ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

<

Σάββατο 2 Απριλίου 2016

ΟΙ ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΤΟΥ 1974


Ορισμένα άτομα που έτρεξαν στις 20 Ιουλίου 1974 να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους πρέπει να αναφέρονται και να τιμούνται σε αντίθεση με αυτούς που αν και νεαροί, έφεδροι και  άλλοι , όπως  αστυνομικοί, κυβερνητικοί, καθηγητές πήραν τις γυναικούλες τους και έτρεξαν σαν τους λαγούς σε βουνά και λαγκάδια αφήνοντας την Κερύνεια και την Κύπρο απροστάτευτη.
Προτίμησαν τους θεσσαλικούς κάμπους στα βουνά του Τροόδους.
Άλλοι αν και είχαν μπροστά τους την μονάδα του Πυροβολικού του Βοσπόρου ( η μονάδα ήταν στις 6.30 πμ ταγμένη γύρω – γύρω από το Δημαρχείο της Κερύνειας αναμένοντας οδηγίε  ,αυτή η μονάδα στις 7.00πμ πέρασε ακριβώς μπροστά από το Πέντε Μίλι και ανέβηκε στον Πενταδάκτυλο στην περιοχή Προφήτη Ηλία όπου και κτυπούσε τον αποβατικό στόλο) αν και ήταν έφεδροι πυροβολικού ετράπησαν σε φυγή και αυτοί σε βουνά και λαγκάδια.


Στις 20 Ιουλίου 1974 σε μια διαδρομή μου στις 6.00πμ για το Νοσοκομείο της Κερύνειας συνάντησα την Μοίρα Πυροβολικού στην Πλατεία του Δημαρχείου.
Αφού αφήσαμε έναν τραυματία του Πικρού Νερού στο Νοσοκομείο κατά την επιστροφή κατέβηκα από το αυτοκίνητο GS32 ,αυτοκίνητο της Τροχαίας Κερύνειας που το οδηγούσε ένας αστυνομικός αφού του είπα ότι θα επιστρέψω πίσω με την Μονάδα του Πυροβολικού.
Και ενώ συζητούσα με αξιωματικό της Μονάδας, νάσου και ο Κώστας Χατζηχριστοδούλου με την νεροφόρα του. Σταμάτησε δίπλα μου κοντά στα μαγαζί του Παντέχη και τον ρώτησα που πάει.  Ο Κώστας μου έδειξε φύλλο πορείας που είχε ότι σε καιρό πολέμου η νεροφόρα του ήταν από επίταξη. Του είπα να περιμένει και αφού συνεννοήθηκα με τον αξιωματικό του Πυροβολικού ανέβηκα στην νεροφόρα και του είπα ότι πρέπει να πάμε στο 251 Τ.Π.
Πράγματι ο Κώστας ξεκίνησε και σε απόσταση τρακόσιων μέτρων τουρκικά αεροπλάνα πέταξαν πάνω από την Κερύνεια και έτσι σταματήσαμε ακριβώς έξω από το μαγαζί του Τάκη τους Σπυρή. Εκείνη την στιγμή άνοιξε ένα παράθυρο από ένα σπίτι στα αριστερά του δρόμου από το ανώγειο και με ρώτησε ποιός είμαι και τι γίνεται.  Της είπα το όνομα μου και ότι είχαμε πόλεμο με τους τούρκους.  Είμαι βέβαιος ότι τώρα θα διαβάζει αυτό το σημείωμα. Όταν έφυγαν τα αεροπλάνα συνεχίσαμε την πορεία μας για το 251Τ.Π.Φθάσαμε εκεί και είπα στον Κώστα να σταθμεύσει το αυτοκίνητο του απέναντι από το Τάγμα μέσα στο χωράφι με τις ελιές. Στάθμευσε εκεί και ανάμενε οδηγίες.
Με αυτό το επεισόδιο θέλω να δείξω την ευαισθησία του Κώστα Χατζηχριστοδούλου να τηρήσει τους κανονισμούς  και από την άλλη να τονίσω την αδιαφορία εφέδρων Κερυνειωτών που πήραν των οματιών τους και έτρεχαν σαν τους σπανούς λαγούς να εγκαταλείψουν την Πόλη τους. Ακόμη τρέχουν οι σαλίγκαροι. Ανάμεσα σε αυτούς και άτομα που σήμερα κάνουν κριτική και στην κυριολεξία άδειασαν το μαγαζί του Κέστα  από τα Μπάμπερς .
Αξιοθαύμαστη και η παρουσία του Δώρου Χρίστη στο 251Τ.Π που ήρθε με το ποδήλατο του καθώς και εκείνη του Νίκου Καρεφυλλίδη μαζί με τον αδελφότεκνό του τον Αγνοούμενο Χρίστο Καρεφυλλίδη.  Μάλιστα ο Δώρος εκεί έμαθε να χειρίζεται ένα μαρτίνι και όταν αργά το απόγευμα του Σαββάτου ελικόπτερο κατέπεσε στα βράχια κοντά στην Εκκλησία της Γλυκιώτισσας έτρεξε από τους πρώτους και παίρνοντας στα χέρια του συντρίμμια κυριολεκτικά έγινε όλο αίματα γιατί πάνω στα συντρίμμια ήταν τα αίματα του πληρώματος.
Αξιοσειμέιωτη και η παρουσία του αγνοούμενου Κερυνειώτη Σωτήρη Ανδρέα Σπύρου, τουΑνδρέα Ιακώβου (Φρίγγου) και του γιού του Άκη καθώς και του Λούη Γεωργίου στην στροφή παρά τον Πράξανδρο όταν ετοιμάζαμε την Τρίτη Γραμμή Μαχης.  Τον Λούη Γεωργίου μόλις τον αντίκρισα του είπα να φύγει για δυό λόγους, Δεν είχε κάνει θητεία λόγω ιατρικού προβλήματος και λόγω του ότι λίγες ημέρες πριν είχε πεθάνει ο πατέρας του Ανδρέας.
Ελπίζω αυτά τα λίγα να φτάσουν στα μάτια των μπαταξήδων που εξακολουθούν να κάνουν κριτική φορώντας μπάμπερς.
Τζαβέλλας Κώστας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Oσα δημοσιεύματα δεν έχουν την υπογραφή μας αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι την δική μας.Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις,, ή απειλές.

ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

Η γνώση του ιστορικού παρελθόντος είναι απαραίτητη για την εθνική αυτογνωσία ενός λαού. Το blog μας με τρόπο απλό χωρίς να διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια, φωτίζει με αναδρομές στα γεγονότα σελίδες ιστορίας του μαρτυρικού Λαού της Κύπρου και των Ελλαδιτών και Κυπρίων νεκρών και αγνοουμένων Ηρώων.