ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

<

Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ



Το Σάββατο 10 Ιουνίου 2017, η Λέσχη Αξκών Φρουράς Θεσσαλονίκης, από τις πρώτες πρωϊνές ώρες θύμιζε μυρμηγκοφωλιά. Πλήθος ανθρώπων ερχόταν για να λάβει θέση στην καταπληκτική αίθουσα τιμών, προκειμένου να ακούσει τους ομιλητές και πρωταγωνιστές των επιχειρήσεων, των σκληρών μαχών που δόθηκαν το 1974 στην Κύπρο, ενάντια στις Τουρκικές δυνάμεις εισβολής.

Η Ημερίδα ξεκίνησε παρουσία του Δκτού Γ΄ΣΣ/NRDC-GR, του Δκτού της Ιης ΜΠ, του Γεν. Πρόξενου Κύπρου, των επιτίμων Αρχηγών ΓΕΣ κ. Τσέλιου Αθ. και Μανωλά Χρ., αλλά και βουλευτών, εκπροσώπων παραγωγικών και επιστημονικών φορέων της Θεσσαλονίκης, στελεχών των Ειδικών Δυνάμεων (Διοικητές, Αξκοί και Υπξκοί από Μονάδες και επιτελεία), στελεχών όπλων – σωμάτων των ΕΔ, αλλά και πλήθος απλού κόσμου που ήθελε να ακούσει τα γεγονότα όπως τα έζησαν οι πρωταγωνιστές.

Με την καθοδήγηση του συντονιστού ιστορικού Δρ. Νικολούδη Νικολάου ένας ένας οι απόστρατοι Αξκοί κ. Σταμάτης, Γαληνός, Μαντζουράτος, Ροκκάς, Κολοκοτρώνης και Κοϊμτζόγλου με στεντόρεια φωνή που αντηχούσε σ΄όλη την αίθουσα, περιέγραφαν την προετοιμασία, την διεξαγωγή των μαχών, τα λάθη που έγιναν αλλά και τις ηρωϊκές πράξεις απλών στρατιωτών που μάχονταν δίχως να υπολογίζουν για τη ζωή τους αλλά πιστοί στον όρκο τους μάχονταν σκληρά για την πατρίδα, τιμώντας ένδοξα τα πράσινα μπερέ που επάξια φορούσαν.



Η συγκίνηση μεγάλη, αφού υπήρχαν παρόντες πολλοί στρατιώτες του 1974 που άκουγαν τον διμοιρίτη ή λοχαγό τους να αφηγείται τις μάχες, μέρα και νύκτα, την έλλειψη προμηθειών αλλά και νερού που γινόταν βασανιστική, αλλά δεν τους λύγιζε τίποτα και πολεμούσαν δίχως σταματημό για να μην αφήσουν στον εχθρό ούτε μια σπιθαμή εδάφους. Για τους εν ενεργεία Αξιωματικούς – Υπαξιωματικούς ήταν ένα από τα καλύτερα μαθήματα – διδάγματα για το τι μπορούν να καταφέρουν, όταν το προσωπικό που διοικούν αντλεί δύναμη από την θέλησή τους και αισθάνεται σιγουριά για τις διαταγές που λαμβάνει.

Η δια του παραδείγματος διοίκηση στις επιχειρήσεις της Κύπρου το 1974, έδωσε φτερά στους στρατιώτες που ακολουθούσαν τους διοικητές τους, μέσα σε φωτιές, εκρήξεις και πυρά κοιτώντας πάντα εμπρός, το στόχο τους να πετύχουν.
Πως πέρασαν 6 ώρες ομιλιών κανένας δεν κατάλαβε, αλλά η αίθουσα τρανταζόταν από τα χειροκροτήματα όταν ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταδρομέων & Ιερολοχιτών Μακεδονίας, Αντγος ε.α Μήττας Δημ. έδινε ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ πλακέτες με το έμβλημα του Συνδέσμου σε όλους τους ομιλητές, στην κόρη του Κ/Δ Ζαφειρίου Αθανάσιου μοναδικού επιζώντα από καταρριφθέν Noratlas, στους Αντγο ε.α Κιουτσούκη Ιωάννη και Υπλγό ε.α Καραΐσκο αλλά και τον Στρτη Κ/Δ της Α΄ ΜΚ κ. Κύρκο Ευάγγελο (ιατρός σήμερα που χρησιμοποιήθηκε και ως οπλίτης – ιατρός το 1974) για την συμμετοχή τους στην επιχείρηση «ΝΙΚΗ» το 1974 στην Κύπρο.

