ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

<

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Η Π.Ε.Χαλκιδικής τίμησε τους Χαλκιδικιώτες αγωνιστές της Κύπρου 1974

Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2013


(Φωτογραφίες)



Μέσα σε έντονο συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013 η εκδήλωση απόδοσης τιμής στους Χαλκιδικιώτες που πολέμησαν στην Κύπρο το 1974 τον Τούρκο εισβολέα, την οποία διοργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Χαλκιδικής, στην αίθουσα εκδηλώσεων του διοικητηρίου της Π.Ε.Χ. στον Πολύγυρο.


Την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Χαλκιδικής (1912-2012)
, τίμησαν με την... παρουσία τους ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κ.Μ. και Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής κ. Ιωάννης Γιώργος, ο εκπρόσωπος του Γ΄Σ.Σ. Συνταγματάρχης Γεώργιος Φιλιππόπουλος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Δημ. Μήτσιου, ο Αντιδήμαρχος Πολυγύρου κ. Χρήστος Βορδός, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Χαλκιδικής κ. Ιωάννης Κέκερης και μέλη του Συνδέσμου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βορειοελλαδιτών Πολεμιστών ΕΛΔΥΚ 1974 κ. Αθανάσιος Στάϊκος, εκπρόσωποι φορέων, συγγενείς και φίλοι των αγωνιστών. 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής κ. Ιωάννη Γιώργου: «Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, μετά από πρόταση του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών, αποφασίσαμε να αποδώσουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής απέναντι στους συμπολίτες μας για την προσφορά τους στα δύσκολα χρόνια της Κυπριακής τραγωδίας. Να δώσουμε την ευκαιρία στους νεότερους να γνωρίσουν τους ήρωες συμπατριώτες μας που γράφτηκαν στην σύγχρονη ιστορία του έθνους μας. Τιμούμε και αναγνωρίζουμε τη μεγάλη τους προσφορά στον αγώνα της Κύπρου, τιμούμε στα πρόσωπά τους την Ελλάδα της λεβεντιάς, της αξιοσύνης, της παλικαριάς, κόντρα στην Ελλάδα της πονηριάς, της διαφθοράς, της αμφισβήτησης που ζούμε σήμερα».  Ο κ. Γιώργος κατέληξε τονίζοντας: «Είμαστε ευγνώμονες σε εκείνους που έχασαν τη ζωή τους. Για εσάς που επιβιώσατε, η Περιφερειακή Ενότητα ανοίγει σήμερα μια νέα σελίδα επαφής μαζί σας για οτιδήποτε χρειαστείτε στο μέλλον».

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Χαλκιδικής κ. Ιωάννης Κέκερης ανέφερε: «Έπρεπε να προγραμματιστεί και να πραγματοποιηθεί η σημερινή εκδήλωση για να συνειδητοποιήσουμε ότι δίπλα μας, κοντά μας, ανάμεσά μας περνοδιαβαίνουν όχι μόνο ψυχές ηρώων, αλλά και ζωντανοί πολεμιστές, ήρωες…

… Να ξέρεις και να το πιστεύεις ότι η Χώρα σου είναι γη ηρώων και μαρτύρων.

Αν θες χειροπιαστές αποδείξεις δεν θα σου δείξω πλέον μόνο το Ζάλογγο και την Αραπίτσα, το Μεσολόγγι και την Ποτίδαια, τα Ψαρά και το Μαύρο Αλώνι, όπως θα έκανα πριν 40 χρόνια.

Τώρα, σήμερα, οι χειροπιαστές αποδείξεις βρίσκονται ζωντανές σ’ αυτά τα έδρανα:

Εκεί κάθεται ο γονιός, η σύζυγος, το τέκνο, η αδελφή, ο αδελφός του νεκρού, του αγνοούμενου και παραδίπλα ο ζωντανός συμπολεμιστής που είδε με τα μάτια του το Χάρο, το Χάρο που τούκλεψε το αδέλφι του, τον σύντροφό του...

