ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

<

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΝΙΚΗ 1974: Τιμή στους ήρωες 42 χρόνια μετά
niki1

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΝΙΚΗ 1974: Τιμή στους ήρωες 42 χρόνια μετά με τα εγγόνια εκλιπόντων να παίρνουν τα παράσημα


Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ, τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Βασίλειο Τελλίδη και τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Βαΐτση, απένειμε τη Διαμνημόνευση Αστέρα Αξίας και Τιμής σε Αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας που έλαβαν μέρος στην επιχείρηση «ΝΙΚΗ» στην Κύπρο το 1974.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, στην ομιλία του είπε:

«Είναι ξεχωριστή για μένα στιγμή και μεγάλη τιμή να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, εδώ στο λίκνο της Πολεμικής Αεροπορίας στη Σχολή Ικάρων, σε αυτή την εκδήλωση απονομής του «Αστέρα Αξίας και Τιμής», στα στελέχη που ολοκλήρωσαν την αποστολή τους κατά την επιχείρηση «ΝΙΚΗ» στην Κύπρο το 1974. Είναι πράγματι ημέρα μεγάλης συγκίνησης, για όλους όσοι ευρίσκονται εδώ μαζί μας, αλλά και για όσους απολείπονται.


Υποκλινόμαστε στις ηρωικές μορφές των αεροπόρων και των καταδρομέων που χάθηκαν για την υπεράσπιση του ελληνισμού, αλλά και σε όλους εσάς που είστε η ζωντανή απόδειξη μιας σημαντικής ιστορικής στιγμής της Πολεμικής μας Αεροπορίας, η οποία έδινε πάντα το παρόν, πολεμώντας για τις αξίες μας, τιμώντας τις παραδόσεις του έθνους μας. Και συνεχίζει να δίνει το παρόν, να μάχεται εν καιρώ ειρήνης, να έχει ήρωες εν καιρώ ειρήνης. Μιας ανιδιοτελούς προσφοράς που για πολλά χρόνια η επίσημη Πολιτεία δεν μνημόνευε και για την οποία δεν έπραττε τα δέοντα. Έστω, μετά από 42 χρόνια, ένα μέρος του κύκλου χρέους της Ελλάδας προς εσάς, κλείνει.
 niki2
Οφείλω μία δημόσια συγγνώμη, γιατί για 42 χρόνια σας ξεχάσαμε, όπως ξεχάσαμε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν για την Κύπρο. Κάποιοι έγραψαν ότι ήταν άσκηση κατόπιν αδείας και αναφέρονταν στις πολεμικές επιχειρήσεις, στις οποίες Έλληνες Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Οπλίτες και Εθνοφύλακες πολέμησαν υπέρ πίστεως και πατρίδος.
 niki3
Παρόντες σήμερα είναι Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου από όλα τα κόμματα.