Στις εικόνες που ακολουθούν αποτυπώνονται σημαντικές στιγμές της Ημερίδας αλλά και η προσήλωση των ακροατών στις ζωντανές αφηγήσεις από καρδιάς των ομιλητών.

 Ο Σύνδεσμος Καταδρομέων & Ιερολοχιτών Μακεδονίας ευχαριστεί από καρδιάς όλους τους επώνυμους και ανώνυμους ακροατές για την παρουσία τους και την ενεργή συμμετοχή τους.Επίσης οφείλουμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τους :


– Εκπρόσωπο της Λέσχης Καταδρομέων και Ιερολοχιτών Ταξχο ε.α κ. Πουλάκη Αθανάσιο, ο οποίος χειρίστηκε όλο το υλικό που διατέθηκε από την Λέσχη του με τρόπο υποδειγματικό, προκειμένου να υλοποιηθούν οι παρουσιάσεις των ομιλητών και να προβληθούν με ψηφιακό τρόπο επί οθόνης.

– Δκτή Γ΄ ΣΣ/NRDG-GR, Αντγο Μπίκο Δημ. για την υποστήριξή του, την φιλοξενία, αλλά και την παροχή υποστήριξης σε ότι απαιτήθηκε για την υλοποίηση της Ημερίδας.

– Δκτή Ιης ΜΠ Υπτγο Βύνιο Γεώργιο για την εντυπωσιακή παρουσία των στελεχών Ειδ. Δυνάμεων (Δκτών, επιτελών και Αξκών-Υπξκών Μονάδων Ειδ. Δυνάμεων).

– Την Δ΄ ΜΚ για την συμμετοχή των 4 άψογων Κ/Δ που βοήθησαν στην ενημέρωση – εξυπηρέτηση του κόσμου μαζί με τους υπεύθυνους ασφαλείας της ΛΑΦΘ.

– Τον Δκτή της ΛΑΦΘ αλλά και όλο το μόνιμο και έφεδρο προσωπικό της για την φιλοξενία και εξυπηρέτηση όλων των προσκεκλημένων.

Τέλος, ευχαριστούμε θερμά όσα μέλη αλλά και απλοί φίλοι του Συνδέσμου μας, εργάστηκαν και συμπαραστάθηκαν καθ’ οιονδήποτε τρόπο, για την προετοιμασία και υλοποίηση αυτής της τόσο σημαντικής εκδήλωσης.

Όλους εσάς, επώνυμους και ανώνυμους,  σας ευχαριστούμε θερμά για τα όσα όλοι μαζί είδαμε, ακούσαμε, ζήσαμε και αισθανθήκαμε κατά την διάρκεια της Ημερίδας Ειδικών Δυνάμεων.




Οι βουλευτές Θεσσαλονίκης κ. Ορφανός και Γκιουλέκας, ο Γεν. Πρόξενος της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Λουμάκος Ιωάννης πρώην Πρόεδρος και μέλος του ΔΣ στο Σύνδεσμο ΚΔ & Ιερολοχιτών Μακεδονίας μαζί με Κύπριο ακροατή της Ημερίδας.



Ο βουλευτής κ.Γκιουλέκας μαζί με νυν και πρώην Πρόεδρο του Συνδέσμου Καταδρομέων & Ιερολοχιτών Μακεδονίας.



Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταδρομέων & Ιερολοχιτών Αντγος ε.α Μήττας Δημ. στην εναρκτήρια ομιλία της Ημερίδας Ειδικών Δυνάμεων της 10ης Ιουν 2017 στην αίθουσα τιμών της ΛΑΦ Θεσσαλονίκης.



Ο επίτιμος Α/ΓΕΣ Αντγος ε.α Τσέλιος Αθανάσιος μαζί με τον εκπρόσωπο της Λέσχης Καταδρομέων Ιερολοχιτών (Αθήνα) και αντιπρόεδρο της Ταξχο ε.α κ. Πουλάκη Αθανάσιο



Οι Δκτές Γ΄ ΣΣ και Ιης Μεραρχίας Πεζικού, Αντγος Μπίκος Δημ. και Υπτγος Βύνιος Γεώργιος, αντίστοιχα.



Από Αριστερά: Συντονιστής Ημερίδας Δρ.Νικολούδης Νικ., ομιλητές :δημοσιογράφος Βλάσσης Σάββας, Υπτγος ε.α Κοϊμτζόγλου, Σχης ε.α Κολοκοτρώνης,  [ Δκτης Γ΄ ΣΣ/NRDC-GR Αντγος Μπίκος Δημ.],  ομιλητές: Σχης ε.α Ροκκάς, Υπτγος ε.α Μαντζουράτος, Αντγος ε.α Γαληνός, Αντγος ε.α Σταμάτης και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταδρομέων & Ιερολοχιτών Μακεδονίας Αντγος ε.α Μήττας Δημήτριος.



