ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

<

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Η ΘΗΡΙΩΔΙΑ ΣΤΗΝΕΙ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Η ταυτοποίηση των λειψάνων των 5 Ελληνοκυπρίων συνιστά την πρώτη απτή απόδειξη για τα εγκλήματα πολέμου που διεπράχθησαν κατά την εισβολή

Η θηριωδία στήνει στον τοίχο την Τουρκία
Νέα δεδομένα στην πιο απάνθρωπη πτυχή του Κυπριακού, αυτή των αγνοουμένων, δημιούργησε η αποκάλυψη της εν ψυχρώ εκτέλεσης των 5 Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων. Η φωτογραφία της σύλληψής τους στη διάρκεια του δεύτερου Αττίλα τον Αύγουστο του 1974, αποτελούσε για 38 ολόκληρα χρόνια το σύμβολο του αγώνα για τη διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων.
Η ταυτοποίηση των λειψάνων των πέντε Ελληνοκυπρίων εθνοφρουρών με τα οστά που βρέθηκαν σε πηγάδι στο χωριό Τζιαος στην Κατεχόμενη Κύπρο συνιστά την πρώτη απτή απόδειξη για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε ο τουρκικός στρατός κατά την εισβολή.


Η ύπαρξη των φωτογραφικών ντοκουμέντων που αποδεικνύουν ότι οι πέντε Ελληνοκύπριοι είχαν παραδοθεί και επομένως καλύπτονταν από το δίκαιο περί αιχμαλώτων πολέμου, φέρνει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση την Τουρκία καθώς η ανεύρεση των οστών τους, δίνει τη δυνατότητα να στοιχειοθετηθούν κατηγορίες όχι μόνο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αλλά και στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Παρά την απόλυτη και ένοχη σιωπή της σουηδικής προεδρίας της Ε.Ε. αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να μην ενοχληθεί η Αγκυρα, εκ των πραγμάτων ορθώνεται ένα ακόμη εμπόδιο στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και τίθεται πιεστικά το θέμα των αγνοουμένων στις διακοινοτικές συνομιλίες.



Η θηριωδία στήνει στον τοίχο την Τουρκία
Επίθεση
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι πρέπει να επιδιωχθεί ο εξαναγκασμός της Τουρκίας να ανοίξει τα αρχεία του τουρκικού στρατού και να διευκολυνθεί έτσι η διερεύνηση της τύχης όλων των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής. Ο πρώην δικαστής του ΕΔΑΔ Λουκής Λουκαίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω -πέραν της Τέταρτης Διακρατικής και ορισμένων ατομικών προσφυγών- νομικής επίθεσης εναντίον της Τουρκίας όχι μόνο στο πεδίο του ΕΔΑΔ αλλά και στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.


Η θηριωδία στήνει στον τοίχο την Τουρκία
Κι άλλοι Κύπριοι νομικοί όμως επισημαίνουν ότι πρέπει να κλιμακωθεί η πίεση προς την Τουρκία ανεξάρτητα από το έργο της ΔΕΑ (της διεθνούς επιτροπής που διερευνά την τύχη των αγνοουμένων, με τη συμμετοχή και Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκύπριων) να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ (υπόθεση προσφυγής Βαρνάβα), να ζητηθεί η παρέμβαση στην κατεύθυνση αυτή του συμβουλίου υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης και να μην περιορισθούν οι αντιδράσεις σε κάποιες τυπικές και τετριμμένες καταδικαστικές δηλώσεις και ψηφίσματα.
Αν και από πλευράς της κυπριακής κυβέρνησης διαφαίνεται η προσπάθεια να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι, με το πρόσχημα της μη διατάραξης του κλίματος των συνομιλιών, εγείρεται ένα ακόμη ερώτημα για τη στάση της Λευκωσίας στην ενταξιακη πορεία της Τουρκίας, καθώς η παράβλεψη της υπόθεσης των πέντε αιχμαλώτων που αποδεδειγμένα εκτελέσθηκαν, κατά παράβαση της Συνθήκης της Γενεύης και κάθε έννοιας Διεθνούς Δικαίου, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την κοινή γνώμη και αποτελεί προσβολή στη μνήμη όλων των νεκρών της εισβολής.
Ενα από τα μεγάλα διδάγματα του Κυπριακού είναι εξάλλου ότι εάν υπάρχει έστω και μία πιθανότητα επανένωσης του νησιού, προϋπόθεση για τη λύση αποτελεί η συμφιλίωση με το παρελθόν, η αναγνώριση των λαθών και εγκλημάτων που έγιναν, η τιμωρία των ενόχων όταν αυτό είναι ακόμη δυνατόν και όχι η συγκάλυψή τους. Κάτι που, προς το παρόν, η Αγκυρα επιμένει να κάνει πως δεν αντιλαμβάνεται.

ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ - ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Oσα δημοσιεύματα δεν έχουν την υπογραφή μας αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι την δική μας.Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις,, ή απειλές.

ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

Η γνώση του ιστορικού παρελθόντος είναι απαραίτητη για την εθνική αυτογνωσία ενός λαού. Το blog μας με τρόπο απλό χωρίς να διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια, φωτίζει με αναδρομές στα γεγονότα σελίδες ιστορίας του μαρτυρικού Λαού της Κύπρου και των Ελλαδιτών και Κυπρίων νεκρών και αγνοουμένων Ηρώων.