ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

<

Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Ταυτοποιήθηκαν οι σοροί 15 καταδρομέων του μοιραίου Noratlas

Επίσης, είπε, έχουν επιστραφεί τα οστά που αφορούν δύο περιπτώσεις αγνοουμένων που είχαν λανθασμένα δοθεί σε συγγενείς στην Ελλάδα. Μιλώντας μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΣ Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής, τον Γενικό Διευθυντή και τον Διευθυντή του Εργαστηρίου Δικανικής Γενετικής στο Ινστιτούτο Νευρολογίας, ο κ. Φωτίου είπε ότι στη συνάντηση ενημερώθηκαν για την πορεία των γενετικών εξετάσεων όσον αφορά τη μεγάλη ανασκαφή για το ΝΟΡΑΤΛΑΣ. 


Έχει επιβεβαιωθεί η ταυτοποίηση 15 προσώπων, είπε. “Επιστημονικά πλέον αυτό είναι δεδομέν. Προχωρούμε, συνέχισε, “να ολοκληρώσουμε αυτές τις διαδικασίες το συντομότερο και αναμένεται πολύ σύντομα, τις επόμενες βδομάδες, να ολοκληρωθεί ώστε να γίνει ο επαναπατρισμός των οστών αυτών των ηρώων για να ταφούν με τις πρέπουσες τιμές και τις χριστιανικές μας παραδόσεις”.

Ο κ. Φωτίου είπε ότι συζήτησαν επίσης το θέμα του επαναπατρισμού οστών που δόθηκαν στο παρελθόν σε οικογένειες στην Ελλάδα. Τις τελευταίες βδομάδες, είπε, έγινε ο επαναπατρισμός δύο τέτοιων περιπτώσεων, οστά που δόθηκαν τότε και που επιστημονικά διαφάνηκε ότι λανθασμένα είχαν δοθεί, έχουν επιστραφεί. Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ο αρχικός αριθμός ήταν 13 περιπτώσεις. Παλιά είχε επιστραφεί μια περίπτωση, ακόμη δύο τώρα και υπολείπονται ακόμη 10.


Σύντομα, ανέφερε, θα συζητήσει αυτό το θέμα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Άμυνα της Ελλάδας κ. Βίτσα για να εξεταστεί το ενδεχόμενο επανάληψης μιας συντονισμένης προσπάθειας σε ανθρώπινο επίπεδο σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, “απευθείας με τις οικογένειες για να πείσουμε ότι αυτά τα οστά πρέπει να επιστραφούν”. Η προσπάθεια, είπε, συνεχίζεται. Υπάρχουν και άλλα και “κάνουμε ό,τι είναι δυνατό ώστε το συντομότερο να γίνει αυτός ο επαναπατρισμός γιατί πιθανόν με αυτόν τον επαναπατρισμό να λυθούν πολλά άλλα προβλήματα σε επιστημονικό επίπεδο.”

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ταυτοποιηθούν και άλλα οστά πέρα των 15. Υπενθύμισε ωστόσο ότι ξεκινώντας την ανασκαφή, το 15 ήταν ο αριθμός που γύρευαν. Όταν ολοκληρωθούν οι γενετικές εξετάσεις σε δύο βδομάδες, θα ξέρουμε αν θα είναι περισσότεροι ή όχι. “Όμως αυτό που μπορώ να πω μετά βεβαιότητας είναι ότι έγινε ταυτοποίηση για 15 άτομα”, συμπλήρωσε. Όσον αφορά τα ψεκασμένα οστά, είπε, συνεχίζεται η προσπάθεια.

Αναμένονται τα αποτελέσματα του εργαστηρίου του ΥΠΑΜ των ΗΠΑ πολύ σύντομα για να διαφανεί πόσο μπορεί αυτό το εργαστήρι στις ΗΠΑ να αναλάβει εξ ολοκλήρου να λύσει αυτό το πρόβλημα. Δυστυχώς, από το άλλο εργαστήρι στο οποίο είχαμε απευθυνθεί εδώ και κάποιους μήνες δεν υπάρχουν αποτελέσματα που να μας βοηθούν μέχρι αυτή τη στιγμή. Τόνισε ότι αυτό είναι ένα από τα θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να επιλύσουμε.

