ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

<

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

211 Τ.Π ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΓΙΑ ΑΝΑΚΡΙΒΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΣΕ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας εξέτασε παράπονο (4/24/3/11) από το Σύνδεσμο “Μαχητές Α΄ Λόχου 211 ΤΠ 1974», σύμφωνα με το οποίο αναφορές που δημοσιεύονται στο δεύτερο τόμο της Ιστορίας της Κυπριακής Δημοκρατίας (1970-1979), που εκδίδεται και κυκλοφορεί από το «Φιλελεύθερο»,.




Το επίμαχο απόσπασμα περιέχεται στο 2ο τόμο της σειράς, κεφάλαιο 6, σελ. 92 και αναφέρει:
«Στον κεντρικό τομέα, σκληρές μάχες διεξήχθησαν στη δυτική Λευκωσία. Το 336 ΤΕ, με την ενίσχυση δύναμης του 211 ΤΠ, είχε την ευθύνη της άμυνας από την οδό Λήδρας, τον Αγιο Παύλο, μέχρι το Ανατολικό άκρο του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ. Επί  τρεις μέρες, από τις 14 μέχρι τις 16 Αυγούστου, οι Τούρκοι εξαπέλυσαν σφοδρότατες επιθέσεις, επιδιώκοντας την κατάληψη του Αγίου Δομετίου, του Αγίου Παύλου και συνοικιών της παλαιάς πόλης της Λευκωσίας.
Οι άνδρες του 336 ΤΕ, με επικεφαλής τον διοικητή τους, ταγματάρχη Δημήτριο Αλευρομάγειρο, προέβαλαν πρωτοφανή αντίσταση και με υπερβάλλοντα ηρωϊσμό κατόρθωσαν να ανατρέψουν όλες τις τουρκικές επιθέσεις και να προκαλέσουν στον αντίπαλο μεγάλες απώλειες. Ο 2ος Λόχος του 336 ΤΕ με εξαιρετική αυταπάρνηση υπερασπίστηκε την περιοχή που είναι οι Κεντρικές Φυλακές…»

Σύμφωνα με το παράπονο, οι αναφορές αυτές δίδουν την εντύπωση ότι το 336 ΤΕ ήταν εκεί ανέκαθεν και ότι το ενίσχυσε «δύναμη του 211 ΤΠ», ενώ η ιστορική πραγματικότητα είναι ότι «το 211 ΤΠ βρισκόταν εκεί από τον Οκτώβριο του 1964» και η «δύναμη» που αναφέρεται ότι ενίσχυσε το 336ΤΕ «είχε όνομα» και «πρόκειται για τον Α’ λόχο του 211 ΤΠ, που κράτησε τη γραμμή και κατά τον 1ο γύρο, όταν το 336 ΤΕ μόλις είχε επιστρατευθεί στο Πραστειό Αμμοχώστου».

Ο «Φιλελεύθερος» προσφέρθηκε να δημοσιεύσει κείμενο που θα του απέστελλαν οι παραπονούμενοι για τη δράση των λόχων του 211ΤΠ ή αφηγήσεις συστρατιωτών τους που πολέμησαν κατά το 1974 ώστε να φιλοξενηθούν αυτούσιες στους δύο τόμους που εκδόθηκαν από τον "Φιλελεύθερο" για το 1974 με τίτλο "Μάρτυρες και Μαρτυρίες".

Οι παραπονούμενοι απάντησαν ότι δεν ετίθετο θέμα δημοσίευσης προσωπικών αφηγήσεων αλλά διόρθωσης μιας δημοσίευσης, την οποία θεωρούσαν «παραχάραξη των ιστορικών γεγονότων».
Κατόπιν τούτου η Επιτροπή αποτάθηκε στο ΓΕΕΦ και ζήτησε στοιχεία γύρω από το επίμαχο θέμα, όπως προκύπτουν από τα επίσημα αρχεία.


