ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

<

Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Γ! ΜΟΙΡΑ ΑΜΦΙΒΙΩΝ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ ΚΥΠΡΟΣ 1974 ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΜΕΣΩ ΣΟΥΔΑΣ

Εντολή να ενισχύσει την Α! Μοίρα καταδρομών είχε πάρει η Γ! Μ.Α.Κ με έδρα τη Νέα Πέραμο Αττικής. Ένα τμήμα 40 Ανδρών με επικεφαλής τόν Υπολοχαγό Παπά Νικόλαο, προερχόμενο απο την Σχολή Αλεξιπτωτιστών,  προωθήθηκαν με δύο noratlas στη Σούδα.
Έλαβαν μέρος κυρίως στήν επιχείρηση <<σταθμός>> που έκοψε τις ορέξεις τών Τούρκων στήν προσπάθειά τους να καταλάβουν τήν Λευκωσία.


Ο  ΑΡΧΙΛΟΧΙΑΣ Γ! Μ.Α.Κ ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ εξιστορεί :

Στο αεροδρόμιο Ελευσίνας μάς πήγε ο Διοικητής μας Αντισυνταγματάρχης Παπανέστωρας, επιβιβαστήκαμε στα αεροσκάφη κατά τις 7.30 μ.μ και αναχωρήσαμε για τήν Σούδα. Οταν φτάσαμε στά Χανιά, ίσα ίσα που πρόλαβα και κατέβηκα από το αεροπλάνο, τόν μοναδικό άνθρωπο που συνάντησα ήταν ο Υποδιοικητής τής Α! Μοίρας  τόν Αείμνηστο Άγγελο Αβραμίδη,  τόν γνώριζα γιατί είχαμε υπηρετήσει μαζί στήν Κύπρο το 1968.  Πάλι  μαζί πάμε; με ρώτησε, χωρίς να προλάβει να μου πεί άλλη κουβέντα για να αποβιβαστεί στο αεροσκάφος του.
Προσγειωθήκαμε στήν Λευκωσία μέσα σε ένα φοβερό σκηνικό με τα αντιαεροπορικά να δίνουν και να παίρνουν.
Τά ξημερώματα μας μετέφεραν στήν  Ιερατική Σχολή !

Τό πρωί τι 16ης Αυγούστου ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ δίνει κατεπείγουσα εντολή στόν διοικητή της Α! Μοιρας Παπαμελετίου, νά παράσχη αντιαρματική κάλυψη μέ έξι στοιχεια ΠΑΟ στήν πράσινη γραμμή, προστατέυοντας τήν Κυπριακή πρωτεύουσα από τήν τούρκικη επίθεση.  Ο Διοικητής της Α!ΜΚ Παπαμελετίου ζήτησε από τόν Υπλγο Νίκο Ντούβα που είχε τα βαριά όπλα να πάρει δυο αυτοκίνητα και μαζί με τόν Υπλγο Νίκο Κοϊμτζογλου και μερικούς κομάντος που είχαν έρθει μαζί τους απο την Γ!ΜΚ, να ετοιμαστούν γρήγορα γιατί οι Τούρκοι μπαίνουν στην Λευκωσία. Όλο το πρωίνο οι Τούρκοι βομβάρδιζαν συνεχώς τήν Λευκωσία και τα περίχωρα. Ο Ντούβας ώς επικεφαλής ενημερώνει τον Κοϊμτζογλου οτι με τα τρία στοιχεία ΠΑΟ θα μεταβεί στη Λουριντζίνα στο Πυρόϊ και ο Κοϊμτζογλου στις παρυφές Λευκωσίας.

