ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

<

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016

ΘΑ ΑΝΟΙΞΗ Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ ΤΟΥ 74 ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ;;




Ο Σεπτέμβρης αναμένεται να είναι ο μήνας-σταθμός στην μετά-εισβολή εποχή με τη γνωστοποίηση της διαδικασίας για το άνοιγμα του Φακέλου της Κύπρου.
Η αποκάλυψη αυτών που οδήγησαν στα τραγικά γεγονότα στην Κύπρο το 1974 ήταν και είναι μια διαρκής απαίτηση του ελληνικού λαού, αλλά κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό από όλους όσοι ευρισκόμενοι στην αντιπολίτευση απαιτούσαν το άνοιγμα του Φακέλου της Κύπρου. Και μόλις ελάμβαναν γνώση του περιεχομένου του, τον καταχώνιαζαν.



Αυτά που έβλεπαν προφανώς δεν έπρεπε να δημοσιοποιηθούν. Αν επρόκειτο για προδοσία στρατιωτικών, θα το μαθαίναμε αμέσως, ιδιαίτερα κατά την δεκαετία του ’70, όταν μαζί με τα ξερά καίγονταν και τα χλωρά, και όποιος δεν ήταν αρεστός στο σύστημα βαπτιζόταν «χουντικός», ενώ πολλοί συνεργαζόμενοι με την δικτατορία, ενσωματώνονταν στο ΠΑΣΟΚ και επετύγχαναν την «κάθαρση» ως να εμβαπτίζονταν στην κολυμβήθρα  του Σιλωάμ.

Επομένως, η μη αποκάλυψη των διαδραματισθέντων, δίνει την αφορμή για την υπόθεση, ότι είναι αναμεμιγμένα πολιτικά πρόσωπα της ημεδαπής και ξένες μυστικές υπηρεσίες. Γι’ αυτό με σκεπτικισμό αντιμετωπίζω την είδηση που δημοσιεύει η εφημερίδα «Σημερινή» της Λευκωσίας, ότι η διαδικασία ανοίγματος του φακέλου, όχι μόνο δεν βρίσκεται πλέον στο «ψυγείο», αλλά, εδώ και καιρό είναι στο στάδιο αρχειοθέτησης.

Ελλάδα και Κύπρος, μέσα από τις δύο Επιτροπές Εμπειρογνωμόνων και Υπηρεσιακών Παραγόντων των δύο Κοινοβουλίων, αρχειοθετούν ένα υλικό, το οποίο χαρακτηρίζεται «ογκώδες». Ο μήνας Σεπτέμβριος, αναμένεται να είναι σταθμός στην μετά-εισβολή εποχή, καθώς, θα γνωστοποιηθεί η διαδικασία, που εδώ και καιρό βρίσκεται σε εξέλιξη. Παράλληλα, αναμένεται να πραγματοποιηθούν συναντήσεις ανάμεσα στους αρμόδιους για το φλέγον, αυτό, ζήτημα.

Tην 27η Μαΐου, ο Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος είχε εξαγγείλει και επίσημα το άνοιγμα του φακέλου της Κύπρου, διαμηνύοντας, ότι ο λαός πρέπει να μάθει όλη την αλήθεια, καθώς, «το οφείλουμε σε όλες τις γενιές». Ο δε Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Φάκελο της Κύπρου, Μαρίνος Σιζόπουλος, σε δηλώσεις του τότε, είχε τονίσει ότι δεν έτυχαν οποιασδήποτε ενημέρωσης για το ενδεχόμενο του να ανοιχτεί ο Φάκελος της Κύπρου από την Ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να ρίξει φως σε μερικές πτυχές που παραμένουν άγνωστες σχετικά με την περίοδο αυτή.

Πάντως, η υπόθεση του φακέλου της Κύπρου -που εδώ και χρόνια βρισκόταν σε στασιμότητα-, επανήλθε στο προσκήνιο με την ιστορική συμφωνία, στην οποία κατέληξαν τον περασμένο Ιανουάριο, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νίκος Βούτσης με τον τέως Πρόεδρο της Βουλής της Κύπρου, Γιαννάκη Ομήρου για πρόσβαση στο υλικό του φακέλου.
Στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου Συνεργασίας οριστικοποιήθηκε μία εκκρεμότητα, που αφορά την προδοσία της Κύπρου, ώστε να υπάρξει πλήρης πρόσβαση στο υλικό, που συνέλεξε η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων για τον Φάκελο, αναφορικά με τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν πριν και κατά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 και την τουρκική εισβολή που ακολούθησε.

Το Πρωτόκολλο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πρόσβαση της Βουλής της Κύπρου στο υλικό που συγκεντρώθηκε ή και χρησιμοποιήθηκε από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων, την συγκρότηση των δύο Επιτροπών (σ.σ. η οποία και έχει γίνει) και την αποκλειστική χρήση του εν λόγω υλικού για κοινοβουλευτικούς ή επιστημονικούς/ιστορικούς σκοπούς.
Το θέμα επομένως είναι, πόσο ολοκληρωμένη ήταν η έρευνα της Εξεταστικής Επιτροπής, και αν δόθηκαν όλα τα στοιχεία στους Κυπρίους. Αλλά και, αν περιέχονται ενέργειες ξένων μυστικών υπηρεσιών, πόσο διατεθειμένη θα είναι η κυπριακή κυβέρνηση να «δυσαρεστήσει» τους συμμάχους της (οι οποίοι μέχρι σήμερα, μόνον συμφορές έφεραν στο νησί, αλλά και στον ελληνισμό γενικότερα).



Πηγή: http://www.voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Oσα δημοσιεύματα δεν έχουν την υπογραφή μας αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι την δική μας.Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις,, ή απειλές.

ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

Η γνώση του ιστορικού παρελθόντος είναι απαραίτητη για την εθνική αυτογνωσία ενός λαού. Το blog μας με τρόπο απλό χωρίς να διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια, φωτίζει με αναδρομές στα γεγονότα σελίδες ιστορίας του μαρτυρικού Λαού της Κύπρου και των Ελλαδιτών και Κυπρίων νεκρών και αγνοουμένων Ηρώων.