Η επίσημη απάντηση του ΓΕΕΦ αναφέρει:

«Ο Τομέας Ευθύνης του 211 ΤΠ τον Ιούλιο 1974, περιελάμβανε όλα τα φυλάκια της τότε "πράσινης γραμμής", η οποία άρχιζε από το φυλάκιο 1001, νότια της ΤΟΥΡΔΥΚ, μέχρι την περιοχή Τράχωνα. Τα όρια του 1ου Λόχου του 211 ΤΠ περιελάμβαναν την περιοχή από το Φυλάκιο 1001 (ΤΟΥΡΔΥΚ) μέχρι το Φυλάκιο 1036 (ΜΑΓΚΛΗ).
Κατά την 1n φάση της Τουρκικής εισβολής και καθόλη την διάρκεια της, ο Λόχος διατήρησε επιτυχώς τις θέσεις του στον Τομέα Ευθύνης του. Μετά την συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και συγκεκριμένα τη νύχτα της 23ης Ιουλ 1974, ο τομέας του 1ου Λόχου ανατέθηκε στο 336 ΤΕ, το οποίο μεταφέρθηκε από την Αμμόχωστο για την ενίσχυση της Μονάδος. Ο Τομέας αυτός παρέμεινε μέχρι το τέλος της εισβολής υπό την ευθύνη του 336 ΤΕ, το οποίο ενεργούσε υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο του 211 ΤΠ.

