ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

<

Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

Ο ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΟΣ ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ ΣΤΙΣ ΣΥΖΥΓΟΥΣ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ ΤΟΥ 1974


Έχουμε τονίσει τόν ηρωισμό και τήν αυταπάρνηση για τους γνωστούς και ανώνυμους ήρωες νεκρούς και αγνοούμενους – πολεμιστές της Κύπρου «1974». Όμως από το δυνατότερο καμίνι της δοκιμασίας πέρασαν και οι Ελληνίδες σύζυγοι.

Οι Ηρωίδες σύζυγοι σιωπηλές, ευγενικές μορφές, αφανείς πολλές φορές, έχουν καλυφθεί από τη σκόνη του παρελθόντος, που κινούν και συσσωρεύουν οι άνεμοι του χρόνου. Έχουμε υποχρέωση να αποκαλύψουμε την προσφορά της Ελληνίδας συζύγου, η γνώση της προσφοράς της έχει την αξία της γνήσιας συνειδήσεως και αποτελεί πράξη δικαιοσύνης οφειλομένης, και τιμής επιβεβλημένης.
Πίσω από τις µάχες και τα μεγάλα και αξεπέραστα κατορθώµατα, πίσω από τους λαµπρούς ήρωες , ήταν ο καθηµερινός, ο αθέατος αγώνας αρκετών γυναικών που στήριξαν τους συζύγους τους, ιδιαιτέρως σε αυτούς που γύρισαν τραυματισμένοι η με ψυχολογικά προβλήματα ( σύνδρομο Βιετνάμ ), γεννώντας, και μεγαλώνοντας παιδιά,με δύναμη και ψυχή, προτιμώντας να θυσιαστούν στην μοίρα τους, παρά να προδώσουν της αρχές τους.


Σε κάποιες από αυτές δεν χαμογέλασε πλατιά η ζωή, δεν είχαν καθόλου εύκολο βίο,δοκιμάστηκαν σκληρά από θέματα υγείας αλλά και οικονομικά ,τα ψυχολογικά προβλήματα και η συνεχείς επισκέψεις στα νοσοκομεία για χρόνια του συζύγου,καθιστώντας τους σε αδυναμία στην εργασία,χωρίς καμία κρατική πρόνοια η βοήθεια σε οτιδήποτε άλλο, πάλευαν ξεχασμένοι να επιβιώσουν. Η ζωή όμως στάθηκε σκληρή και άδικη στον αγώνα τους. Δεν ήθελαν μια ζωή ταπεινωμένη γιατί τις χαρακτήριζε η περηφάνια, το σθένος και η ευψυχία.


ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΟΣ ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ ΣΤΙΣ ΣΥΖΥΓΟΥΣ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ ΤΟΥ 1974


Όλες οι γυναίκες που τους αγάπησαν ήταν και είναι ηλιαχτίδες .Ήταν τότε μικρά κοριτσόπουλα , ερωτευμένες.
Τους διάλεξαν τότε,,,ενάντια σε όλα και κουβαλούσαν την ίδια γλυκιά ( τρέλα τους)

Αναφέρουμε σαν παράδειγμα μερικές αθέατες βασανισμένες συζύγους που γνωρίσαμε, ενώ υπάρχουν αρκετές ακόμη.


ΚΥΡΙΑΚΗ ΡΟΓΔΑΝΗ : ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΑ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟ


 ΣΤ’ ΑΛΗΘΕΙΑ! Ποιος Έλληνας δεν θυμάται τον ήρωα Θανάση, που ερχόταν κάθε χρόνο στην Κύπρο και ξενυχτούσε πάνω στα μνήματα των νεκρών συναδέλφων του; Ποιος δεν συγκινείτε από τις δραματικές συνθήκες διάσωσής του, τις οποίες με τον χαρακτηριστικό δικό του τρόπο αφηγείτο κάθε φορά, με πικρό και κραυγαλέο στο στόμα του πάντα το «γιατί»; Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ήρωας της Κύπρου Θανάσης Ζαφειρίου πέθανε  σε Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και τάφηκε στις 3.9.2016.

