ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

<

Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Αποκαλυπτική επιστολή για το πραξικόπημα του 1974



Για “σκοπιμότητα και απόκρυψη της ιστορικής αλήθειας” εκ μέρους της Επιτροπής για το Φάκελο της Κύπρου ως προς την σωτηρία και διαφυγή του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Αρχιεπισκόπου Κύπρου, Μακαρίου Γ` την ημέρα του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974, κάνει λόγο ο Τάκης Τσαγγάρης, Διοικητής 3ου Λόγου και Ανώτερος Υπαστυνόμος την περίοδο του πραξικοπήματος.
Σε επιστολή την οποία υπογράφουν άντρες της ομάδας που ενεπλάκησαν σε μάχη στο Προεδρικό Μέγαρο την 15η Ιουλίου 1974, ο κ. Τσαγγάρης, αναφέρει ότι “είναι ειλικρινά με μεγάλη έκπληξη που διαπίστωσα ότι εις την τελική έκθεση του πορίσματος για το Φάκελο της Κύπρου ουδέν αναφέρεται σχετικά με τα γεγονότα αυτά με την διάσωση του Εθνάρχη Μακαρίου και της συνοδείας του από τον 3ο Λόχο”.

Ο κ. Τσαγγάρης αναφέρει ότι ο 3ος Λόχος "εισήλθε εις το προαύλιο του Προεδρικού Μεγάρου όπου και ενεπλάκη εις μάχη με τους εισβολείς και παρά το γεγονός ότι εις την προφορική κατάθεση ενώπιον του Προέδρου της επιτροπής για το Φάκελο της Κύπρου, Μαρίνου Σιζόπουλου, αυτά αναφέρθησαν ρητά και με κάθε λεπτομέρεια”, δεν καταγράφονται στο τελικό πόρισμα της επιτροπής.
“Εκπλήττομαι, επαναλαμβάνω, για την παράληψη αυτή και θέλω να πιστεύω ότι εκ μέρους της επιτροπής για τον Φάκελο της Κύπρου δεν υπήρξε πρόθεση και σκοπιμότητα για απόκρυψη της ιστορικής αλήθειας για τη σωτηρία και διαφυγή του Προέδρου της Δημοκρατίας η οποία εξάλλου είναι ήδη καταγραμμένη στο σχετικό βιβλίο που εξέδωσα καθώς και σε διάφορες μαρτυρίες μου στα ΜΜΕ”, αναφέρει ο κ. Τσαγγάρης.
Προσθέτει ότι “την 15η Ιουλίου 1974 κατά το προδοτικό πραξικόπημα ο 3ος Λόχος του Εφεδρικού του οποίου ήμουν Διοικητής με το βαθμό του Ανώτερου Υπαστυνόμου επιτέθηκε εναντίον της δύναμης των πραξικοπηματιών που λάμβαναν μέρος εις την κατάληψη του Προεδρικού Μεγάρου με σκοπό την κατάλυση της Δημοκρατίας και την εξόντωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Εθνάρχη Μακαρίου”.
Ο κ. Τσαγγάρης, αναφέρει, επίσης, ότι “εφόσον εν τω μεταξύ είχε καταληφθεί το 9ο ΤΣ (στρατόπεδο) όπου ευρισκόταν πίσω από το Προεδρικό Μέγαρο και ακινητοποιήθηκε η παραπλήσια ελληνική ΚΥΠ, ο γράφων με ομάδα ανδρών του Εφεδρικού ανέβηκε στο Προεδρικό Μέγαρο όπου συνάντησε τον Εθνάρχη Μακάριο και την συνοδεία του, ενεπλάκη σε μάχη με τους εισβολείς πραξικοπηματίες, καταδρομείς, άρματα μάχης και τεθωρακισμένα”.
Την ανακοίνωση του κ. Τσαγγάρη υπογράφουν οι : 1894, Αθηνόδωρος Ιωάννου, 3724, Θεοφάνης Παπαγεωργίου, 3776, Σοφοκλής Παναγή, 341, Στέλιος Αποστόλου, 3548, Θεοδώρου Αντρέας, 783, Θεμιστοκλέους Βάσος, 3779, Αγγελή Κυριάκος, 1443, Βρυώνη Αντώνιος, 3464, Ηλίας Αγησιλάου.
Στην επιστολή καταγράφονται και τα ονόματα των Ευάγγελος Μιχαήλ, 456, με την επισήμανση ότι είναι κάτοικος εξωτερικού και των Σόλων Κωνσταντίνου, 3788 και Φωτίου Νεόφυτος, 671, οι οποίοι έχουν αποβιώσει.
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Oσα δημοσιεύματα δεν έχουν την υπογραφή μας αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι την δική μας.Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις,, ή απειλές.

ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

Η γνώση του ιστορικού παρελθόντος είναι απαραίτητη για την εθνική αυτογνωσία ενός λαού. Το blog μας με τρόπο απλό χωρίς να διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια, φωτίζει με αναδρομές στα γεγονότα σελίδες ιστορίας του μαρτυρικού Λαού της Κύπρου και των Ελλαδιτών και Κυπρίων νεκρών και αγνοουμένων Ηρώων.