Ο Αντγος ε.α Γαληνός δείχνει την στολή που φορούσαν οι Καταδρομείς που υπηρετούσαν στην Κύπρο, κατά τις επιχειρήσεις του 1974, τονίζοντας την λάθος χρησιμοποίησή τους (αστυνομικά καθήκοντα) μέχρι την έναρξη των επιχειρήσεων.



Ο ομιλητής Αντγος ε.α Σταμάτης Ε. παραλαμβάνει από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου την πλακέτα με το έμβλημα του Συνδέσμου για την προσφορά του στην Ημερίδα Ειδ. Δυνάμεων της 10ης Ιουν 2017 στη Θεσ/νίκη.


Ο ομιλητής Αντγος ε.α Γαληνός Αθ. παραλαμβάνει από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου την πλακέτα με το έμβλημα του Συνδέσμου για την προσφορά του στην Ημερίδα Ειδ. Δυνάμεων της 10ης Ιουν 2017 στη Θεσ/νίκη.



Ο ομιλητής Υπτγος ε.α Μαντζουράτος Ε. παραλαμβάνει από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου την πλακέτα με το έμβλημα του Συνδέσμου για την προσφορά του στην Ημερίδα Ειδ. Δυνάμεων της 10ης Ιουν 2017 στη Θεσ/νίκη.



Ο ομιλητής Σχης ε.α Ροκκάς Β. παραλαμβάνει από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου την πλακέτα με το έμβλημα του Συνδέσμου για την προσφορά του στην Ημερίδα Ειδ. Δυνάμεων της 10ης Ιουν 2017 στη Θεσ/νίκη.



Ο ομιλητής Σχης ε.α Κολοκοτρώνης Πλάτων παραλαμβάνει από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου την πλακέτα με το έμβλημα του Συνδέσμου για την προσφορά του στην Ημερίδα Ειδ. Δυνάμεων της 10ης Ιουν 2017 στη Θεσ/νίκη.



Ο ομιλητής Υπτγος ε.α Κοϊμτζόγλου Ν. παραλαμβάνει από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου την πλακέτα με το έμβλημα του Συνδέσμου για την προσφορά του στην Ημερίδα Ειδ. Δυνάμεων της 10ης Ιουν 2017 στη Θεσ/νίκη.



Η κόρη του Κ/Δ Ζαφειρίου Αθανάσιου μοναδικού επιζώντα από καταρριφθέν Noratlas, που συμμετείχε στην επιχείρηση «ΝΙΚΗ» στην Κύπρο το 1974, παραλαμβάνει την πλακέτα με το έμβλημα του Συνδέσμου, ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ.




Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταδρομέων και Ιερολοχιτών Μακεδονίας επιδίδει την πλακέτα με το έμβλημα του Συνδέσμου στον Δκτή Γ΄ ΣΣ Αντγο Μπίκο Δημήτριο



Ο ιατρός κ. Κύρκος Ευάγγελος, που διαμένει στην Θεσσαλονίκη, παραλαμβάνει από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου την πλακέτα με το έμβλημα του Συνδέσμου «ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ» για την προσφορά του ως Στρτης Κ/Δ της Α΄ ΜΚ, στην επιχείρηση «ΝΙΚΗ» το 1974 στην Κύπρο.




Ο Δκτης του Γ΄ΣΣ/NRDC-GR Αντγος Μπίκος Δημ.επιδίδει αναμνηστική πλακέτα στον Πρόεδρο του Συνδ. Καταδρομέων & Ιερολοχιτών Μακεδονίας Αντγο ε.α Μήττα Δημ.




Μέλη του ΔΣ του Συνδέσμου μαζί με τον ομιλητή Υπτγο ε.α Κοϊμτζόγλου Ν.

Η αίθουσα ήταν γεμάτη από παλιούς και νέους καταδρομείς.

ΠΗΓΗ:www.katadromes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Oσα δημοσιεύματα δεν έχουν την υπογραφή μας αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι την δική μας.Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις,, ή απειλές.

ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

Η γνώση του ιστορικού παρελθόντος είναι απαραίτητη για την εθνική αυτογνωσία ενός λαού. Το blog μας με τρόπο απλό χωρίς να διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια, φωτίζει με αναδρομές στα γεγονότα σελίδες ιστορίας του μαρτυρικού Λαού της Κύπρου και των Ελλαδιτών και Κυπρίων νεκρών και αγνοουμένων Ηρώων.