ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

<

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

ΣΤΗ ΒΑΡΚΙΖΑ ΚΗΔΕΥΤΗΚΕ Ο ΗΡΩΑΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΖΗΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ


ΜΕΤΑ 42 ΧΡΟΝΙΑ

Ένα παιδί της Βάρκιζας, που μια κακή μοίρα του επιφύλαξε το θάνατο των ηρώων, επέστρεψε στο χώμα όπου μεγάλωσε .
Ο καταδρομέας Αντώνιος Ζησιμόπουλος επέβαινε μαζί με άλλους καταδρομείς στο αεροσκάφος ΝΟΡΑΤΛΑΣ ΝΙΚΗ 4 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο καταρρίφθηκε από φίλια πυρά την 21η Ιουλίου 1974 στη Λευκωσία.
Μετά από τέσσερις δεκαετίες και με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών, τα οστά του καταδρομέα Ζησιμόπουλου και άλλων 15 συνολικά ταυτοποιήθηκαν και τα λείψανά τους με ειδικές τελετές παρελήφθησαν από την ελληνική κυβέρνηση.
Στο ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Βάρκιζα εψάλη η νεκρώσιμος ακολουθία του Αντώνη Ζησιμόπουλου από τον Μητροπολίτη Γλυφάδας Ελληνικού Βούλας Βουλιαγμένης και Βάρης, Παύλο.


Παρόντες ήταν ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ειδικών Δυνάμεων και Υποστράτηγος Νικόλαος Μανωλάκος.
Απόντος του δημάρχου, τη Δημοτική Αρχή Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος Διονύσης Γεωργουλόπουλος, ενώ στην τελετή παρευρέθηκαν η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Λυδία Αργυροπούλου, ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Κιούκης, οι αντιδήμαρχοι Χρήστος ΒαδάσηςΠαναγιώτης Σωτηρόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Βασίλης ΠαπαμιχαήλΝίκος ΒάσηςΚώστας ΣφέτσαςΔημήτρης Μπελετσιώτης. Επίσης, η πρόεδρος του Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Βουλιαγμένης, Άννα Λεντή Τομοπούλου, οι σύμβουλοι Τοπικής Κοινότητας Βάρης Ελίνα Μελέτη και Φαίδων Φιορέντζης, ο πρώην δήμαρχος Βάρης Παναγιώτης Καπετανέας και η τέως αντιδήμαρχος Βάρης Δήμητρα Σουτόγλου.
Στον επικήδειο λόγο του ο Πάνος Καμμένος τόνισε ότι «κάναμε αυτό που έπρεπε ενώ πέρασαν 42 χρόνια παραλείψεων της πολιτείας απέναντι στους ήρωες αλλά και απέναντι σε όσους επέζησαν».
Όπως πρόσθεσε, «Με τη σημερινή επιστροφή των ηρώων κλείνει μια από τις υποχρεώσεις της πολιτείας. Η άλλη είναι να μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια για τα γεγονότα της Κύπρου». «Ζητώ συγγνώμη για όσα η πολιτεία δεν έκανε», τόνισε κλείνοντας.



Στο δικό του λόγο, ο Μητροπολίτης Παύλος είπε πως «σήμερα υποδεχόμεθα ένα μεγάλο ήρωα και ένα μάρτυρα της πίστεως». Ο Επίσκοπος της περιοχής συμπλήρωσε: «Δεν πέθανε, κοιμάται. ‘Εδωσε τη ζωή του υπέρ της ελευθερίας του Έθνους και ανήκει στη φάλαγγα τως αγίων».
Εκ μέρους του δημάρχου Γρηγορη Κωνσταντέλλου, εκφώνησε έναν σύντομο επικήδειο λόγο ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Παπαμιχαήλ.
Μετά το «Δεύτε τελευταίον ασπασμόν» η πομπή κατευθύνθηκε στο νεκροταφείο της Βάρης όπου πλέον αναπαύεται οριστικά ο Αντώνης Ζησιμόπουλος.
Στέφανα κατέθεσαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο Αρχηγός ΓΕΣ, ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και τοπικοί φορείς.


Ο πρώην δήμαρχος Βάρης Παναγιώτης Καπετανέας μαζί με την τότε αντιδήμαρχο Δήμητρα Σουτόγλου πήραν την πρωτοβουλία και ανήγειραν το μνημείο προς τιμήν του Αντώνη Ζησιμόπουλου, τον Οκτώβριο του 2009.



ΠΗΓΗ: http://3vita.gr

5 σχόλια:

  1. O αντιδήμαρχος κ.Παναγιώτης Σωτηρόπουλος είναι και ο ίδιος βετεράνος της Κύπρου, μου κάνει εντύπωση πως δεν αναφέρεται στο άρθρο, κατά δήλωση του στον τοπικό τύπο έλαβε μέρος στα γεγονότα του 1964, μάλιστα στην παρέλαση της 25 Μαρτίου παρήλασε ως επικεφαλής συλλόγου βετεράνων, πραγματικά θα ήθελα να διαβάσω μια συνέντευξη του που θα εξιστορεί της εμπειρίες του, πρόκειται για αξιόλογο άνθρωπο και ένθερμο πατριώτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς δεν υπάρχει καταγεγραμμένη η ομιλία του και την πληροφορία που μας δίνεις τώρα την μαθαίνουμε. Ψάξαμε αλλά δεν μπορέσαμε να βρούμε καμία πληροφορία. Ο Γιώργος Λαουτάρης του 3vita.gr που έκανε το ρεπορτάζ είναι ο υπεύθυνος και ίσως πρέπει σε αυτόν να απευθυνθείς. Σε ευχαριστούμε για την ενημέρωση !!!

      Διαγραφή
  2. εγώ σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον αλλά και για την πολύτιμη ιστορική έρευνα που κάνετε!
    ενημερωτικά παραθέτω τον σύνδεσμο της τοπικής εφημερίδας "Η Βούλα και ο κόσμος της" όπου ο κ.Σωτηρόπουλος δημοσίευσε άρθρο στο οποίο κάνει αναφορά, συγκεκριμένα στην σελίδα 14, ότι έχει συμμετάσχει στις επιχείρησης της Τηλλυρία το 1964.
    http://www.e-voula.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς στο link αυτό http://www.e-voula.gr/ δεν μπορώ να ανοίξω τίποτα, στείλε μου το συγκεκριμένο άρθρο η καθοδήγησε με .....

      Διαγραφή
  3. μπορώ να σας στο στείλω με email σε μορφή Αρχείο PNG

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Oσα δημοσιεύματα δεν έχουν την υπογραφή μας αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι την δική μας.Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις,, ή απειλές.

ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

Η γνώση του ιστορικού παρελθόντος είναι απαραίτητη για την εθνική αυτογνωσία ενός λαού. Το blog μας με τρόπο απλό χωρίς να διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια, φωτίζει με αναδρομές στα γεγονότα σελίδες ιστορίας του μαρτυρικού Λαού της Κύπρου και των Ελλαδιτών και Κυπρίων νεκρών και αγνοουμένων Ηρώων.