  Πράγματι, έτσι έγινε, του διέθεσε μια μερσεντές και έναν Κύπριο οδηγό, και τους ακολούθησε ένα μπεντφορντ με στρατιώτες προς τήν αντιπροσωπεία του Κολοκασιδη, στο παουνταπάουτ στη Ford . Eκεί παίρνει εντολή από τον διοικητή του 212 ΤΕΦ να προωθήσει ενα ΠΑΟ στο ύψωμα 180.  Tο 1ο ΠΑΟ με τόν καταδρομέα Μανώλη Μπικάκη σκοπευτή, τον ασυρματιστή Σερέτη και δύο ακόμα καταδρομείς ξεκίνησαν προς το υψωμα. Τα άλλα δύο στοιχεία με επικεφαλή τον Κοϊμτζογλου πήγαν στήν διασταύρωση των οδών Λεωφόρου Δημοκρατίας και Γρηγορίου Αυξεντίου. Σκοπευτής στο ένα ήταν ο καταδρομέας Στέφανος Φωτιάδης και στο αλλο ο δεκανέας ΑθανάσιοςΒαλέρας .Εκεί στόν περίβολο του Κολοκασίδη βρήκαν και άλλους στρατιώτες του τάγματος, δεν πέρασαν λίγα λεπτά και πέφτουν δύο βλήματα 4.2" στον σταθμό Διοικήσεως. Σκοτώθηκαν τέσσερις Κύπροι στρατιώτες και τραυματίστηκε ο διοικητής του τάγματος καθώς και ο καταδρομέας Φωτιάδης ο οποίος σφάδαζε απο τούς πόνους και αιμοραγούσε ακατάσχετα.τοποθέτησαν νεκρούς και τραυματίες σε ένα φορτηγό και τούς πηγαν στο νοσοκομείο.

Ο Κοϊμτζογλου προσπάθησε να έρθει σε επαφή με τόν Μπικακη και δέν μπόρεσε γιατι το ύψωμα 180 οι τούρκοι τό χτυπούσαν με καταιγιστικά πυρά και δέν άφησαν κανένα περιθώριο στον Κρητικο καταδρομέα να προσεγγίσει. Αφού έγινε αυτό ήρθε ένα αυτοκινητο άσπρο σάν φορτηγάκι στο οποίο επιβιβάστηκαν ο Βαλέρας,ο Βατούγιας και ο Χόλης και κινήθηκαν για το ύψωμα 190, οταν ανεβήκαν επάνω υπήρχαν στρατιώτες επίστρατοι και προωθήθηκαν πιό μπροστά από την δική τους γραμμή.

 Στο στοιχείο μετά τον τραυματισμό του Φωτιάδη εμειναν ο Κοϊμτζογλου ο Μπομπολας και ο Καβακιώτης,προωθήθηκαν και περίμεναν να δούν τι θα γίνει πρίν την κατάπαυση του πυρός.  Καποια στιγμή άρχισε να έρχεται απο την σχόλη Γρηγορίου ένας ουλαμός, ο Κοϊμτζογλου έδωσε εντολή να ρίξουν. Πίσω απο τα άρματα ακολουθούσε πεζικό το οποίο βαλλόταν από ένα πενηντάρι που χειριζόταν ένας επίστρατος,έριξαν τέσσερα βλήματα χωρίς να πετύχουν στόχο, καποια στιγμή ο Μπόμπολας έφυγε να πάει κάτω στο ραουνταπάουτ να φέρει βλήματα, εκεί βρίσκει τον Μπικάκη τον Σερέτη και τους άλλους πού προσπαθούσαν να βάλουν μπρος το bedford για να φύγουν γιατί νόμιζαν, οτι η ομαδα του Κοϊμτζογλου είχαν σκοτωθεί.

Ο Μπόμπολας τούς εξηγεί πώς ακρίβως εχουν τα πράγματα, παίρνει τον Μπικάκη και δύο βλήματα και ανεβαίνουν επάνω. Ερχόμενοι , τα αρματα είχανε φτάσει ήδη στα 100 μέτρα. Ρίχνει ενα βλήμα ο Μπικακης  και χτυπάει ένα άρμα το οποίο παίρνει φωτιά , κατόπιν αυτού πήρε θάρρος  κι ο άλλος σκοπευτής και έριξε χτυπώντας ακόμη ένα άρμα του οποίου έφυγε ο πύργος, όταν πήραν φωτιά και καιγόντουσαν, τα άλλα έκαναν ολοταχώς πίσω. Μετά ακολούθησε εκεχειρία. Παρέμειναν στο ύψωμα 190 έως τις 19 Αυγούστου 1974. ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΑΣ Γ! Μ.Α.Κ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ :


Πήραμε εντολή να φυλάμε τα κεντρικά περάσματα πρός Λευκωσία.
Από το πρωί  της 16ης Αυγούστου μας βομβάρδιζαν τα αεροπλάνα και το πυροβολικό της Τουρκίας.
Μετά το μεσημέρι πήραμε διαταγή να πάμε στήν Διοίκηση που στεγαζόταν στό υπόγειο της αντιπροσωπείας της  Ford.