Στις 11 Νοεμβρίου, 1974, το 336 ΤΕ ενσωματώθηκε μετά από διαταγή του ΓΕΕΦ, στο 211 ΤΠ. Οι οπλίτες του 1ου Λόχου παρέμειναν στον τομέα τους υπό τη διοίκηση του 211 ΤΠ.
Οσον αφορά στο ερώτημα αναφορικά με τη σχέση του 211 ΤΠ και του τότε Διοικητή του 336 ΤΕ, Τχη (ΠΖ) Δημήτριου Αλευρομάγειρου, σύμφωνα με την ΗΔ του 211 ΤΠ:
Το 336 ΤΕ ενεργούσε υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο του 211 ΤΠ.
Μετά την συγχώνευση του με το 211 ΤΠ, στον Τχη (ΠΖ) Δημήτριο Αλευρομάγειρο ανατέθηκαν καθήκοντα του Αξκου 3eu Γραφείου».
Επί πλέον, η Επιτροπή πήρε στοιχεία από το πολεμικό ημερολόγιο του 211 ΤΠ και για τις δύο φάσεις της εισβολής, από το οποίο προκύπτουν τα ακόλουθα για τη δράση του Τάγματος στις μάχες της Λευκωσίας:
20 Ιουλίου, 1974
Από πρωί το τάγμα εφάρμοσε γενικό συναγερμό και μετακινήθηκε στο χώρο διασποράς εφαρμόζοντας τα προβλεπόμενα σχέδια επιχειρήσεων. Καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας δεχόταν επιθέσεις από αέρος, καθώς και καταιγιστικά πυρά όλμων, πολυβόλων και αντιαρματικών σε ολόκληρο τον τομέα του. Η ρίψη αλεξιπτωτιστών συνοδεύτηκε με απώλεια του ημέτερου υψώματος Χοιροστασίου, το οποίο ανακαταλήφθηκε μετά από αντεπίθεση του Τάγματος, διατηρώντας επιτυχώς της θέσεις σ’ ολόκληρο το μήκος της πράσινης γραμμής. Κατά την νύκτα της 20ης Ιουλίου, ο εχθρός συνέχιζε να προσβάλλει το τάγμα με συγκεντρωτικά καταιγιστικά πυρά.
21 Ιουλίου, 1974
Την 06.35 πρωινή ώρα άρχισε η προσβολή του τομέα του Τάγματος από την αεροπορία, Το Τάγμα συνέχισε να αμύνεται στις κατεχόμενες θέσεις του με επιτυχία. Την ίδια μέρα είχε 27 απώλειες, οι οποίες αναπληρώθηκαν με εθελοντές και εφέδρους.
22 Ιουλίου 1974
Ο εχθρός συνέχισε να προσβάλλει τα φυλάκια στη ζώνη ευθύνης του Τάγματος με όλα τα διαθέσιμα πυρά του. Εκμεταλλευόμενος τη συμφωνία καταπαύσεως του πυρός, στις 15.50 εξαπέλυσε ταυτόχρονη επίθεση σε δύο κατευθύνσεις, πετυχαίνοντας κατάληψη πέντε φυλακίων του τομέα 3ου λόχου, αναχαιτισθείς στο χωριό Τράχωνας. Ο εχθρός στους υπόλοιπους τομείς του Τάγματος ουδέν επέτυχε.
23 Ιουλίου 1974
Οι εχθρικές δυνάμεις συνέχισαν την επίθεσή τους, παρά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.  Στις 07.30 αντεπίθεση του 3ου λόχου για αποκατάσταση του ΠΟΤ απέτυχε.
24 Ιουλίου, 1974
Φίλια τμήματα, παρά την σφοδρότητα των εχθρικών πυρών, υπερασπίζουν με σθένος τις θέσεις που κατέχουν αποκρούοντας τις εχθρικές επιθέσεις των υπέρτερων δυνάμεων. Ο εχθρός ασχολείται με τη συστηματική οργάνωση του εδάφους, κατασκευάζοντας νέες θέσεις μάχης και πολυβολεία, σε οικίες και καταστήματα, με τη βοήθεια εκσκαφέων, γαιόσακων και άλλων υλικών οχυρώσεως.
25 Ιουλίου έως 13 Αυγούστου 1974
Το Τάγμα συνεχίζει να αμύνεται στις θέσεις που κατέχει και αποκρούει τις προσπάθειες προώθησης του εχθρού στη γραμμή καταπαύσεως του πυρός. Ο εχθρός εκμεταλλεύθηκε την εκεχειρία και προέβηκε σε βελτίωση των θέσεών του στο 2ο και 3ο λόχο, με προωθήσεις και καταλήψεις σπιτιών κοντά στη γραμμής επαφής. Εξακολουθεί να προσβάλλει με πυρά τα φίλια τμήματα καθώς και παρατηρητήρια ΕΔ, ενώ παράλληλα προβαίνει σε λεηλασίες και πυρπολεί ελληνικά καταστήματα στην πράσινη γραμμή.
14 Αυγούστου 1974
Από 04.45 ο εχθρός άρχισε να προσβάλλει με αεροσκάφη την περιοχή Λακατάμειας-Κυθρέας-ΕΛΔΥΚ και τη ζώνη ευθύνης του τάγματος. Ταυτόχρονα ολόκληρος ο τομέα της Μονάδας βαλλόταν με σφοδρά πυρά πυροβολικού, όλμων και όπλων ευθυτενούς τροχιάς. Οι προσβολές συνεχίστηκαν με αμείωτη σφοδρότητα στην περιοχή Αγίου Παύλου, ενώ τα φυλάκια του τάγματος υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Το τάγμα, παρά την ισχυρή πίεση που δέχθηκε τόσο από την αεροπορία όσο και από το πεζικό και τα άρματα, αμύνθηκε επιτυχώς στον τομέα του.