Αναφορικά με τη σημερινή συνάντηση, ο κ. Φωτίου ευχαρίστησε εκ μέρους της κυβέρνησης για τη συνεισφορά και τη βοήθεια του Ινστιτούτου καθώς και όλων των εμπλεκομένων επιστημόνων στις προσπάθειες που κάνει η ΚΔ για επίλυση αυτού του ανθρωπιστικού προβλήματος των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής αλλά και των αγνοουμένων της περιόδου 1963-1967. Επιτελείται, είπε, ένα πολύ σημαντικό έργο εδώ, ανέφερε και η βοήθεια είναι πολύ σημαντική και καθοριστικής σημασίας.

Κατά τη σημερινή συνάντηση, είπε, έγινε μια σφαιρική ανασκόπηση της μακρόχρονης συνεργασίας και περισσότερο είδαν θέματα που αυτή την περίοδο επιβάλλεται η συνεργασία με το ΙΝΓΚ. Ο κ. Φωτίου είπε ότι οι υποχρεώσεις και οι ευθύνες της Τουρκίας για τη δημιουργία αυτού του προβλήματος αλλά περισσότερο για την άρνησή της να συνεργαστεί ουσιαστικά είναι μεγάλες. “Οι προσπάθειες επίλυσης αυτού του ανθρωπιστικού προβλήματος βρίσκονται σε ένα κρίσιμο, θα έλεγα, και πολύ οριακό σημείο με ορατό κίνδυνο να δημιουργηθούν προβλήματα στο ίδιο το πρόγραμμα της ΔΕΑ. Τα επόμενα δύο χρόνια”, είπε, είναι πολύ σημαντικά.

Σύμφωνα με τον κ. Φωτίου, ο εντοπισμός λειψάνων Ε/κ στις κατεχόμενες περιοχές μειώνεται δραματικά από μέρα σε μέρα. Οι μαζικοί χώροι ταφής Ε/κ και αυτά τα οστά που έχουν μετακινηθεί από τις κατοχικές δυνάμεις είναι το μεγάλο πρόβλημα που μας απασχολεί και ασφαλώς η Τουρκία και ο τουρκικός στρατός αρνούνται να συνεργαστούν, αρνούνται να υποδείξουν αυτούς τους μαζικούς χώρους ταφής που έγιναν μετά τις περισυλλογές που έγιναν στα πεδία των μαχών εκείνη την περίοδο, πρόσθεσε. Η κατάσταση αυτή, είπε, δεν είναι μόνο απαράδεκτη αλλά και απάνθρωπη. Μετά από 42 χρόνια να μην υπάρχει συνεργασία για ένα ανθρωπιστικό θέμα. Το θέμα των αγνοουμένων είναι ένα ανθρωπιστικό θέμα και όχι πολιτικό θέμα, σημείωσε. Οι ευθύνες λοιπόν της κατοχικής δύναμης είναι βαριές και ασήκωτες, συμπλήρωσε.

Ο Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Λεωνίδας Φυλακτού είπε ότι συναντήθηκαν στα πλαίσια συντονισμού και συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Κύπρου σχετικά με την ταυτοποίηση πεσόντων και αγνοουμένων Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών στις ελεύθερες περιοχές κατά την περίοδο του πραξικοπήματος και της εισβολής. Ευχαρίστησε τον κ. Φωτίου για το θερμό ενδιαφέρον που επιδεικνύει για το θέμα αλλά ιδιαίτερα για τις προσπάθειες που καταβάλλει για τη λύση αυτού του δύσκολου, εθνικού θέματος. Διαβεβαίωσε ότι το ΙΝΓΚ θα βρίσκεται πάντα δίπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία τόσο για τα ιατρικά θέματα αλλά και για τα θέματα των πεσόντων και των αγνοουμένων. ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Oσα δημοσιεύματα δεν έχουν την υπογραφή μας αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι την δική μας.Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις,, ή απειλές.

ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

Η γνώση του ιστορικού παρελθόντος είναι απαραίτητη για την εθνική αυτογνωσία ενός λαού. Το blog μας με τρόπο απλό χωρίς να διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια, φωτίζει με αναδρομές στα γεγονότα σελίδες ιστορίας του μαρτυρικού Λαού της Κύπρου και των Ελλαδιτών και Κυπρίων νεκρών και αγνοουμένων Ηρώων.