Ο ΗΡΩΑΣ Θανάσης Ζαφειρίου εγκαταλείπει σύζυγο και δύο παιδιά. Η γυναίκα όπου ήταν αρραβωνιασμένος το 1974, ονομαζόταν Κυριακή Ρογδάκη , παντρεύτηκαν (18/5/1975), και απέκτησαν δύο παιδιά, την Παναγιώτα (έτος γεν. 1976) και τον Κωνσταντίνο (έτος γεν. 1978). «Ανέθρεψαν και μεγάλωσαν τα παιδιά τους με μύριες δυσκολίες, αλλά με αξιοπρέπεια που τους διέκρινε πάντα». Η Κυριακή Ρογδάκη απεβίωσε το 1989. Με τον Θανάση να κτυπά πόρτες για συμπαράσταση και βοήθεια, αλλά ανταπόκριση συνήθως να μην παίρνει! Και με την μόνιμη αναπηρία του ποδιού του και τα ψυχολογικά προβλήματα να μην τον αφήνουν λεπτό να ησυχάσει!.. Αυτή δυστυχώς, είναι διαχρονικά η μοίρα των Ελλήνων, θυμάτων πολεμικών αναμετρήσεων, ενώ έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο.




ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΡΥΟΥΣΗ: ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΑ ΘΩΜΑ ΚΡΥΟΥΣΗ


Άλλη μία βασανισμένη αθέατη σύζυγος είναι και η Χριστίνα, δεν έλειψε ποτέ από κοντά του, ήταν ήλιος και βράχος και με πάρα πολύ αγάπη μέσα της και ζεστασιά. Η Χριστίνα είναι μια όμορφη γυναίκα και άνθρωπος, ένας ήρωας που δεν πήγε στη μάχη άλλα έζησε τη μάχη κάθε μέρα, έζησε τους εφιάλτες, κοιμόταν δίπλα...Το σύνδρομο του Βιετνάμ...Παρά τα δικά της προβλήματα υγείας, ήξερε να αγαπάει μόνο και να δίνει αγάπη για εκείνον , τους φίλους τους και για τα παιδιά τους..

Γεννημένος στο Λιπαρό Πέλλας στις 15 Μαρτίου 1952 . Αποφοίτησε από το Δημοτικό σχολείο Λιπαρού Δήμου Πέλλας και έπειτα μετανάστευσε στην Γερμανία με τον πατέρα του και επέστρεψε στην πατρίδα για να υπηρετήσει την θητεία του το 1972. Υπηρέτησε στις Ένοπλες Δυνάμεις ως καταδρομέας στην Α! Μοίρα Καταδρομών. Στις 22 Ιουλίου 1974 μετέβη στην Κύπρο, όπου συμμετείχε στην στρατιωτική επιχείρηση “Νίκη”, που εκτελέστηκε τη νύχτα της 21/22 Ιουλίου 1974.
Τον Δεκέμβριο του 1974 απολύθηκε, αντιμετωπίζοντας όμως σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα (κρίσεις επιληψίας) και επέστρεψε στο χωριό του, .Ασχολήθηκε με αγροτικές εργασίες στα κτήματα του πατέρα του αλλά και ως ελαιοχρωματιστής του χωριού.

