ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

<

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

ΑΠΟΝΟΜΗ ΜΕΤΑΛΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΜΑΧΗΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΕΨΑΝ ΣΕΙΡΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΑΡΝΑΤΩΝ




Ο Αρχηγός του ΓΕΣ, αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης, έχοντας ενημερώσει και λάβει σχετική έγκριση από την πολιτική ηγεσία προχώρησε σε μία πρωτοφανή, για τα μεταπολιτευτικά δεδομένα κίνηση βράβευση των Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων μαχητών που κατέστρεψαν σειρά τουρκικών αρμάτων κατά την εισβολή του 1974, έχοντας καταλάβει ένα τουρκικό άρμα Μ47 (πυροβόλο 90 χλστ.)!

Να πούμε ότι τα μοναδικά άρματα μάχης τη Εθνοφρουράς ήταν τα εκσυγχρονισμένα σοβιετικά Τ-34 του Β'ΠΠ!

Να σημειώσουμε, ακόμα ότι μέχρι το 2004 δεν είχε αναγνωριστεί κανένας μαχητής και καμία ηρωική πράξη των Ελλήνων απο την Πολιτεία, καθώς θεωρούσαν ότι η ΕΛΔΥΚ ήταν δύναμη "αντιδημοκρατών πραξικοπηματιών". Μόλις το 2004, τριάντα χρόνια μετά την τραγωδία, έγιναν οι πρώτες απονομές μεταλλίων για ηρωικές πράξεις.

Εν προκειμένω είχαμε μια εξαιρετική περίπτωση όπου άνδρες του 286 Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού (286 Μ/Κ ΤΠ) στην Κύπρο, κατέλαβαν ένα τουρκικό άρμα Μ47 (και ένα Μ113) και αιχμαλώτισαν τους άνδρες τους, εν συνεχεία οδήγησαν το άρμα και το ΤΟΜΠ κατά των τουρκικών τεθωρακισμέναν δυνάμεων και έσπειραν το όλεθρο!

Στις 15 Αυγούστου 1974, στην περιοχή της Σκυλλούρας, το πλήρωμα των Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων μαχητών, εκμεταλλευόμενο το γεγονός ότι το άρμα τους εξακολουθούσε να φέρει τα τουρκικά διακριτικά, εισήλθε χωρίς να γίνει αντιληπτό εντός του σχηματισμού Ίλης εχθρικών αρμάτων και κατέστρεψε επτά Μ47!

Πρόκειται για το μεγαλύτερο στρατιωτικό επίτευγμα ελληνικού στρατιωτικού προσωπικού σε καιρό πολέμου και ελάχιστα πληρώματα παγκοσμίως το έχουν καταφέρει (τέσσερα αμερικανικά πληρώματα Μ1 Abrams στον Α'Πόλεμο του Κόλπου  έχουν τέτοιο ρεκόρ, με όλα τα δεδομένα βέβαια υπέρ τους (αεροπορική υποστήριξη, υποστήριξη πυροβολικού, υπέρτερη τεχνολογία κλπ).

Μετά από δίωρη περίπου μάχη και αφού κατάφεραν να γλιτώσουν δύο φορές από συνδυασμένα πυρά τουρκικών Μ48 και Μ47, οι Ελληνες μαχητές απεμπλάκησαν και κατάφεραν να επιστρέψουν στην Επιλαρχία τους (21 ΕΑΝ), μαζί με το άρμα ανέπαφο.

Στη μάχη της Σκυλλούρας, κατάφεραν να προκαλέσουν σημαντική καθυστέρηση στην τουρκική προέλαση, και έδωσαν την ευκαιρία στις ελληνοκυπριακές δυνάμεις καθώς και σε αμάχους, να υποχωρήσουν προς τον ελεύθερο τομέα και να μην εγκλωβιστούν.

Όπως σημειώνει στο αιτιολογικό της απονομής του μεταλλείου το ΓΕΣ, οι πέντε άνδρες, μέλη της οικογενείας του Όπλου Ιππικού – Τεθωρακισμένων, όχι μόνο επέδειξαν στον μέγιστο βαθμό γενναιότητα, ευρηματικότητα, και αποφασιστικότητα και μάλιστα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, αλλά απέκτησαν και το επίζηλο προνόμιο να είναι το μοναδικό ελληνικό πλήρωμα άρματος που συμμετείχε σε αρματομαχία με εχθρικά άρματα επιφέροντας στον εχθρό βαριές απώλειες.

Το κυριευθέν τουρκικό άρμα Μ47, είχε αρχηγό πληρώματος τον τότε Έφεδρο Λοχία (ΤΘ) Κωνσταντίνο Δρόσο.

Το άρμα Μ47 μετά την κατάληψή του επισκευάστηκε και επανδρώθηκε από τους παρακάτω άνδρες της 21ης Επιλαρχίας Αναγνώρισης (ΕΑΝ):

α. Έφεδρος Λοχίας (ΤΘ) Δρόσος Κων/νος, ως Αρχηγός.

