ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

<

Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΩΝ 2013


Την Κυριακή 26 Μαΐου 2013, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ, Αντιστράτηγο Αθανάσιο Τσέλιο, παρέστη στο Ετήσιο Μνημόσυνο Πεσόντων Καταδρομέων και Ιερολοχιτών (89 αξιωματικοί και 611 οπλίτες) που πραγματοποιήθηκε στο Καβούρι Βουλιαγμένης.

Μετά το μνημόσυνο ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ  κατέθεσε στεφάνι στο παρακείμενο Ηρώο των Λ.Ο.Κ.






                



ΤΖΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ( Κ.Ε.Ε.Δ)
ΧΘΕΣ, ΟΠΩΣ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΜΑΪΟΥ, ΣΕ ΜΙΑ ΣΕΜΝΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΟΥ ΥΦΟΥΣ ΚΑΙ ΗΘΟΥΣ ΤΕΛΕΤΗ ΕΤΕΛΕΣΘΗ ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΩΝ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΩΝ ΠΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΤΟ ΥΠΕΡΤΑΤΟ ΑΓΑΘΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ. ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΙΕΡΟΛΟΧΙΤΕΣ ΤΟΥ '42 ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΑΧΗΤΕΣ ΤΩΝ ΛΟΚ ΚΑΙ ΜΚ ΤΟΥ ΣΥΜΜΟΡΙΤΟΠΟΛΕΜΟΥ, ΤΟΥΣ ΜΑΧΗΤΕΣ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΜΚ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΕΡΘΕΝΤΩΝ ΕΞ ΕΛΛΑΔΟΣ (Α' ΜΚ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑ Γ' ΜΑΚ / ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ¨"ΝΙΚΗ") ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΔΟΧΟΥ ΤΟΥΣ 35 ΜΚ ΤΟΥ '74, ΚΛΗΡΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΣΕ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΝΕΩΤΕΡΟΥΣ ΤΟ ΜΟΝΟ ΧΡΕΟΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΩΣ ΕΘΝΟΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΑΘΑΝΑΤΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΠΑΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΨΥΧΕΣ ΤΟΥΣ: ΤΗΝ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ, ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΟΡΩΝ.


        
Φωτογραφία

ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΟΣ Ο ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΑΣ ΜΑΝΩΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α! ΜΟΙΡΑΣ ( ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΝΙΚΗ  ΚΥΠΡΟΣ74 )                    
 



ΚΛΑΙΡΗ ΑΒΡΑΜΙΔΟΥ ( ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΥ ΥΠΟΔ.ΤΗΣ Α! ΜΟΙΡΑΣ ΑΓΓΕΛΟΥ ΑΒΡΑΜΙΔΗ  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟΣ 1974)

Είμασταν και φέτος, μαζί ΤΟΥΣ!!!!!!!
Ήμουν στην ηλικία της φιλενάδας μου, της Ναταλίας, την πρώτη φορά που πήγα στο Καβούρι. 1975. Όταν η τελετή ήταν ένα πραγματικό τρισάγιο, και μέσα στα δυο κράνη, έκαιγε λιβάνι. Και πηγαίναμε πάντα οικογενειακά. Ήταν ακόμη μαυροφορεμένες οικογένειες.
Ο Νίκος, ο Γιώργος, ο Ανδρέας, ο Δημήτρης και πολλοί άλλοι, ίσως σε κείνο το μέρος, ξαναζούν εκείνη την πρώτη αναφορά και τις πρώτες βολές που ρίχτηκαν για να τιμήσουν "τα παιδιά", όπως τα έλεγαν όλοι...
Σήμερα, 38 χρόνια μετά, όπως ίσως κάποτε θα θυμάται και η Ναταλία, τα πράγματα άλλαξαν.
Από μια σεμνή τελετή, όπως έλεγε πάντα το δελτίο Τύπου, έλλειπαν κάποια πράγματα.
Έλλειπε ο Πρέσβης της Κύπρου, ο εκπρόσωπος της γης στην οποία χάθηκαν παλικάρια και ΕΛΛΕΙΠΕ ΚΑΙ Η ΜΝΕΙΑ ΣΤΗΝ Α'ΜΚ, ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ.

