ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

<

Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017

ΔΥΟ ΗΡΩΕΣ ΦΙΛΟΙ : ΠΟΙΟΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΠΟΙΟΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟ ΘΩΜΑ


Δύο φιλαράκια δύο Ήρωες που η ζωή τούς παράλληλες μα ξεχωριστές που άφησαν την τελευταία τους ανάσα ταλαιπωρημένοι, με ένα ανάλγητο Κράτος 


Ο ΗΡΩΑΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΑΣ ΤΗΣ Α! ΜΟΙΡΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

ΔΕΝ είχε κλείσει τα 21 του ο Θανάσης το 1974, όταν, με τους άλλους συμπολεμιστές του, έρχονταν στην Κύπρο στα πλαίσια της επιχείρησης «Νίκη».

Ο Ζαφερίου,, ο μόνος επιζήσας από το αεροσκάφος «Νοράτλας 4», το οποίο καταρρίφθηκε από φίλια πυρά μετά την έναρξη της τουρκικής εισβολής. Οι 29 άλλοι συνάδελφοί του και οι δύο πιλότοι έγιναν ένα με τα συντρίμια του αεροπλάνου, που κατέπεσε στην περιοχή Μακεδονίτισσας. Πρίν την αναχώρηση της αποστολής, τα πληρώματα των Νοράτλας ενημερώθηκαν οτι οι Κυπριακές δυνάμεις οι οποίες είχαν τον έλεγχο του αεροδρομίου, είχαν ειδοποιηθεί για την άφιξη των Ελληνικών αεροσκαφών και είχαν διαταχθεί να μήν ανοίξουν πύρ κατα την προσέγγισή τους.



Γεγονός είναι ότι τα αεροσκάφη που επιχειρούσαν να προσγειωθούν, δέχθηκαν καταιγιστικα πυρά απο πολλές κατευθύνσεις, μέσα και έξω απο το αεροδρόμιο.Τα πυρά προήρχοντο απο Ελληνοκυπριακές θέσεις αντιαεροπορικών, καθώς και απο διάφορους πολίτες που είχαν πάρει θέσεις γύρω απο το αεροδρόμιο και έβαλλαν κατα των Νοράτλας με ότι όπλο είχαν διαθέσιμο.
Αργότερα, απο διάφορες μαρτυρίες προέκυψε οτι , περιμένοντας Τουρκική επίθεση, και μή γνωρίζοντας ότι θα έρχονταν ενισχύσεις απο την Ελλάδα , θεώρησαν ότι τα αεροσκάφη που πλησίαζαν ήσαν σίγουρα Τουρκικά.

Ο ΘΑΝΑΣΗΣ, μετά την ανεύρεσή του είχε μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Λευκωσίας και από εκεί στο 401 στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, όπου εφτά μήνες μετά που έπεσε από το αεροπλάνο. ξαναβρήκε τις αισθήσεις του. Από τότε γύριζε από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, υποβλήθηκε σε πάρα πολλές εγχειρήσεις, αλλά ήταν και πολύ ψυχολογικά επηρεασμένος αφού ζούσε συνέχεια με την ανάμνηση των νεκρών συμπολεμιστών του.
Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ήρωας της Κύπρου Θανάσης Ζαφειρίου απεβίωσε  στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης 3.9.2016 Νοσηλευόταν  για τα σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία τον ταλαιπωρούσαν από το 1974.


Ο ΗΡΩΑΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΑΣ ΤΗΣ Α! ΜΟΙΡΑΣ ΘΩΜΑΣ ΚΡΥΟΥΣΗΣ


Γεννημένος στο Λιπαρό Πέλλας στις 15 Μαρτίου 1952, μετανάστευσε στην Γερμανία με τον πατέρα του και επέστρεψε στην πατρίδα για να υπηρετήσει την θητεία του το 1972. Υπηρέτησε στις Ένοπλες Δυνάμεις ως καταδρομέας στην Α! Μοίρα Καταδρομών. Στις 22 Ιουλίου 1974 μετέβη στην Κύπρο,  όπου συμμετείχε στην στρατιωτική επιχείρηση “Νίκη”, που εκτελέστηκε τη νύχτα της 21/22 Ιουλίου 1974.Έλαβε μέρος στη Μάχη του αεροδρομίου ..

Τον Δεκέμβριο του 1974 απολύθηκε, αντιμετωπίζοντας όμως σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα (κρίσεις επιληψίας) και επέστρεψε στο χωριό του, .Ασχολήθηκε με αγροτικές εργασίες στα κτήματα του πατέρα του αλλά και ως ελαιοχρωματιστής του χωριού.  Το 1977 παντρεύτηκε με την Χριστίνα Κρυούση από τους Γαλατάδες Πέλλας και απέκτησαν δύο παιδιά τον Τραϊανό και την Ευσταθία.

