ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

<

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ 13-18 ΓΕΝΑΡΗ 1964



ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

Μια απάντηση προς όσους πιπιλίζουν ακόμη«εκάμαμεν τζ’ εμείς»

Οι πικρές θύμησες ας μας πάρουν νοερά τις μέρες αυτές πίσω στο 1964, με τους «αδελφούς» Τούρκους να κάνουν παντοειδή εγκλήματα σε βάρος των Ελλήνων της Κύπρου. Από το αρχείο μου καταγράφω τα όσα έγιναν τις ίδιες αυτές μέρες της χρονιάς εκείνης, όπως δημοσιεύτηκαν στις εφημερίδες. Για φρεσκάρισμα της μνήμης όσων τα έζησαν και, ειδικά, προς γνώση εκείνων που τα αγνοούν:

ΔΕΥΤΕΡΑ, 13 Ιανουαρίου 1964

– Οι Τούρκοι ληστοσυμμορίται συνεχίζουν την δράσιν των καθ’ άπασαν την Κύπρον. Εις την τοποθεσίαν «Κουρβούλα», παρά την Λεύκαν, Τούρκοι έκλεψαν 430 αίγας της Μονής Κύκκου. Εις Χαμίτ Μάνδρες, επίσης, εκλάπησαν 15 αίγες ανήκουσες εις Έλληνα.

– Εις Λευκωσίαν, τρεις Έλληνες απήχθησαν υπό Τούρκων εις την Οδόν Αθανασίου Διάκου, παρά τας αποθήκας Γαλαταριώτη.

– Εις το χωρίον Κόσιη, Έλληνεες χωροφύλακες επυροβολήθησαν υπό Τούρκων, με αποτέλεσμα τον τραυματισμόν ενός εξ αυτών.

ΤΡΙΤΗ, 14 Ιανουαρίου

– Έτεροι δύο παράνομοι τουρκικοί πομποί, ο εις εις Λεμεσόν και ο έτερος εις Πάφον, ήρχισαν να λειτουργούν από σήμερον.

– Οι Τούρκοι εξακολουθούν να κρατούν ως ομήρους τον Ανδρεάν Γ. Σκώττην, Ιωσήφ Ι. Πιτζιολήν και Ανδρέαν Κόσαγκαν, άπαντες κατοίκους Παλουριωτίσσης.



ΤΕΤΑΡΤΗ, 15 Ιανουαρίου

– Η κατάστασις εις ολόκληρον την νήσον παραμένει η ιδία. Οι Τούρκοι στασιασταί μεταβαίνουν εις μικτά χωρία όπου διαμένουν ομόφυλοί των, και τους αναγκάζουν τη απειλή όπλων να μετοικήσουν εις τ/κ αμιγή χωρία. Πολλοί όμως αρνούνται να συμμορφωθούν προς τους στασιαστάς και παραμένουν εις τα χωρία των.

– Ανεκοινώθη ότι ο Έλλην υπήκοος Νικόλας Τζαμζής, 29 ετών, ελλείπει από της 12ης τρέχοντος ότε ανεχώρησεν εκ Λευκωσίας δια να επισκεφθή το χωρίον Γιαλιά.

ΠΕΜΠΤΗ, 16 Ιανουαρίου

– Συνεχίζονται και σήμερον οι μετοικήσεις Τούρκων. Δχετικόν ανακοινωθέν αναφέρει ότι 64 κάτοικοι του χωρίου Τραπεζού εγκατέλειψαν τας οικίας των και μετώκησαν εις Ορτάκιογιου, τη προτροπή αμοφύλων των φερόντων αυτόματα όπλα.

– Παρ’ όλας τας πιέσεις των Τούρκων εξτρεμιστών, οι Τούρκοι κάτοικοι της Λαπήθου ηρνήθησαν να εγκαταλείψουν το χωρίον των.

– Τούρκοι στασιασταί διέρρηξαν την οικίαν Αρμενίου εις Λευκωσία και εγκατεστάθησαν εντός αυτής.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 17 Ιανουαρίου

– Εις το χωρίον Βασίλεια, 25 Τούρκοι ηρνήθησαν να εγκαταλείψουν τας οικίας των παρά τους εκβιασμούς ομοφύλων των, δηλώσαντες ότι ουδείς εκ των Ελλήνων τους ηπείλησε.

