ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

<

Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΟ NORATLAS Προς το παρόν θα μείνουν θαμμένα στη νεκρή ζώνη





Λευκωσία: Θαμμένα στη νεκρή ζώνη, στο σημείο όπου είχαν θαφτεί από το 1974, κοντά από το αεροδρόμιο Λευκωσία, θα παραμείνουν προς το παρόν τα δύο ελληνικά μεταγωγικά αεροσκάφη που μετέφεραν καταδρομείς στην Κύπρο για να αποκρούσουν την εισβολή του Αττίλα.

Τα δύο αεροσκάφη ήταν μέρος του σμήνους που έφτασε στην Κύπρο τα ξημερώματα της 22ας Ιουλίου 1974 και λόγω ζημιών που υπέστησαν από τα αντιαεροπορικά πυρά της Εθνικής Φρουράς ήταν αδύνατο να προσγειωθούν για ανεφοδιασμό και να επιστρέφουν στη βάση τους στη Σούδα.

Πριν από περίπου έναν μήνα προέκυψε μαρτυρία αναφορικά με την ακριβή τοποθεσία που ήταν θαμμένα. Άτομο που εργοδοτείτο στο αεροδρόμιο ενημέρωσε τις αρμόδιες Αρχές της Δημοκρατίας ότι γνωρίζει το σημείο που θάφτηκαν τα δύο αεροπλάνα στο διάστημα της εκεχειρίας το 1974. Ακολούθησαν έρευνες στην περιοχή και επιβεβαιώθηκε ότι βρίσκονται στο σημείο τα κουφάρια των δύο αεροσκαφών. Τα δύο αεροπλάνα βρίσκονται σε βάθος 10-15 μέτρων. Σημειώνεται ότι στον χώρο που βρίσκονται τα δύο αεροπλάνα δεν υπάρχουν πληροφορίες για αγνοούμενους ή πεσόντες.

Για τις εξελίξεις η κυπριακή Κυβέρνηση ενημέρωσε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας. Παρατέθηκαν επίσης στοιχεία για την ακριβή τοποθεσία που βρίσκονται τα δύο αεροσκάφη, ενώ διαβιβάστηκε η πρόθεση της Δημοκρατίας να συμβάλει στις εκσκαφές για να τα ανασύρουν. Επί του παρόντος, κυρίως για πολιτικούς λόγους, η ελληνική Κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν θα προχωρήσει σε εκσκαφή στη νεκρή ζώνη, χωρίς να αποκλείεται αυτό να γίνει στο μέλλον.



Η εικόνα του Τύμβου της Μακεδονίτισσας τίποτα δεν θυμίζει πλέον το μεγάλο εργοτάξιο που στήθηκε πέρσι τον Ιούλιο για εντοπισμό των λειψάνων των επιβαινόντων του Νοράτλας και των τμημάτων του αεροσκάφους. Μετά την ολοκλήρωση των εκσκαφών οι εργασίες αποκατάστασης οδεύουν προς το τέλος τους, καθώς έχει δημιουργηθεί το μνημείο στο ύψωμα του στρατιωτικού κοιμητηρίου.

Για την αποκατάσταση του Τύμβου της Μακεδονίτισσας προκηρύχθηκε προσφορά από το Υπουργείο Άμυνας. Η προσφορά κατακυρώθηκε στις 29 Μαρτίου και αρχές Απριλίου ξεκίνησαν τα κατασκευαστικά έργα. Σύμφωνα με το συμβόλαιο που έχει υπογραφεί μεταξύ εργολήπτριας εταιρείας και Υπουργείου Άμυνας, οι εργασίες πρέπει να περατωθούν μέχρι τις 8 Ιουλίου. Τη μελέτη και την επίβλεψη των εργασιών θα έχουν οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Άμυνας.

Με βάση την πρόοδο των εργασιών ενδεχομένως τα έργα αποκατάστασης του χώρου να ολοκληρωθούν νωρίτερα. Ήδη προχωρά η τοποθέτηση των μαρμάρινων πλακών στο μνημείο. Πρόκειται για τις ίδιες πλάκες που υπήρχαν πριν το ξήλωμα του Τύμβου, καθώς αφαιρέθηκαν προσεκτικά προκειμένου να είναι σε θέση να επανατοποθετηθούν. Από την έναρξη της διαδικασίας εκσκαφών στον Τύμβο είχε τεθεί ως στόχος ο χώρος να αποκατασταθεί πλήρως μέχρι τον Ιούλιο, έτσι ώστε να γίνουν οι εκδηλώσεις καταδίκης της τουρκικής εισβολής.

Στο μεταξύ, όσον αφορά τα τμήματα του Νοράτλας που εντοπίστηκαν κατά τις εκσκαφές στο ύψωμα του Τύμβου της Μακεδονίτισσας, μετά από απόφαση της ελληνικής Κυβέρνησης μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ όπου θα εκτεθούν σε ειδικό μουσειακό χώρο, ως ένδειξη ελάχιστης τιμής προς τους πεσόντες της ειδικής αποστολής της Α’ Μοίρας Καταδρομέων.

Με τιμές στην Ελλάδα τα λείψανα των καταδρομέων

Ολοκληρώθηκε πρόσφατα η διαδικασία ταυτοποιήσεων των λειψάνων που εντοπίστηκαν κατά τις εκταφές που έγιναν στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας. Στο πλαίσιο των εκσκαφών που έγιναν από πέρσι τον Ιούλιο μέχρι τις αρχές του 2016 εντοπίστηκε το μεταγωγικό αεροσκάφος Νοράτλας το οποίο κατερρίφθη από φίλια πυρά στις 22 Ιουλίου. Κοντά στα συντρίμμια του αεροσκάφους βρέθηκαν αρκετά λείψανα, τα οποία συναρμολογήθηκαν από ανθρωπολόγους και ακολούθησε η διαδικασία της ταυτοποίησης.

Πρόκειται για τα λείψανα 15 από τους επιβαίνοντες στο Νοράτλας που κατερρίφθη. Μετά την ταυτοποίηση των ονομάτων, αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας αναμένεται να μεταβεί στην Ελλάδα για να ενημερώσει τις οικογένειες των πεσόντων. Κατόπιν συνεννόησης μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας, η μεταφορά των λειψάνων και η παράδοσή τους στις οικογένειές τους στην Ελλάδα θα γίνει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Για τη μεταφορά των λειψάνων προγραμματίζεται η διεξαγωγή τιμητικής εκδήλωσης εις μνήμην των πεσόντων.

Γράφει: Νέαρχος Κυπριανού

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Oσα δημοσιεύματα δεν έχουν την υπογραφή μας αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι την δική μας.Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις,, ή απειλές.

ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

Η γνώση του ιστορικού παρελθόντος είναι απαραίτητη για την εθνική αυτογνωσία ενός λαού. Το blog μας με τρόπο απλό χωρίς να διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια, φωτίζει με αναδρομές στα γεγονότα σελίδες ιστορίας του μαρτυρικού Λαού της Κύπρου και των Ελλαδιτών και Κυπρίων νεκρών και αγνοουμένων Ηρώων.