ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

<

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ ΤΟΥ ΗΡΩΑ ΝΙΚΟΥ ΚΑΒΡΟΧΩΡΙΑΝΟΥ στην Κρήτη 42 χρόνια μετάΜετά από 42 χρόνια τα οστά του Νίκου Καβροχωριανού θα αναπαυτούν στην κρητική γη, που ετοιμάζεται να υποδεχτεί τον ήρωα καταδρομέα για... δεύτερη φορά.
Έχουν περάσει κιόλας 42 ολόκληρα χρόνια μετά τον άδικο χαμό του στην πτήση θανάτου από τη Σούδα προς τη Λευκωσία τον Ιούλιο του 1974 κατά την τουρκική εισβολή.
Είναι η δεύτερη φορά που θα τελεστεί η κηδεία του. Το πρώτο "τελευταίο αντίο" ειπώθηκε πέντε χρόνια μετά το 1979, για να αποκαλυφτεί ωστόσο 26 χρόνια αργότερα και μέσω εξέτασης DNA πως τα οστά που ενταφιάστηκαν στο χωριό του, τη Μονή Μαλεβιζίου, δεν ανήκαν στον ίδιο.
Ήταν ένας από τους κομάντο της ηρωικής Α' Μοίρας του Μάλεμε που χάθηκε τόσο τραγικά και άδικα όταν το αεροσκάφος Noratlas "Νίκη 4" συνετρίβη λίγο πριν προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας, καθώς εκλήφθηκε ως τουρκικό και χτυπήθηκε κατά λάθος από τα κυπριακά αντιαεροπορικά πυρά.
Κατά τραγική ειρωνεία ο λοχίας Νίκος Καβροχωριανός είχε πάρει μετάθεση στο λόχο μόλις μία εβδομάδα πριν από τα τραγικά γεγονότα στην Κύπρο.

Τραγωδία με μακάβρια λάθη


Τα ξημερώματα της 22ας Ιουλίου του 1974 η δίδυμη αδερφή του ξυπνά με λυγμούς φωνάζοντας το όνομά του. Ο εφιάλτης της, που απεικονίζει μια πύρινη κόλαση και μαζί έναν εκκωφαντικό θόρυβο, ζωντανεύει δραματικά. Η είδηση του θανάτου του 21χρονου Νίκου "τσακίζει" τους γονείς και τα τρία του αδέρφια. Το χωριό του, η Μονή Μαλεβιζίου, βυθίζεται στο πένθος.
Περνούν πέντε μαρτυρικά χρόνια και τον Οκτώβριο του 1979 η Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) παραδίδει στην οικογένεια λείψανά του αλλά κανένα προσωπικό του αντικείμενο.
Ενταφιάζεται στον οικογενειακό τάφο στο κοιμητήριο του χωριού. Για τους δικούς του ανθρώπους η τέλεση της κηδείας του είναι λυτρωτική, αν και οι πληγές δεν κλείνουν. Θα έπρεπε να είναι η τελευταία πράξη του δικού τους δράματος αλλά δυστυχώς δεν ήταν.
Το 2005 η εξέλιξη της τεχνολογίας μέσω της μεθόδου του DNA αποκαλύπτει το μακάβριο λάθος. Η ταυτοποίηση των οστών που ενταφιάστηκαν στη Μονή με εκείνα του πατέρα του 21χρονου αποκαλύπτουν πως δεν ανήκουν σε εκείνον.
Πρόκειται για ένα ντόμινο λαθών που ξεδιπλώνεται δραματικά, με πολλές οικογένειες των νεκρών καταδρομέων να πενθούν για δεύτερη φορά αντιλαμβανόμενες πως έκλαψαν τόσες και τόσες φορές πάνω από μνήματα με λάθος… οστά.
Τα αδέρφια του Νίκου Καβροχωριανού, αφού οι γονείς του είχαν "σβήσει" μη μπορώντας ποτέ να αποδεχτούν το δικό του χαμό, ενημερώθηκαν μάλιστα μετά την τραγική αποκάλυψη πως τα οστά του εντοπίστηκαν σε δύο διαφορετικά σημεία της Ελλάδας. Στη Θεσπρωτία μάλιστα εντοπίστηκε και το μοναδικό προσωπικό του αντικείμενο. Ένας σταυρός που η μεγαλύτερη αδερφή του τού έβαλε στην τσέπη τη στιγμή του αποχαιρετισμού μετά την επιστράτευση.

