ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

<

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Ο ΗΡΩΑΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΒΡΟΧΩΡΙΑΝΟΣ ¨ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΝΙΚΗ¨

Επέστρεψαν στη γενέτειρά του, στη Μονή Μαλεβιζίου, τα οστά του ήρωα καταδρομέα Νίκολαου Καβροχωριανού.Τα οστά του ήρωα καταδρομέα Νικολάου Καβροχωριανού που έχασε τη ζωή του στα τραγικά γεγονότα της Κύπρου, τον Ιούλιο του 1974 επέστρεψαν σήμερα στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Μονή Μαλεβιζίου Ηρακλείου μετά από 42 ολόκληρα χρόνια και ενταφιάστηκαν μέσα σε κλίμα συγκίνησης.

Για τη σημαία επέσατε σαν ήρωες στο χώμα 
γι’ αυτή που έχει ένα σταυρό, μπλε και λευκό στο χρώμα..
Για μια σημαία έτρεξε τότε το μαύρο δάκρυ, 
γι’ αυτή τη γαλανόλευκη με το σταυρό στην άκρη..
Εσείς οι 29 με στους αιώνες ζείτε,
και με τσι αντρειάς το φρόνημα μπροστά μας οδηγείτε..


Ο Νίκος ανήκει στους σύγχρονους «300» που κλήθηκαν από την πατρίδα και τη μοίρα να υπερασπιστούν ελληνικά-κυπριακά χώματα. Ειδικά στις μέρες μας, όπου η πατρίδα ζει και στενάζει κάτω από την μπότα ενός ορατού-αόρατου κατακτητή, η θυσία του Νίκου Καβροχωριανού στέλνει το μήνυμα ότι μόνο μέσα από διαρκείς αγώνες μπορούμε να κρατήσουμε ψηλά τη σημαία της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της εθνικής αξιοπρέπειας.
Οι σύγχρονοι «300» που έφυγαν από το Μάλεμε για τη Λευκωσία το δύσκολο εκείνο βράδυ της 21ης προς 22ας Ιουλίου έχουν περάσει πλέον στην νεότερη ελληνική ιστορία και μέσα από την αντίσταση τους θυμίζουν σε μας τους νεότερους ποιος είναι ο δρόμος που πρέπει να χαράξουμε από τη στιγμή που θα το απαιτήσουν οι συνθήκες.


Στην ιδιαίτερα φορτισμένη τελετή, συγγενείς, φίλοι, συγχωριανοί και οι εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών και των σωμάτων ασφαλείας, είχαν συγκεντρωθεί στη Μονή για να αποχαιρετήσουν τον Ν. Καβροχωριανό και να παραβρεθούν στην εξόδιο ακολουθία και την ταφή που ακολούθησε στο κοιμητήριο της Μονής, ενώ στρατιωτικό άγημα απέδιδε τιμές.
kavrohorianos1.jpg

Μεταξύ αυτών ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο βουλευτής Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης, ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης ο ανώτερος διοικητής Φρουράς Ηρακλείου ταξίαρχος Γεώργιος Μπουζάκης, εκπρόσωποι της δημοτικής Αρχής, των στρατιωτικών Αρχών αλλά και παλιοί συμπολεμιστές τού Νικόλαου Καβροχωριανού, όπως ο Βασίλης Μανουράς, τότε ταγματάρχης και ο Βασίλης Φθενός, τότε υπολοχαγός της Μοίρας.
Ο Νίκος Καβροχωριανός, έφεδρος ανθυπασπιστής, ήταν ένας από τους κομάντο της ηρωικής Α' Μοίρας του Μάλεμε που βρήκε τραγικό θάνατο όταν το αεροσκάφος Noratlas «Νίκη 4» συνετρίβη λίγο πριν προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας, καθώς εκλήφθηκε ως τουρκικό και χτυπήθηκε κατά λάθος από τα κυπριακά αντιαεροπορικά πυρά.

lipsana.jpg
kavrohorianos3.jpg
kavrohorianos5.jpg
kavrohorianos6.jpg
kavrohorianos2.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Oσα δημοσιεύματα δεν έχουν την υπογραφή μας αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι την δική μας.Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις,, ή απειλές.

ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

Η γνώση του ιστορικού παρελθόντος είναι απαραίτητη για την εθνική αυτογνωσία ενός λαού. Το blog μας με τρόπο απλό χωρίς να διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια, φωτίζει με αναδρομές στα γεγονότα σελίδες ιστορίας του μαρτυρικού Λαού της Κύπρου και των Ελλαδιτών και Κυπρίων νεκρών και αγνοουμένων Ηρώων.