Το 1977 παντρεύτηκε με την Χριστίνα Κρυούση από τους Γαλατάδες Πέλλας και απέκτησαν δύο παιδιά τον Τραϊανό και την Ευσταθία. Παρόλα τα όσα προβλήματα υγείας είχε και χωρίς καμία βοήθεια κρατική η οτιδήποτε άλλο, συνέχισε να εργάζεται σε αγροτικές εργασίες η σαν ελαιοχρωματιστής, καταφέρνοντας να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις τής δύσκολης καθημερινότητας και να μεγαλώσει με την βοήθεια της συζύγου του Χριστίνα τα παιδιά του με ήθος και αξιοπρέπεια.
Το ανάλγητο κράτος Τα όσα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε στην διάρκεια όλων αυτών των ετών, το κράτος αδιαφορούσε, ενώ είχε όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την πολεμική του σύνταξη, αυτή κοβόταν από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους με το αιτιολογικό ότι δεν νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο της Κύπρου κατά την πολεμική περίοδο παρόλο ότι στο 401 ΓΣΕΕ διαγνώστηκε με αναπηρία 85%, λόγο Μετατραυματικής εμπειρίας (Σύνδρομο Βιετνάμ) θεωρώντας αναξιόπιστη την επιτροπή της Υγειονομικής Υπηρεσίας Στρατού που είναι και ανώτερη ..... Εκ τούτου μετά κόπων και βασάνων το 2004 με την βοήθεια κάποιου, κατάφερε να αποκτήσει 'Άδεια περιπτέρου και μία προσωρινή σύνταξη του ΟΓΑ 380 ευρώ. Τον Αύγουστο του 2012 έρχεται και άλλο τελειωτικό χτύπημα, (καρκίνος στον πνεύμονα )....Επί τέσσερα χρόνια ταλαιπωρία σε νοσοκομεία, αφαίρεση πνεύμονα και χημειοθεραπείες.

O Ηρωικός καταδρομέας Θωμάς Κρυούσης έφυγε στις 29 Μαρτίου 2016. Τέσσερις ημέρες μετά το θάνατο του, του εγκρίθηκε η σύνταξη των 380 ευρώ!!! Η Σύζυγος όμως δεν μπόρεσε να πάρει την σύνταξη αυτή, ευρισκόμενη στην δίνη της γραφειοκρατίας. Ακόμη περιμένει την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που θα την εγκρίνει. Όσο για το περίπτερο; Δεν μπορεί να το επι-ενοικιάσει και ο Δήμος την ειδοποίησε ότι θα το δώσει σε άλλον (!!!)
Σήμερα, παίρνει μόλις 60 ευρώ από τόν ΟΓΑ και νοσηλεύεται με πολλά προβλήματα υγείας στό ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


ΕΛΕΝΑ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ: ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ ΛΟΧΙΑ Κ/Δ ΓΑΙΔΑΤΖΗ ΧΡΗΣΤΟΥ

Σήμερα ζει στα Κύμινα του Δήμου Αξιού, με τον εν ζωή του σύζυγό της Χρήστο και τον γιο τους Νίκο, έχει και μία κόρη παντρεμένη που ζει στην Θεσσαλονίκη. Χωρίς καμία βοήθεια από το κράτος 65 ετών χωρίς καμία σύνταξη, παλεύει με αξιοπρέπεια να επιβιώσει. Τα πολλά προβλήματα υγείας που έχει κληρονομήσει από τότε και την μάχη τής συζύγου του με τον καρκίνο, καταστούν αφόρητη την κατάσταση αλλά η δύναμη τής ψυχής τους είναι αξιέπαινη. Χωρίς ούτε την βασική φαρμακευτική κάλυψη που είναι απαραίτητη και για τους δύο εν τούτης παραμένουν ψύχραιμοι, περήφανοι και στέκονται με ψηλά το κεφάλι με ένα δεν πειράζει......Μία γλυκύτατη και αξιοπρεπή γυναίκα με πολύ αγάπη, που παρόλα τα προβλήματά της έχει πάντα μία ζεστή αγκαλιά ανοικτή σε όλους.


Κι όλα αυτά επειδή κάποτε εκεί το 1974 ο άντρες τους πολέμησαν ως γνήσιοι Έλληνες κάνοντας το καθήκον τους !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Oσα δημοσιεύματα δεν έχουν την υπογραφή μας αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι την δική μας.Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις,, ή απειλές.

ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

Η γνώση του ιστορικού παρελθόντος είναι απαραίτητη για την εθνική αυτογνωσία ενός λαού. Το blog μας με τρόπο απλό χωρίς να διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια, φωτίζει με αναδρομές στα γεγονότα σελίδες ιστορίας του μαρτυρικού Λαού της Κύπρου και των Ελλαδιτών και Κυπρίων νεκρών και αγνοουμένων Ηρώων.