Κ/Δ ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
Bομβαρδιζόμαστε συνέχεια, ένα βλήμα (όλμου) έπεσε στήν πίσω μεριά του κτιρίου που βρισκόμασταν και τραυματίστηκαν πολλά άτομα. Μεταξύ αυτών και ο κ/δ Φωτιάδης σκοπευτής του ΠΑΟ 90χιλ. Ο Διοικητής μας ρώτησε αν μπορούμε να επανδρώσουμε εμείς το στοιχείο , ήμουν με τόν Καβακιώτη και τόν ανθγο Νίκο Κοιμτζογλού, του απάντησα οτι μπορώ
και μας έδωσε διαταγή να πάμε στήν πρώτη γραμμή όπου έδιναν μάχη οι επίστρατοι Κύπριοι στήν περιοχή Κολοκασίδη απέναντι απο τήν σχολή Γρηγορίου.


Έτσι ξεκίνησε η μάχη, δέν πέρασαν λίγα λεπτά και τα Τούρκικα άρματα βγήκαν σε σχηματισμό μάχης για να καταλάβουν τη Λευκωσία.
Άρχισα να ρίχνω με το ΠΑΟ σε όποιο άρμα ηταν κοντά μου, επτά βλήματα είχα όλα και όλα,
κάποια άρματα μας προσπέρασαν προχωρώντας πρός Λευκωσία, έριξα τέσσερα βλήματα χτυπήσαμε ένα άρμα και πήρε φωτιά.

Οι Τούρκοι άρχισαν να υποχωρούν, έδωσα το ΠΑΟ στόν Καβακιώτη και πήρα το Μ1 ρίχνοντας
στούς Τούρκους που υποχωρούσαν, ποιό πάνω είδα το άλλο στοιχείο ΠΑΟ που ήταν ο Μπικάκης  ο Σερέτης και ένας άλλος, φώναξα στόν Καβακιώτη και τόν Ανθγό Κοιμτζόγλου να έρθουν στό ύψωμα μαζί με τους άλλους γιατί μας είχαν τελειώσει τι βλήματα.
Τότε με χαρά είδαμε τα Τούρκικα άρματα να οπισθοχωρούν.
Μετά το τέλος της μάχης φυλάγαμε το ύψωμα μέχρι που μας δόθηκε εντολή να γυρίσουμε στήν μονάδα!

Κ/Δ ΣΕΡΕΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ


Ο Σερέτης εξιστορεί τα γεγονότα της 16ης Αυγούστου, γεγονότα που σφυρηλάτησαν ισχυρή φιλία με τον Μανώλη Μπικάκη μετά την διαταγή να μεταβούν στο ύψωμα 180 έμειναν εκεί: Δέν ήταν δυνατόν να σταθούμε γιατί βαλλόμασταν απο τα πάντα, από αεροπορία από όλμους  από πυροβολικό.Ο Μανώλης ο Θέος να τόν αναπάυσει, ήθελε να πάμε. του είπα όχι. Ηταν σαν να πηγαίναμε σε αυτοκτονία, βλέπαμε τα άλλα δύο στοιχεία  ο Φωτιάδης πήγαινε στη ford. Ξαφνίκα βλέπω να πέφτουν πάνω τους τρία βλήματα από όλμους. Προσπαθήσαμε να έρθουμε σε επαφή μαζί τους αλλά ήταν αδύνατο. Πήγαμε εκεί και βλέπω την ζώνη του Φωτιάδη γεμάτη αίματα. Βλέπω τον Κοϊμτζογλου και μου λέει πάρτε όσα βλήματα μπορείτε και πάμε στο ύψωμα. Στο ύψωμα είδαμε τα άρματά και το πεζικό των Τούρκων. Χτυπήθηκαν και από τα δύο στοιχεία και του Καβακιωτη. Κανεις δεν μπορεί να πεί ποιός πέτυχε τα περισσότερα. σαφώς ο Μανώλης ήταν ποιό εμπειρος και θα είχε καλυτερες επιτυχίες. Η αντίδραση μας ήταν να καλυφθούμε για να ζήσουμε και στη συνέχεια να τους κάνουμε όση περισσότερη ζημιά μπορούσαμε. 