β. Έφεδρος Λοχίας (ΤΘ) Κριθάρης Ανδρέας, ως Γεμιστής.

γ. Έφεδρος Δεκανέας (ΤΘ) Τούντας Νικόλαος, ως Οδηγός.

δ. Στρατιώτης (ΤΘ) Αποστόλου Ανδρέας, ως Συνοδηγός (Ελληνοκύπριος). Δυστυχώς ο κ. Αποστόλου δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στην τελετή.

ε. Στρατιώτης (ΤΘ) Κουδουνάς Ανδρέας, ως Πυροβολητής (Ελληνοκύπριος).

Έφεδρος Λοχίας (ΤΘ) Δρόσος Κωνσταντίνος. Στον κ. Δρόσο ο Αρχηγός ΓΕΣ απένειμε και ένα πλαστικό μοντέλο άρματος μάχης M47 με μία υπερμεγέθη ελληνική σημαία που οι πέντε άνδρες του πληρώματος, στρατεύσιμοι που υπηρετούσαν τη θητεία τους, τίμησαν με το παραπάνω.

Έφεδρος Λοχίας (ΤΘ) Κριθάρης Ανδρέας, που στο καταληφθέν άρμα ανέλαβε τα καθήκοντα του γεμιστή

Στρατιώτης (ΤΘ) Κουδουνάς Ανδρέας, ως Πυροβολητής (Ελληνοκύπριος).

Έφεδρος Δεκανέας (ΤΘ) Τούντας Νικόλαος, που στο καταληφθέν άρμα ανέλαβε τα καθήκοντα του οδηγού

Ανώτατος αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού με μακρά θητεία στην κυπριακή Εθνοφρουρά μιλώντας στην εκδήλωση, τόνισε ότι: "Το αίμα των "Τούρκων ηρώων" για το οποίο μίλησε ο Ρ.Τ.Ερντογάν θα κυλήσει άφθονο και σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό αν επιχειρήσουν κάτι. Σήμερα η δύναμη πυρός της Εθνοφρουράς και το επίπεδο εκπαίδευσης συνιστούν δεκαπλάσια ισχύ από αυτή που είχαμε το 1974. Θα συντριβούν οι Τούρκοι αν τολμήσουν κάτι. Να είστε βέβαιοι. Και όποιος νομίζει ότι δεν θα βοηθήσει η Ελλάδα την Κύπρο, πλανάται πλάνην οικτράν"...

Σε ότι αφορά τις τουρκικές απώλειες τα πρώτα άρματα που ξεκίνησαν πολεμικές επιχειρήσεις στην Κύπρο ήταν μια Ίλη αρμάτων - 15 άρματα Μ47 - της 39ης Μεραρχίας την 22α Ιουλίου. Η Ίλη ακολουθείτο από δύο τάγματα μηχανοκίνητου πεζικού, όλα κινούμενα προς Κερύνεια.

Σε αυτήν την πορεία τους έχασαν 2 Μ47 από ΠΑΟ των 57mm και των 106mm στην πρώτη γραμμή ελληνικής αμύνης (85 άνδρες του 251 ΤΠ). Πλησιάζοντας την Κερύνεια αντιμετώπισαν την 2η γραμμή αμύνης του 251 ΤΠ - περίπου μια μειωμένης σύνθεσης διλοχία - όπου άλλο 1 Μ47 ακινητοποιήθηκε από Α/Τ βλήμα των 3,5 που εκτόξευσαν οι αμυνόμενοι.

Αφού κατέλαβαν την πόλη της Κερύνειας δύο πληρώματα από 2 Μ47 άφησαν τα άρματα τους έξω από το Κάστρο της πόλης παρότι ήξεραν ότι μέσα ήταν Έλληνες ναύτες, προφανώς αναζητώντας πλιάτσικο στην καταληφθείσα πόλη.

Ο επικεφαλής της φρουράς του Κάστρου τότε από τις πολεμίστρες έριξε χειροβομβίδες μέσα στα άρματα από τις ανοικτές θυρίδες και τα κατέστρεψε και τα δύο.

Συνολικά οι Τούρκοι έχασαν στις επιχειρήσεις 6 Μ48 και 17 ή 18 Μ47 σύνολο 23 ή 24 άρματα (Πληρώματα 27 νεκροί - 51 τραυματίες)

Στις 2 Αυγούστου η 28η Μεραρχία έστειλε μια ομάδα Μ47 με συνοδευτικά 2 Μ113 στην περιοχή Κόρνος στην κορυφογραμμή του Πενταδάκτυλου μέσω ενός δασικού δρόμου. Αυτόν τον δρόμο είχε παγιδεύσει κλιμάκιο του 70 ΤΜΧ και άνδρες της ΕΦ είχαν στήσει ενέδρα.

Το προπορευόμενο Μ47 έπεσε σε νάρκη και έκοψε ερπύστρια. το τέταρτο στην σειρά όχημα, ένα Μ113 χτυπήθηκε από Α/Τ βλήμα και κατεστράφη ολοσχερώς. Τα εγκλωβισμένα 2ο και 3ο όχημα κατελήφθησαν από τους άνδρες της ΕΦ. Το 5ο άρμα έκανε ταχέως όπισθεν και απεγκλωβίστηκε.

