο από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, Χρυσόστομο. Παρέστησαν αρχηγοί κομμάτων και συγγενείς των πεσόντων. Στους συγγενείς ο πρόεδρος Αναστασιάδης απένειμε το Μετάλλιο Εξαίρετης Προσφοράς.
Στην χθεσινή τελετή, παρέστησαν εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων ο βουλευτής Ηλείας, Δημήτρης Μπαξεβανάκης, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης Ζαχάρως καθώς και πλήθος κόσμου από την περιοχή της Ζαχάρως. Τιμές στον ήρωα Σπύρο Μανιάτη, απέδωσαν ο Σύλλογος Κομάντος ’74 «Ο Τολμών Νικά» και εκπρόσωπος του Στρατού Ξηράς.


  

                                                                 ΒΙΝΤΕΟ
ΠΗΓΗ! Patris news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Oσα δημοσιεύματα δεν έχουν την υπογραφή μας αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι την δική μας.Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις,, ή απειλές.

ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

Η γνώση του ιστορικού παρελθόντος είναι απαραίτητη για την εθνική αυτογνωσία ενός λαού. Το blog μας με τρόπο απλό χωρίς να διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια, φωτίζει με αναδρομές στα γεγονότα σελίδες ιστορίας του μαρτυρικού Λαού της Κύπρου και των Ελλαδιτών και Κυπρίων νεκρών και αγνοουμένων Ηρώων.