Τον αποχαιρετούν για δεύτερη φορά…
Η Πολιτεία εξακολουθεί να λειτουργεί με τρόπο που δεν καταδεικνύει κανένα σεβασμό στη μνήμη του ανθυπασπιστή καταδρομέα και στην οικογένειά του. Χρειάστηκε να περάσουν 11 χρόνια προκειμένου να εκπληρώσει το χρέος της.
Στη Μονή η συγκίνηση είναι μεγάλη, καθώς την Κυριακή 24 Ιανουαρίου και έπειτα από 42 ολόκληρα χρόνια όσοι τον γνώρισαν από κοντά, κι όσοι τον ξέρουν για τον ηρωισμό του θα τον συνοδεύσουν στην τελευταία του κατοικία, με τα οστά του να επιστρέφουν στην αγκαλιά της κρητικής γης με όλες πλέον τις απαιτούμενες τιμές.

Επαναπατρίζονται 7 Ελλαδίτες πεσόντες - Κρητικοί οι δύο
Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις από πλευράς Ελλάδας και Κύπρου, έπειτα από την τελευταία συνάντηση του Κύπριου επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων Φώτη Φωτίου με τον Έλληνα αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα, η παράδοση των λειψάνων Ελλαδιτών αγνοουμένων και πεσόντων θα πραγματοποιηθεί παρουσία Βίτσα και συγγενών σε μία σεμνή τελετή στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς.
Σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Φωτίου διευκρινίζει πως από τους 7 καταδρομείς, τα οστά των οποίων επαναπατρίζονται άμεσα, μόνο ένας ήταν μέσα στο "Νοράτλας", ο Νίκος Καβροχωριανός.
Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες της neakriti.gr, υπάρχει ένας ακόμη Κρητικός ήρωας που χάθηκε στην Κύπρο. Πρόκειται για το Χανιώτη Μάριο Βολακάκη που έπεσε ηρωικά στις 16 Αυγούστου του 1974 στην εκπνοή των μαχών για την τιμή της πατρίδας και την ελευθερία του κυπριακού λαού.

Δεκατρείς οικογένειες κήδεψαν… λάθος ήρωες
Στην ίδια συνέντευξή του, ο κ. Φωτίου, αναφερόμενος στην τραγική ιστορία της οικογένειας Καβροχωριανού που χρόνια πριν της παραδόθηκαν λανθασμένα οστά άλλου αγνοουμένου, αποκαλύπτει πως δυστυχώς υπάρχουν 13 τέτοιες περιπτώσεις. Μάλιστα ανέφερε πως γίνονται από κοινού στοχευμένες ενέργειες με το υπουργείο Άμυνας της Ελλάδας για να πείσουν πολλές οικογένειες που αρνούνται να προχωρήσουν σε εκταφή μη μπορώντας να ζήσουν και πάλι την οδυνηρή διαδικασία.