Οι άνδρες της ΕΦ θεωρώντας ότι το προπορευόμενο Μ47 που πάτησε την νάρκη ήταν μη χρησιμοποιήσιμο το ανατίναξαν.

Συνολικά οι Τούρκοι έχασαν στις επιχειρήσεις 6 Μ48 και 17 ή 18 Μ47 σύνολο 23 ή 24 άρματα (Πληρώματα 27 νεκροί - 51 τραυματίες)

Τα άλλα δύο οχήματα - ένα Μ47 και ένα Μ113 - μεταφέρθηκαν στην Σκυλλούρα όπου έγιναν οι απαραίτητες επισκευές (στο Μ47 είχε χαλάσει η ηλεκτροϋδραυλική περιστροφή του πύργου). Από εκεί ξεκινά η δράση των ηρώων που έλαβαν τα μετάλλιά τους χθες.

Στις 15 Αυγούστου το εν λόγω Μ47 με πλήρωμα τους Λοχίες Δρόσο Κ. & Κριθάρη Α. και τους Κουδουνά, Νικολάου και Τούντα, μπήκαν μέσα σε σχηματισμό Ίλης Τουρκικών αρμάτων Μ-47 κοντά στην περιοχή της Σκυλλούρας και εκμεταλλευόμενοι το ότι κανείς δεν μπορούσε να αντιληφθεί ότι το εν λόγω άρμα το χειρίζονται Έλληνες μαυροσκούφηδες (είχαν αφήσει τα Τούρκικα διακριτικά πάνω του) χτύπησαν και αχρήστευσαν 7 άρματα Μ47 αυτής της Ίλης πριν οι σαστισμένοι Τούρκοι καταλάβουν από που τους χτυπούσαν οι βολές.

Την δράση του "ελληνικού" Μ47 παρακολουθούσε ο Ίλαρχος Χαραλάμπους από το επίσης "ελληνικό" πλέον Μ113 και όταν κατάλαβε ότι κινδύνευαν να εντοπισθούν από τους Τούρκους έδωσε διαταγή για αποχώρηση από τον σχηματισμό τους όπως και έγινε. Από την υπόλοιπη Ίλη των τουρκικών αρμάτων άλλα 2 άρματα τέθηκαν εκτός μάχης από εύστοχες βολές του Ελληνικού Πυροβολικού.

Επίσης την 6η Αυγούστου κατά την επίθεση της 28ης Μεραρχίας προς Λάπηθο-Καραβά 2 Μ-47 που υποστήριζαν Τάγμα Πεζικού χτυπήθηκαν και αχρηστεύθηκαν από Ελληνικά ΠΑΟ.

Στις 14 Αυγούστου η ΕΛΔΥΚ δέχεται επίθεση από την ΤΟΥΡΔΥΚ και τις ενισχύσεις των 2000 Πεζοναυτών/Αλεξιπτωτιστών που είχαν πέσει στο Κιόνελι και την Αγύρτα, με την συνδρομή 17 αρμάτων Μ47.

Οι συντονισμένες βολές του ελληνικού πυροβολικού διαχώρισαν τις δυνάμεις των επιτιθέμενων από αυτές των αρμάτων με αποτέλεσμα άπαντες να οπισθοχωρήσουν αφήνοντας κατεστραμμένο 1 άρμα Μ47.

Η ίδια επίθεση επαναλήφθηκε στις 16 Αυγούστου, αυτή την φορά ενισχυμένη με δυνάμεις της 39ης (50ο Σύνταγμα) και 28ης Μεραρχίας (σύνολο κάτι λιγότερο από 7000 άνδρες) και με μία επιπλέον Ίλη αρμάτων Μ48.

Το στρατόπεδο κυκλώθηκε και κατελήφθη. Θέλοντας να προχωρήσουν οι Τούρκοι στην κατοικημένη περιοχή της Λευκωσίας αποκρούστηκαν από τους αμυνόμενους χάνοντας 4 άρματα Μ48 από ΠΑΟ των 90mm (2 Μπικάκης, 1 Σερέτης, 1 Καβακιώτης), και 2 άρματα Μ48 από ΠΑΟ των 106 ΜΜ

Η απονομή των μεταλλείων έγινε με αφορμή την επέτειο των 70 χρόνων από την ίδρυση του Όπλου των Τεθωρακισμένων/Ιππικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Oσα δημοσιεύματα δεν έχουν την υπογραφή μας αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι την δική μας.Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις,, ή απειλές.

ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

Η γνώση του ιστορικού παρελθόντος είναι απαραίτητη για την εθνική αυτογνωσία ενός λαού. Το blog μας με τρόπο απλό χωρίς να διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια, φωτίζει με αναδρομές στα γεγονότα σελίδες ιστορίας του μαρτυρικού Λαού της Κύπρου και των Ελλαδιτών και Κυπρίων νεκρών και αγνοουμένων Ηρώων.