                                          Κ/Δ Γ! ΜΑΚ ΚΑΒΑΚΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ


Κ/Δ ΜΠΟΥΤΣΑΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ: 

ΣΤΙΣ 29-3-2015 ΕΦΥΓΕ Ο ΗΡΩΑΣ ΤΗΣ Γ ΜΑΚ ΕΦΕΔΡΟΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΒΑΚΙΩΤΗΣ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 25 ΑΝΔΡΕΣ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΟΧΟΥ ΜΑΣ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΗΣΕ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ " ΝΙΚΗ" ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΑΡΜΑΤΑ ΜΑΧΗΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΡΗΤΙΚΟ ΗΡΩΑ Μ. ΜΠΙΚΑΚΗ .


ΕΝΑΣ ΣΕΜΝΟΣ ΦΙΛΟΣ ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΑΛΛΑ ΜΕ ΚΑΡΔΙΑ ΛΙΟΝΤΑΡΙΟΥ ΗΤΑΝ ΤΙΜΗ ΜΟΥ ΠΟΥ ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΖΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΠΟΥ Η ΜΟΙΡΑ ΜΑΣ ΕΦΕΡΕ ΝΑ ΑΝΗΚΟΥΜΕ ΣΤΟΝ 62 Λ.ΚΡΟΥΣΗΣ ΤΗΣ Γ'ΜΟΙΡΑΣ ΑΜΦΙΒΙΩΝ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΓΙΑΤΙ ΕΚΕΙ ΑΝΗΚΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΝΤΑΜΩΣΗ!!!  


                       

ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΤΗΣ Γ! ΜΟΙΡΑΣ
ΑΡΧΙΑΣ  ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΛΟΧΙΑΣ  ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
ΛΟΧΙΑΣ  ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΛΟΧΙΑΣ  ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Κ/Δ          ΑΛΕΞΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Κ/Δ          ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
Κ/Δ          ΒΑΤΟΥΓΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Κ/Δ          ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Κ/Δ          ΔΕΛΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Κ/Δ          ΚΑΒΑΚΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Κ/Δ          ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
Κ/Δ          ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
Κ/Δ          ΝΤΑΦΟΣ ΦΩΤΙΟΣ
Κ/Δ          ΞΕΣΦΙΓΓΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Κ/Δ          ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Κ/Δ          ΠΑΡΜΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
Κ/Δ          ΠΑΧΟΥΛΗΣ ΠΑΧΟΥΜΙΟΣ
Κ/Δ          ΣΑΠΙΚΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Κ/Δ          ΣΕΡΕΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
Κ/Δ          ΤΖΟΥΜΕΡΚΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ
Κ/Δ           ΤΣΑΓΚΑΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Κ/Δ           ΧΟΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Oσα δημοσιεύματα δεν έχουν την υπογραφή μας αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι την δική μας.Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις,, ή απειλές.

ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

Η γνώση του ιστορικού παρελθόντος είναι απαραίτητη για την εθνική αυτογνωσία ενός λαού. Το blog μας με τρόπο απλό χωρίς να διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια, φωτίζει με αναδρομές στα γεγονότα σελίδες ιστορίας του μαρτυρικού Λαού της Κύπρου και των Ελλαδιτών και Κυπρίων νεκρών και αγνοουμένων Ηρώων.