ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

<

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΑΣ 32ης ΜΟΙΡΑΣ ΝΕΟΦΥΤΟΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΟΥΣ

Κηδεύτηκε ο αγνοούμενος καταδρομέας Νεόφυτος Δημοσθένους


11/11/2015
Άλλος ένας ήρωας της τουρκικής εισβολής, κηδεύτηκε σήμερα με τις δέουσες τιμές. Πρόκειται για τον καταδρομέα της Τριακοστής Δεύτερης Μοίρας Νεόφυτο Δημοσθένους από την Παραμύθα της Επαρχίας Λεμεσού.



Τα λείψανά του εντοπίστηκαν σε ομαδικό τάφο που βρέθηκε κοντά στο Τουρκοκυπριακό χωριό Τζιάος, στα πλαίσια του προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Διερευνητικής Επιτροπής για τους αγνοουμένους. Το Τζιάος είχε μετατραπεί κατά τις μέρες της εισβολής σε χώρο συγκεντρώσεως αιχμαλώτων και, δυστυχώς, εκτελέσεων. 
Μόλις δεκαεννέα ετών ήταν ο καταδρομέας Νεόφυτος Δημοσθένους, όταν τα ίχνη του χάθηκαν στις Δεκατέσσερις Αυγούστου του 1974 στην κατεχόμενη κοινότητα Χάρτζιας. Μαζί με άλλους άνδρες της Μοίρας, εκτελούσε διαταγή για οπισθοχώρηση και ανασύνταξη στην περιοχή Χαλεύκας, όπου θεωρήθηκαν εύκολος στόχος για τα τουρκικά αεροσκάφη που βομβάρδιζαν τον Πενταδάκτυλο. 


Με την έναρξη της δεύτερης φάσης, στις 14 Αυγούστου, οι άνδρες της Μοίρας, στην προσπάθειά τους να κρατήσουν την περιοχή, έδωσαν σκληρές μάχες με τους εισβολείς. Η υπεροπλία, όμως, του εχθρού ήταν συντριπτική. Τα πολυάριθμα στρατεύματα του Αττίλα υποστηρίζονταν από μεγάλο αριθμό αρμάτων μάχης και άλλα βαρέα όπλα, όπως και από την Τουρκική πολεμική αεροπορία. 



Σαράντα ένα χρόνια μετά, συγγενείς, φίλοι και συμπολεμιστές συγκεντρώθηκαν στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα στη Μακεδονίτισσα για να απευθύνουν το ύστατο χαίρε στο νεαρό παλικάρι, τα οστά του οποίου εντοπίστηκαν σε ομαδικό τάφο στο τουρκοκυπριακό χωριό Τζιάος. Την κυβέρνηση, εκπροσώπησε ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου. 



«Δεν μπορεί μετά από 41 χρόνια να μην δίνονται απαντήσεις στους συγγενείς προσώπων που είτε έπεσαν μαχόμενοι, είτε συνελήφθηκαν και εκτελέστηκαν εν ψυχρώ στη συνέχεια», ανέφερε ο κ. Φωτίου.  



Τον ήρωα καταδρομέα, αποχαιρέτησε επίσης ο συμπολεμιστής του και ο Κοινοτάρχης Παραμύθας Παναγιώτης Μάππας. 



Εκπρόσωποι κομμάτων, σωματείων και οργανωμένων συνόλων κατέθεσαν στεφάνια στη μνήμη του Νεόφυτου Δημοσθένους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Oσα δημοσιεύματα δεν έχουν την υπογραφή μας αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι την δική μας.Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις,, ή απειλές.

ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

Η γνώση του ιστορικού παρελθόντος είναι απαραίτητη για την εθνική αυτογνωσία ενός λαού. Το blog μας με τρόπο απλό χωρίς να διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια, φωτίζει με αναδρομές στα γεγονότα σελίδες ιστορίας του μαρτυρικού Λαού της Κύπρου και των Ελλαδιτών και Κυπρίων νεκρών και αγνοουμένων Ηρώων.