ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

<

Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

ΛΟΧΙΑΣ 32 ΜΚ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΥΣΤΑΚΑΣ 1974








Τελευταίο «αντίο» σε έναν ήρωα

Τελευταίο «αντίο» σε έναν ήρωα

Στην τελευταία του κατοικία, στο στρατιωτικό κοιμητήριο Μακεδονίτισσας εκεί όπου αναπαύονται οι ήρωες της Κύπρου, οδηγήθηκε το περασμένο Σάββατο ένας ακόμη ήρωας του κυπριακού Ελληνισμού. Πρόκειται για τον Γιώργο Μουστάκα, αγνοούμενο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο που υπήρξε ο μεγαλύτερος ίσως μπασκετμπολίστας που ανέδειξε το νησί μέχρι το 1974 όταν σε ηλικία 21 ετών ο Αττίλας έκοψε το νήμα της ζωής του. Ηταν μέλος της ομάδας θρύλου του νησιού, της ΠΑΕΚ Κερύνειας, το τμήμα μπάσκετ της οποίας διαλύθηκε το 1974 αφού πέραν του Γιώργου Μουστάκα έχασε στην εισβολή άλλους έξι παίκτες της!
Η κηδεία του Γιώργου Μουστάκα ήταν συγκλονιστική και έγινε με πλήρης στρατιωτικές τιμές από την Εθνική Φρουρά και ειδικά από τις Δυνάμεις Καταδρομών Κύπρου. Το μικρό φέρετρο με τα λείψανα του ήρωα σκέπαζαν η ελληνική και η κυπριακή σημαία και το συνόδευσε στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα Μακεδονίτισσας πομπή καταδρομέων, καθώς και στο στρατιωτικό κοιμητήριο Τύμβος Μακεδονίτισσας Λευκωσία, όπου ουλαμός λοκατζήδων έριξε τιμητικές αποχαιρετιστήριες βολές. Παρόντες ήσαν οι επικεφαλής αξιωματικοί της Διοίκησης Καταδρομών Κύπρου.



Ο ήρωας αυτός είναι ο Γιώργος Μουστάκας, ένας ακόμη νέος που έπεσε υπερασπιζόμενος τα πάτρια εδάφη κατά την εισβολή του Αττίλα, ο οποίος, όμως, αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση για την Κύπρο και τον αθλητισμό της. Ο Γιώργος Μουστάκας ήταν ίσως ο μεγαλύτερος μπασκετμπολίστας που ανέδειξε το νησί μέχρι το 1974 όταν σε ηλικία 21 ετών ο Αττίλας έκοψε το νήμα της ζωής του. Υπηρετούσε ως λοχίας της Εθνικής Φρουράς στα ΛΟΚ (32η Μοίρα Καταδρομών) και έπεσε στον Πενταδάκτυλο, στα υψώματα της Ασπρης Μούττης (άσπρη μύτη).

Τα λείψανα του Γιώργου και των συντρόφων του βρέθηκαν από μέλη της ειδικής επιτροπής αναζήτησης αγνοουμένων το καλοκαίρι του 2008 σε καμίνι βάθους τριών μέτρων και ταυτοποιήθηκαν προσφάτως με τη μέθοδο DNA. Τα σημάδια στα οστά του (τουλάχιστον 18 σφαίρες) δείχνουν το σφοδρότατο θανάσιμο πυρ που δέχτηκε. Η τραγική ειρωνεία για αυτόν είναι ότι όταν ξέσπασε η τουρκική εισβολή στις 20 Ιουλίου 1974 ήταν η ημέρα που θα απολυόταν απ' τον στρατό!


Τελευταίο «αντίο» σε έναν ήρωα
«Επεσε» στο βουνο-σύμβολο, τον πενταδακτυλο
Ο Γιώργος Μουστάκας υπηρετούσε ως λοχίας της Εθνικής Φρουράς στα ΛΟΚ (32 Μοίρα Καταδρομών) και «έπεσε» στις 24 Ιουλίου 1974 στον Πενταδάκτυλο, στα υψώματα της Ασπρης Μούττης (άσπρη μύτη). Τα λείψανα του Γιώργου και των συντρόφων του βρέθηκαν από μέλη της ειδικής επιτροπής αναζήτησης αγνοουμένων το καλοκαίρι του 2008 σε καμίνι βάθους τριών μέτρων και ταυτοποιήθηκαν προσφάτως με τη μέθοδο DNA.