Για το πρώτο, κάποιος είναι ο ανευθυνοϋπεύθυνος, που θεώρησε την παρουσία κάποιου περιττή.
Ποιός όμως ήταν εκείνος, που άθροισε ψυχές, άθροισε κορμιά, άθροισε ΗΡΩΕΣ, και δεν αναφέρθηκε στην Α'ΜΚ, σαν τη ΜΟΝΗ ΜΟΙΡΑ του ΕΣ, με μάχιμη ιστορία, και μάλιστα, όταν η επιχείρηση διδάσκεται σε στρατιωτικές ακαδημίες διεθνώς????
Ποιος ήταν εκείνος ο αδαής (στην καλύτερη περίπτωση) που δεν μίλησε για 29+2 κομμάντα, που έφυγαν με τη στολή της Α'ΜΚ, και μετέπειτα 35ΜΚ.

Καμία αναφορά, στην 35ΜΚ, σαν μηδέποτε υφιστάμενη.

Λυπάμαι, για τις μανάδες που κλαίγοντας τα παλικάρια τους, και κάποιες από αυτές, έφυγαν από αυτόν τον καημό.
Λυπάμαι για τον πατέρα μου, τον Άγγελό μου, που πάντα δεν σταματούσε να μιλάει για "τα κομμάντα του" που έχασε, και αυτήν την αγάπη του, την ψύχωσή του για αυτούς, τη ζήλευα.
Λυπάμαι, για το Γιώργη, τον Ανδρέα, τον Αργύρη, που έψαχναν τα αδέλφια τους το πρωί εκείνο και δεν ήξεραν πού ήταν.
Λυπάμαι για το Νίκο, που δεν κράτησε την ψυχραιμία του, στο ξέσπασμα του Γιώργη, και ζήτησε ευθύνες, γιατί εκείνο το πρωί της 22.07.74, ήταν εκείνος που πήρε την πρώτη αναφορά, έχοντας θάψει το Δημήτρη, λίγες ώρες πριν.
Πιο πολύ όμως, λυπάμαι για το λιβάνι, που έπαψε να καίει στα κράνη....
Γιατί άραγε????

  ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ Ο ΛΟΧΙΑΣ Κ/Δ Α! ΜΟΙΡΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΟΓΚΙΚΑΣ  ( ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟΣ74)                            








ΦΑΗΛΟΣ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ -  ΣΧΗΣ ΚΟΛΟΚΟΥΡΗΣ ΣΑΒΒΑΣ  -ΚΑΡΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΥΠΟΛΟΧΑΓΟΣ  ΤΟΥ 42 ΛΟΚ  35 Μ.Κ 1975


1 σχόλιο:

  1. Κλαίρη Αβραμίδου27 Μαΐου 2013 στις 8:48 μ.μ.

    Αργύρη, είσαι πάντα εκεί, κι ίσως έχεις ζήσει εκεί περισσότερο από τον καθένα μας, με όλη την πολύτιμη δουλειά σου!!!!!
    Στην τελευταία φωτογραφία, στο κέντρο είναι ο σχης Κολοκούρης Σάββας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Oσα δημοσιεύματα δεν έχουν την υπογραφή μας αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι την δική μας.Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις,, ή απειλές.

ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

Η γνώση του ιστορικού παρελθόντος είναι απαραίτητη για την εθνική αυτογνωσία ενός λαού. Το blog μας με τρόπο απλό χωρίς να διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια, φωτίζει με αναδρομές στα γεγονότα σελίδες ιστορίας του μαρτυρικού Λαού της Κύπρου και των Ελλαδιτών και Κυπρίων νεκρών και αγνοουμένων Ηρώων.