ΣΑΒΒΑΤΟΝ, 18 Ιαναουαρίου

– Τούρκοι στασιασταί εγκατέστηααν πολυβολεία εις Άγιον Ιλαρίωνα και ότι ήνοιξαν πυρ εναντίον ανυπεράσπιστων κατοίκων εκ Καρμίου. Εις την εν λόγω περιοχή επισημάνθησαν δύο στρατιωτικά αυτοκίνητα «Λαντ Ρόβερ» και αριθμός ιδιωτικών τουρκικών αυτοκινήτων, τα οποία εκτελούν περιπολίας.

ΔΕΥΤΕΡΑ, 20 Ιανουαρίου

– Ένοπλοι Τούρκοι στασιασταί, τέως αστυνομικοί, συνοδευόμενοι υπό Άγγλου στρατιωτικού, επέδραμον εις το πανδοχείον Αγίου Αντωνίου εν Λευκωσία και απήγαγον τρεις Έλληνας Κυπρίους.

– Δύο τουρκικά πολεμικά σκάφη κατέπλευσαν εις Αμμόχωστον κομίσαντα 304 τόνους τροφίμων, κουβέρτες και αντίσκηνα, δια τους εν Κύπρω Τούρκους.

– Τρεις Τουρκόπαιδες εύρον τον θάνατον, συνεπεία ψύχους και ανθυγιεινών συνθηκών εις το χωρίον Τέμπλος.

ΤΡΙΤΗ, 21 Ιανουαρίου

– Αφέθησαν ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες χθες υπό των Τούρκων Έλληνες Κύπριοι. Ούτοι αφηγήθησαν προς τους δημοσιογράφους απεριγράπτους κακοποιήσεις.

– Οκτώ ένοπλοι Τούρκοι επετέθησαν εναντίον αστυνομικών και εργατών της ΣΥΤΑ, εις το χωρίον Σουσκιού της Πάφου.

– Η ΤΟΥΡΔΥΚ κινείται κατά μήκος του Πενταδακτύλου προς την κατεύθυνσιν των ελληνικών χωρίων Σύσκληπος, Άγιος Ερμόλαος και Αγριδάκι. Οι κινήσεις αυταί εμβάλλουν εις μεγάλην ανησυχίαν τους Έλληνας κατοίκους της περιοχής.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 24 Ιανουαρίου

– Δεκαπενταετής Έλλην έφηβος ρκ Τρυπημένης επυροβολήθη και εφονεύθη υπό Τούρκων συμμοριτών παρά το χωρίον Άγιος Χαρίτων.

– Εις διαφόρους περιοχάς της Επαρχίας Πάφου διεξάγονται συγκρούσεις μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων, κατόπιν επιθέσεως εξάλλων Τούρκων οπλοφόρων.

– Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Φαζίλ Κιουτσούκ δήλωσε προς το πρακτορείο «Τας», ότι «η μόνη λύσις η οποία δύναται να εγγυηθή εις την τουρκικήν κοινότητα ασφάλειαν ζωής και περιουσίας είναι ο διαμελισμός, ο οπίος αποτελεί την βασικήν πολιτικήν της τουρκικής ηγεσίας».

– Η Λευκωσία εδονήθη από εκκωφαντικάς εκρήξεις. Το τέμενος Μπαϊρακάρη υπέστη σημαντικάς ζημίας, ο δε μιναρές κατέρρευσεν.

(Αρχείο Νίκου Παπαναστασίου-απόσπασμα)

ΑΥΤΑ εν ολίγοις για την εγκληματικότητα των Τούρκων και την προσπάθειά τους να προωθήσουν τα σχέδιά τους για διχοτόμηση της Κύπρου. Τα οποία αποτελούν και αποστομωτική απάντηση προς όσους προβάλλουν ανιστόρητους ισχυρισμούς ότι «τζ’ εμείς εκάμανεν», εννοώντας εγκλήματα σε βάρος των Τούρκων. Σύγκριση, όμως, μεταξύ των δύο δεν υπάρχει, ιδίως με όσα ανήκουστα διέπραξαν οι Τούρκοι σε βάρος του ελληνικού πληθυσμού κατά την εισβολή του 1974. Σύγκριση ενός κουνουπιού…με μιαν καμήλα, δεν μπορεί να γίνει…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Oσα δημοσιεύματα δεν έχουν την υπογραφή μας αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι την δική μας.Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις,, ή απειλές.

ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

Η γνώση του ιστορικού παρελθόντος είναι απαραίτητη για την εθνική αυτογνωσία ενός λαού. Το blog μας με τρόπο απλό χωρίς να διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια, φωτίζει με αναδρομές στα γεγονότα σελίδες ιστορίας του μαρτυρικού Λαού της Κύπρου και των Ελλαδιτών και Κυπρίων νεκρών και αγνοουμένων Ηρώων.