"Κρητική" υπόθεση η ανασκαφή του Noratlas
Στην Κρήτη, εκτός από τις περιπτώσεις Καβροχωριανού και Βολακάκη, υπάρχουν τουλάχιστον δύο ακόμη και μάλιστα με ρόλο καταλυτικό στην ανασκαφή που ξεκίνησε μόλις τον περασμένο Ιούλιο στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας κάτω από το μνημείο για τους ήρωες καταδρομείς του αεροσκάφους Noratlas "Νίκη 4", με την εκτίμηση πως μέσα στην άτρακτο του αεροσκάφους βρίσκονταν 19 σοροί.
Η μία περίπτωση αφορά στο Χανιώτη Στέφανο Τσιλιβάκη από τη Χαλέπα των Χανίων. Το μαρτύριο για την οικογένεια του καταδρομέα πανομοιότυπο με εκείνη της οικογένειας Καβροχωριανού, καθώς το DNA με διαφορά χρόνων αποκάλυψε πως είχαν ενταφιαστεί λάθος λείψανα. Αντιθέτως στην περίπτωση του καταδρομέα Κοσμά Γιαννακάκη από το Ζουνάκι Κυδωνίας δε βρέθηκε ποτέ ίχνος από τα οστά του.
Οι δύο οικογένειες από τα Χανιά μπροστά στη μακροχρόνια αδιαφορία των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταφέρνοντας τελικά να κινήσουν τη διαδικασία εκταφής, εντοπισμού των νεκρών και ταυτοποίησης των λειψάνων τους, για να δοθούν στις οικογένειές τους για ταφή. Ακόμη ωστόσο περιμένουν.
Μάλιστα όπως δήλωσε στην neakriti.gr η Μαρία Τσιλιβάκη, αδερφή του ενός καταδρομέα, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η κυπριακή πλευρά φέρεται να δήλωσε πως τα οστά του αδερφού της έχουν εντοπιστεί και πως η οικογένεια δεν τα δέχτηκε. Η ίδια ήρθε σε επικοινωνία με τον αρμόδιο επίτροπο Προεδρίας της Λευκωσίας Φ. Φωτίου, ο οποίος δεσμεύτηκε να της δώσει σαφείς απαντήσεις, χωρίς μέχρι σήμερα τουλάχιστον να το έχει πράξει.

Ήρωες χωρίς παράσημα σε μια επιχείρηση "αυτοκτονίας"
Ο Νίκος Καβροχωριανός, ο Μάριος Βολακάκης, ο Στέφανος Τσιλιβάκης κι ο Κοσμάς Γιαννακάκης είναι μόνο κάποιοι από τους πολλούς ήρωες χωρίς παράσημα στην τραγωδία της Κύπρου.  
Μόλις 4 από τους "300" της ηρωικής Α' Μοίρας Καταδρομών από την Κρήτη που το ματωμένο Ιούλιο του 1974 ρίχτηκε στη μάχη ενάντια στον Αττίλα. Είναι μόνο κάποιοι τους αφανείς ήρωες στη μυστική στρατιωτική αποστολή της Ελλάδας την 21η προς 22α Ιουλίου 1974 προς την Κύπρο σε μία επιχείρηση αυτοκτονίας, όπως χαρακτηρίστηκε τότε από τα διεθνή μέσα, με την κωδική ονομασία "Νίκη".
Κι αν η Πολιτεία ξέχασε ή αμέλησε σκοπίμως ή όχι, οι δικοί τους άνθρωποι έκαναν μέρος της ζωής τους το "Δεν ξεχνώ". Τη μεθεπόμενη Κυριακή στη Μονή του Μαλεβιζίου, οι αναμνήσεις θα ζωντανέψουν και πάλι, στο ύστατο χαίρε για τον ανθυπασπιστή καταδρομέα Νικόλαο Καβροχωριανό, που 41 χρόνια μετά επιστρέφει στον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε.  
Στέλλα Τερζάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Oσα δημοσιεύματα δεν έχουν την υπογραφή μας αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι την δική μας.Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις,, ή απειλές.

ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

Η γνώση του ιστορικού παρελθόντος είναι απαραίτητη για την εθνική αυτογνωσία ενός λαού. Το blog μας με τρόπο απλό χωρίς να διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια, φωτίζει με αναδρομές στα γεγονότα σελίδες ιστορίας του μαρτυρικού Λαού της Κύπρου και των Ελλαδιτών και Κυπρίων νεκρών και αγνοουμένων Ηρώων.