Ο Γιώργος Μουστάκας «έπεσε» στις 24 Ιουλίου 1974. Αρχικά η μοίρα του πέτυχε σημαντικές νίκες αναγκάζοντας τους Τούρκους σε υποχώρηση. Ομως, οι λίγοι (200 περίπου) λοκατζήδες έμειναν αβοήθητοι, χωρίς καμία ενίσχυση από πεζικό ή κάλυψη (αεροπορική ή από πυροβολικό) και δέχτηκαν σφοδρότατη αντεπίθεση από τους Τούρκους, που ενισχύονταν συνεχώς με νέες δυνάμεις και σφυροκοπούσαν με την αεροπορία τους, το πυροβολικό και τους όλμους τους.

Μοιραία και με τη δήθεν εκεχειρία στις 22 Ιουλίου η 32η ΜΚ υποχώρησε αφήνοντας εκατόμβη θυμάτων στο βουνό. Ο Γιώργος τραυματίστηκε σε δύο σημεία στο πόδι (στον μηρό και στο γόνατο), αλλά δεν κάθισε στο πρόχειρο νοσοκομείο στο χωριό Μπέλλα Πάις στον Πενταδάκτυλο.

Στις 24 Ιουλίου μαζί με άλλους τρεις καταδρομείς κινήθηκαν στα ανατολικά του Πενταδάκτυλου για να συναντήσουν επιζώντες συμπολεμιστές τους στο στρατόπεδο της 32ης ΜΚ πλησίον του μοναστηριού του Αγίου Χρυσοστόμου, που προφανώς ήταν χώρος συγκέντρωσής τους.

Καθ' οδόν, όμως, έπεσαν σε τουρκική ενέδρα στην περιοχή του χωριού Συγχαρί, ποτίζοντας με το αίμα τους το βουνό-σύμβολο και φρουρό της Κερύνειας και του βορείου τμήματος της Κύπρου, τον Πενταδάκτυλο.


Παρόντες οι πρόσφυγες Κερυνειώτες
Οι πρόσφυγες Κερυνειώτες έσπευσαν από κάθε γωνιά να τιμήσουν τον Γιώργο Μουστάκα. Ολοι οι παλιοί του συμπαίκτες στην ΠΑΕΚ (όσοι επέζησαν από το '74), φίλοι, συμμαθητές, συμπολεμιστές, έφεδροι πολεμιστές από άλλες μονάδες, συγγενείς που είναι πρόσφυγες στην Κύπρο ή στην Ελλάδα ήταν εκεί. Η εκκλησία ήταν φίσκα, το ίδιο και το κοιμητήριο. Υποδέχθηκαν όλοι με βροντερό χειροκρότημα το φέρετρο -το οποίο συνόδευε και ένας σημαιοφόρος, βετεράνος αγωνιστής στον απελευθερωτικό αγώνα- και με χειροκρότημα το αποχαιρέτησαν το μικρό φέρετρο με τα οστά του Γιώργου Μουστάκα.
Αγωνιστές της ΕΟΚΑ
Οι δυο μεγαλύτεροι αδελφοί του Γιώργου, ο Χαράλαμπος και ο Σωτήρης, ήταν αγωνιστές της ΕΟΚΑ. Είχαν συλληφθεί, βασανιστεί άγρια και φυλακιστεί και ο Σωτήρης ήταν ο μικρότερος σε ηλικία πολιτικός κρατούμενος του απελευθερωτικού αγώνα (15 ετών)! Ο δε Ανδρέας ήταν έφεδρος αξιωματικός κατά τη διάρκεια των μαχών στην τουρκική εισβολή.
Ο Γιώργος Μουστάκας εκτός από μπασκετμπολίστας ήταν και αθλητής στίβου στο ύψος, στη σφαίρα και στο ακόντιο.

3 σχόλια:

Oσα δημοσιεύματα δεν έχουν την υπογραφή μας αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι την δική μας.Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις,, ή απειλές.

ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

Η γνώση του ιστορικού παρελθόντος είναι απαραίτητη για την εθνική αυτογνωσία ενός λαού. Το blog μας με τρόπο απλό χωρίς να διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια, φωτίζει με αναδρομές στα γεγονότα σελίδες ιστορίας του μαρτυρικού Λαού της Κύπρου και των Ελλαδιτών και Κυπρίων νεκρών και αγνοουμένων Ηρώων.