Όπως γνωρίζετε, πρόσφατα, σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, καταφέραμε να ταυτοποιήσουμε και να επαναφέρουμε με τις αρμόζουσες τιμές στην Πατρίδα, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, τα οστά 16 εκ των ηρωικός πεσόντων της επιχείρησης «ΝΙΚΗ».
Θα αναφερθώ λιτά στα γεγονότα των κρίσιμων ημερών της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974. Τότε που έλαβε χώρα η επιχείρηση «ΝΙΚΗ», υπό αντίξοες συνθήκες, με μόνη βοήθεια – και θέλω εδώ να κάνω ιδιαίτερη μνεία – την ικανότητα των ραδιοναυτίλων των αεροσκαφών. 
Μια επιχείρηση κυριολεκτικά ανορθόδοξου πολέμου, μοναδική στα αεροπορικά χρονικά, με παλιά αεροσκάφη πάνω από εκτεταμένη θαλάσσια περιοχή, που ήταν υπό τη συνεχή επιτήρηση της Τουρκικής Αεροπορίας. Γι’ αυτό και χαρακτηρίσθηκε ως ακατόρθωτη αποστολή, καθώς οι μόνοι σύμμαχοι των αεροπόρων μας ήταν το σκοτάδι και ο αιφνιδιασμός.
 Η ολοκλήρωση αυτής της επιχείρησης έδειξε για άλλη μια φορά σε όλο τον κόσμο τι είναι ικανοί να κάνουν οι Έλληνες αεροπόροι. Η σημερινή γενιά των αεροπόρων μας, ως αντάξιοι συνεχιστές σας, θυμίζουν τον αιώνιο όρκο των Αθηναίων οπλιτών: «Ου καταισχύνω τα όπλα τα ιερά …Την πατρίδα δε ουκ ελάσσω παραδώσω…».
 Είμαστε εδώ λοιπόν σήμερα, για να τιμήσουμε, να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας και τον δημόσιο έπαινο σε εσάς τους μεγάλους Έλληνες, που «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι», επιτελέσατε το καθήκον σας, πιστοί στον όρκο σας και στέλνοντας ένα διαχρονικό μήνυμα σε όλους τους Έλληνες.
 niki4
Εσείς είστε η Ελλάδα, που δεν είναι ένα αφηρημένο ιδανικό. Είστε η Ελλάδα που την έχουμε όλοι οι Έλληνες βαθιά μέσα στην καρδιά μας, η Ελλάδα που μας ενώνει. Γιατί αν σήμερα μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι, είναι γιατί εσείς κρατήσατε ψηλά τη σημαία της τιμής και της θυσίας, χωρίς να υπολογίσετε ακόμη και την ίδια σας τη ζωή.
 niki5
Θέλω να μνημονεύσω ακόμη, ως ελάχιστο φόρο τιμής και αναγνώρισης, τους μεγάλους απόντες αεροπόρους της επιχείρησης «ΝΙΚΗ», τον Αντισμήναρχο Παναγόπουλο Βασίλειο, τον Αντισμήναρχο Συμεωνίδη Στέργιο, τον Ανθυποσμηναγό Δάβαρη Γεώργιο και τον Αρχισμηνία Άνθιμο Ηλία.

Κλείνοντας τονίζω ότι, ειδικά σήμερα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε απειλές και κινδύνους από όλους αυτούς οι οποίοι τολμούν να αμφισβητούν τις διεθνείς συνθήκες, το διεθνές δίκαιο και την ιστορία μας, η απάντησή μας είναι οι ήρωες μας και τα αμέτρητα ηρωικά κατορθώματα, όπως η περίφημη επιχείρηση «ΝΙΚΗ».

Αθάνατοι».
πηγη:http://www.militaire.gr/

1 σχόλιο:

  1. και οσοι ηταν τυχεροι και γυρισαν πισω αντιληφτηκαν οτι το μπουρδελο που θελει να λεγετε ελληνικη "πολιτκεια" καταλαβε οτι κατι εγινε στη Κυπρο ΕΚΟΣΙΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ και ετσι ζησαν τα πολιτικα αποβρασματα καλα και μεις χειρπτροτερα .Λυπαμαι αυτους που καταδεχτηκαν και πηγαν και πηραν μεταλλια αυτα ρε λιγουρια ανηκουν σε αυτους που κετονται στη ΜΑΚΑΔΟΝΙΤΙΣΣΑ και οπου αλλου στη Κυπριακη γη Απο προδοτη μεταλλιο εγω ΔΕΝ πηγα να παρω .αυτα και μη χειροτερα γιατι ερχονται και προσοχη αδελφοι απο Κυπρο ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ελληνες πολιτικους διοτι η Κυπρος κειται μακρα .-

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Oσα δημοσιεύματα δεν έχουν την υπογραφή μας αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι την δική μας.Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις,, ή απειλές.

ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

Η γνώση του ιστορικού παρελθόντος είναι απαραίτητη για την εθνική αυτογνωσία ενός λαού. Το blog μας με τρόπο απλό χωρίς να διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια, φωτίζει με αναδρομές στα γεγονότα σελίδες ιστορίας του μαρτυρικού Λαού της Κύπρου και των Ελλαδιτών και Κυπρίων νεκρών και αγνοουμένων Ηρώων.