15 Αυγούστου 1974
Εχθρικές δυνάμεις εξακολουθούν και σήμερα να προσβάλλουν τα φυλάκια του τάγματος με μεγάλη χρήση όλμων και αντιαρματικών. Στις 05.30 ο εχθρός χτύπησε το σπίτι του Έλληνα πρέσβη με πολυβόλα και όλμους. Η σφοδρότητα των πυρών επεκτάθηκε σ’ ολόκληρο τον τομέα του τάγματος. Τα φυλάκια προσβάλλονταν το ένα μετά το άλλο και καταστρέφονταν. Το τάγμα, παρά την εχθρική πίεση και υπεροπλία κατόρθωσε να διατηρήσει τις θέσεις που κατείχε με ελάχιστες αλλαγές θέσεις, λόγω καταστροφής ορισμένων φυλακίων. Όσα φυλάκια καταστράφηκαν εντελώς αντικαταστάθηκαν με θέσεις σε σπίτια 10- με 15 μέτρα πίσω από αυτά.
16 Αυγούστου 1974
Ο εχθρός στις 15.40 επανέλαβε την προσπάθειά του στον ίδιο τομέα με την υποστήριξη της αεροπορίας, αλλά απέτυχε να διασπάσει τον τομέα του τάγματος, το οποίου διατήρησε τις θέσεις που κατείχε».
Όπως προκύπτει από τις πιο πάνω επίσημες θέσεις, τεκμηριώνεται η ύπαρξη ανακρίβειας στο υπό κρίση δημοσίευμα. Το 211 ΤΠ βρισκόταν και είχε την ευθύνη της άμυνας της «Πράσινης Γραμμής» από το 1964. Το 1974 κράτησε το βάρος της άμυνας της περιοχής Λευκωσίας και κατά τις δύο φάσεις της Τουρκικής εισβολής.
Στο δημοσίευμα παραλείπεται η αναφορά στην παρουσία του 1ου Λόχου του 211 ΤΠ από την οδό Λήδρας μέχρι το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ, πολύ πριν από το 1974 και στο γεγονός ότι κράτησε χωρίς απώλεια εδάφους την περιοχή ευθύνης του. Μετά την πρώτη φάση της εισβολής, κατά την εκεχειρία, έχοντας μεταφερθεί  από την Αμμόχωστο, το 336 ΤΕ ενίσχυσε το βράδυ της 23ης Ιουλίου, 1974 το 211 ΤΠ στον τομέα ευθύνης του 1ου Λόχου, που εξακολουθούσε να βρίσκεται στην περιοχή.
Το επίμαχο απόσπασμα αφορά στη δεύτερη φάση της εισβολής τον Αύγουστο του 1974. Όμως, όπως διατυπώθηκε, ανακριβώς δίδεται η εντύπωση ότι το 336 ΤΕ ήταν η μόνη στρατιωτική δύναμη που βρισκόταν στην περιοχή και παραλείπεται αναφορά στην παρουσία ειδικά του Α’ Λόχου, αλλά και γενικότερα στην παρουσία του 211 ΤΠ, δηλαδή του τάγματος υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο του οποίου τέθηκε το 336 ΤΕ και άλλες δυνάμεις που ενίσχυσαν τον τομέα. Αυτή η εντύπωση ενισχύεται από την ειδική αναφορά στις μάχες που έγιναν στην περιοχή των Κεντρικών Φυλακών. Εκεί είχαν διεξαχθεί μάχες από τον 1ο Λόχο του 211 ΤΠ και κατά την πρώτη φάση της εισβολής. Από τα παρασχεθέντα από το ΓΕΕΦ στοιχεία προκύπτει πως το 211 ΤΠ βρισκόταν στην περιοχή και κατά τη δεύτερη φάση της εισβολής και έδωσε μάχες με τους εισβολείς.
Η  Επιτροπή, θεωρεί αναγκαίο, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η δημοσίευση έγινε σε βιβλίο, όπως θέσει στη διάθεση των εκδοτών την ανωτέρω επίσημη θέση του ΓΕΕΦ και τα γεγονότα όπως προκύπτουν από το πολεμικό ημερολόγιο του 211 ΤΠ προκειμένου να ενεργήσουν δεόντως και με τον πιο πρόσφορο τρόπο, με βάση τις πρόνοιες του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας περί επανόρθωσης ανακριβών ή παραπλανητικών πληροφοριών.

VIDEO

Κύπρος 1974 | Τουρκική Εισβολή: Η Άγνωστη Ιστορία σε 3 Βιντεο












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Oσα δημοσιεύματα δεν έχουν την υπογραφή μας αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι την δική μας.Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις,, ή απειλές.

ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

Η γνώση του ιστορικού παρελθόντος είναι απαραίτητη για την εθνική αυτογνωσία ενός λαού. Το blog μας με τρόπο απλό χωρίς να διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια, φωτίζει με αναδρομές στα γεγονότα σελίδες ιστορίας του μαρτυρικού Λαού της Κύπρου και των Ελλαδιτών και Κυπρίων νεκρών και αγνοουμένων Ηρώων.