Παρόλα τα όσα προβλήματα υγείας είχε και χωρίς καμία βοήθεια κρατική η οτιδήποτε άλλο, συνέχισε να εργάζεται σε αγροτικές εργασίες η σαν ελαιοχρωματιστής, καταφέρνοντας να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις τής δύσκολης καθημερινότητας  και να μεγαλώσει με την βοήθεια της συζύγου του Χριστίνα  τα παιδιά του με ήθος και αξιοπρέπεια.

Εκ τούτου μετά κόπων και βασάνων το 2004 με την βοήθεια κάποιου, κατάφερε να αποκτήσει 'Άδεια περιπτέρου και μία προσωρινή σύνταξη του ΟΓΑ 380 ευρώ.

Τον Αύγουστο του 2012 έρχεται και άλλο τελειωτικό χτύπημα,  (καρκίνος στον πνεύμονα )....Επί τέσσερα χρόνια  ταλαιπωρία σε νοσοκομεία, αφαίρεση πνεύμονα και  χημειοθεραπείες.
O Ηρωας  καταδρομέας Θωμάς Κρυούσης έφυγε στις 29 Μαρτίου 2016.
Περήφανος χαρακτήρας πραγματικός μαχητής της ζωής, γεμάτος αξιοπρέπεια κέρδισε πολλές μάχες,έχασε άνισα όμως τη μάχη με την επάρατη νόσο.


ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ ΚΑΙ ΚΡΥΟΥΣΗΣ ΜΑΖΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ  25ης ΜΑΡΤΙΟΥ


Δύο φιλαράκια δύο Ήρωες που η ζωή τούς παράλληλες μα ξεχωριστές που άφησαν την τελευταία τους ανάσα ταλαιπωρημένοι, με ένα ανάλγητο Κράτος απών ...έφυγαν με πίκρα και  πόνο...πολύ πόνο. Ποιος γνωρίζει τόν ΘΑΝΑΣΗ και ποιος γνωρίζει τον ΘΩΜΆ;;; Μία ερώτηση που αφορά την δημοσιότητα, τα ΜΜΕ και τον ρόλο που έχουν στην ζωή μας και στην πορεία της δικής τους ζωής . Όπως και  άλλο ένα παράδειγμα...ποιος γνωρίζει τον ΜΠΙΚΑΚΗ και ποιος τόν ΚΑΒΑΚΙΏΤΗ;;;; .ποιος γνωρίζει τον ΓΑΙΔΑΤΖΗ και τόσους άλλους Ήρωες και αυτοί ...που ζουν   στην αφάνεια , με προβλήματα υγείας και βιοπορισμού !!!


ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΙΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ,ΚΑΒΑΚΙΩΤΗΣ  ΜΑΝΩΛΗΣ  ΜΠΙΚΑΚΗΣ


Δεν θέλω να καταγγείλω ούτε να υπονοήσω σε κάποιον κάποια μομφή, εξάλλου τα έχω πει επανειλημμένα και η θέση μου είναι γνωστή. Προσπαθώ να εκφράσω τον ψυχισμό όλων αυτών που ζουν στην αφάνεια ταλαιπωρημένοι, χωρίς να επαιτούν αναγνωρισιμότητα και τιμές...που ζητούν όμως τα δικαιώματά τους ταπεινά,  δεν έχουν φωνή  δεν έχουν τα μέσα  και ευτυχώς που υπάρχουν λίγοι  συνάνθρωποι μας που τους βοηθούν όσο μπορούν κάποιους από αυτούς.

Δεν καταλήγω σε κανένα συμπέρασμα, 43 χρόνια έχουν περάσει και ακόμη τα ίδια συζητάμε ... σας αφήνω να καταλείξετε εσείς σήμερα που διαβάζεται αυτές της γραμμές !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Oσα δημοσιεύματα δεν έχουν την υπογραφή μας αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι την δική μας.Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις,, ή απειλές.

ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

Η γνώση του ιστορικού παρελθόντος είναι απαραίτητη για την εθνική αυτογνωσία ενός λαού. Το blog μας με τρόπο απλό χωρίς να διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια, φωτίζει με αναδρομές στα γεγονότα σελίδες ιστορίας του μαρτυρικού Λαού της Κύπρου και των Ελλαδιτών και Κυπρίων νεκρών και αγνοουμένων Ηρώων.