Από το δόρυ του Λεωνίδα μέχρι τη Λόγχη της Πίνδου το ’40 και το πολυβόλο της Κύπρου το ’74 μόνο το όπλο και το χέρι άλλαξε.

Η ψυχή που τα διαφεντεύει είναι η ίδια.

Μόνο οι Μαραθωνομάχοι

δεν σ’ εδόξασαν, Πατρίδα·

δὲν σ’ εδόξασαν μονάχοι

οι τριακόσιοι του Λεωνίδα… (Λορέντζος Μαβίλης)».

Για την προσφορά των Πολεμιστών της ΕΛΔΥΚ 1974 και για τα γεγονότα εκείνης της περιόδου μίλησε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βορειοελλαδιτών Πολεμιστών ΕΛΔΥΚ 1974 κ. Αθανάσιος Στάϊκος.

«Θέλω να σας συγχαρώ και να σας ευχαριστήσω για την πρωτοβουλία σας να τιμήσετε τους Χαλκιδικιώτες που αγωνίστηκαν στην Κύπρο το 1974 και να σας διαβεβαιώσουμε από την καρδιά μας, ότι τα παιδιά της Ελλάδας θα δοξάζουν πάντοτε το ένδοξο όνομα της χώρας μας και θα γράφουν ιστορία. Εμείς πράξαμε το καθήκον μας απέναντι στην Πατρίδα. Μετά από 39 χρόνια όμως οι αγωνιστές εκείνοι παραμένουν αδικαίωτοι».

 Στη συνέχεια προβλήθηκε ντοκιμαντέρ με τα γεγονότα της Κύπρου το 1974 και με μαρτυρίες Χαλκιδικιωτών αγωνιστών. Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε στους παρευρισκόμενους η ενότητα του ντοκιμαντέρ που αναφερόταν στον Μεγαλοπαναγιώτη πολεμιστή Βασίλειο Τσιπινιά που έπεσε στο πεδίο της μάχης.

Αμέσως μετά απονεμήθηκαν στους αγωνιστές αναμνηστικά μετάλλια τιμής καθώς και αναμνηστικά διπλώματα. Για όσους δεν βρίσκονται εν ζωή τα μετάλλια απονεμήθηκαν στους συγγενείς τους.

Οι αγωνιστές που τιμήθηκαν είναι:

ΧΑΛΚΙΔΙΚΙΩΤΕΣ ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ ΕΛ.ΔΥ.Κ. 1974
(ΝΕΚΡΟΙ - ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ)
Α/Α
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ
ΒΑΘΜΟΣ
ΚΑΤΑΓΩΓΗ
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
1
Σταμπουλής Βασίλειος
Λοχαγός
Κασσάνδρα
Έπεσε στο πεδίο της Μάχης
2
Λουκάκης Θεοφανης
Λοχίας
Σάρτη
>> 
3
Ξανθόπουλος Αθανάσιος
Δεκανέας
Παλαιόκαστρο
>> 
4
Τσιπινιάς Βασίλειος
Λοχίας
Μ. Παναγία
>> 
5
Κουτρούλης Στέφανος
Στρατιώτης
Ν. Μαρμαράς
Αγνοούμενος
6
Παυλούδης Παύλος
Λοχίας
Άγ. Νικόλαος
>> 
7
Σιούρλας Κωνσταντίνος
Στρατιώτης
Κασσάνδρα
Συγγ. Τρίκαλα Ημαθίας
>> 
8
Χαμουργιωτάκης Γεώργιος
Λοχίας
Ποτίδαια
>> 
9
Σαμαράς Αθανάσιος
Στρατιώτης
Αγ. Πρόδρομος
Νεκρός από τις κακουχίες
10
Ευθυμίου Γεώργιος
>> 
Βαρβάρα
Εν ειρήνη
ΧΑΛΚΙΔΙΚΙΩΤΕΣ ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ ΕΛ.ΔΥ.Κ. 1974 (ΖΩΝΤΕΣ)
Α/Α
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ
ΒΑΘΜΟΣ
             ΚΑΤΑΓΩΓΗ
1
Άγκος Ζαφείρης
Στρατιώτης
Γαλάτιστα
2
Βαγιωνάς Αθανάσιος
>> 
Συκιά
3
Βάσιος Βασίλειος
Λοχίας
Άγ. Νικόλαος
4
Γατάς Χριστόδουλος
Στρατιώτης
Ιερισσός
5
Γεωργιάδης Αναστάσιος
>> 
Σήμαντρα
6
Γιαρμής Χρήστος
>> 
7
Γιαννέλης Απόστολος
>> 
Άγ. Νικόλαος
8
Γκιζέπας Απόστολος
Λοχίας
Παλαιοχώρι
9
Ζάπρης Γεώργιος
>> 
Νεοχώρι
10
Ζιώκος Χρήστος
>> 
Μ. Ασίας 14 Κ. Τούμπα
11
Καραβασίλης Ηρακλής
Στρατιώτης
Βράσταμα
12
Καραμανλής Ακρίτας
>> 
Πευκοχώρι
13
Κηπουρός Αντώνιος
Αξιωματικός
Φούρκα
14
Λαλιώτης Χρήστος
Στρατιώτης
Αρναία
15
Μανωλάκης Χρήστος
>> 
16
Μανώλας Άγγελος
Λοχίας
Καλάνδρα
17
Μαυρίδης Κωνσταντίνος
>> 
Πολύγυρος
18
Μαύρος Βασίλειος
Στρατιώτης
Γομάτι
19
Μπαραχάνος Νικόλαος
>> 
Ταξιάρχης
20
Μπογιάννης Χρυσόστομος
Ν. Τρίγλια
21
Ντελής Γεώργιος
>> 
Παλαιόχωρα
22
Ουζούνης Δημήτριος
>> 
Άγ. Μάμας
23
Πανιώρης Δημήτριος
Α.Σ.Μ. 131/93055/73 
24
Παπαγεωργίου Αθανάσιος
>> 
Γαλάτιστα
25
Παπαευσταθίου Ευστάθιος
Α.Σ.Μ. 131/92565/74 
26
Πατητταράς Δημήτριος
Α.Σ.Μ. 131/93163/74 
27
Πιπεράς Δημήτριος
>> 
Δουμπιά
28
Πολύζος Αργύριος
                           Ν. Σύλατα
29
Πολυχρόνης Δημήτριος
>> 
30
Πούλιος Αργύριος
Α.Σ.Μ. 131/93458/74 
31
Σισμάνης Βασίλειος
>> 
Γαλάτιστα
32
Σουλτάνης Γεώργιος
>> 
Ιερισσός
33
Σχοινάς Δημήτριος
Λοχίας
Πολύγυρος
34
Συγκουρλής Χρήστος
Στρατιώτης
Ν. Μαρμαράς
35
Σωτηρίου Θεόδωρος
Α.Σ.Μ. 131/93275/73 
36
Φόρας Στέργιος
>> 
Ιερισσός
37
Χαμαϊδὀς Νικόλαος
>> 
     >>
38
Χαριστός Δημήτριος
Στρατιώτης
     >>
39
Χρυσάφης Αθανάσιος
Λοχίας
40
Χρυσογονίδης Γεώργιος
Στρατιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Oσα δημοσιεύματα δεν έχουν την υπογραφή μας αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι την δική μας.Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις,, ή απειλές.

ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

Η γνώση του ιστορικού παρελθόντος είναι απαραίτητη για την εθνική αυτογνωσία ενός λαού. Το blog μας με τρόπο απλό χωρίς να διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια, φωτίζει με αναδρομές στα γεγονότα σελίδες ιστορίας του μαρτυρικού Λαού της Κύπρου και των Ελλαδιτών και Κυπρίων νεκρών και αγνοουμένων Ηρώων.