Κοντά στα λείψανα των δύο φορτηγών
Συζήτηση στο πλαίσιο των ΜΟΕ με αίτημα για εκταφές και σε Αλόα και Μαράθα
Σοβαρές πληροφορίες για την ύπαρξη ομαδικού τάφου σε περιοχή κοντά στις τουρκοκυπριακές φυλακές, με οστά τα οποία αντιστοιχούν σε δεκάδες ανθρώπους (Ελληνοκύπριους οι οποίοι σκοτώθηκαν κατά την τουρκική εισβολή στην ευρύτερη περιοχή Λευκωσίας) φέρεται να εξασφάλισε η τουρκοκυπριακή πλευρά.
Οι πληροφορίες αυτές, που παραπέμπουν στη γνωστή ιστορία των δύο φορτηγών με τις σορούς Ελληνοκυπρίων πεσόντων που περισυνελέγησαν από τους Τούρκους τον Ιούλιο του 1974 και δεν κατέστη δυνατό να παραδοθούν στην ελληνοκυπριακή πλευρά, κατατέθηκαν πρόσφατα και στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους, ενώ δεν αποκλείεται να περιληφθούν και στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που προετοιμάζονται αυτή την περίοδο ενόψει της συνάντησης της 28ης Μαΐου του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί.
Οι διακόσιες σοροί
Η αναζήτηση ενός ή περισσοτέρων ομαδικών τάφων στην παρακείμενη περιοχή των τουρκοκυπριακών φυλακών στην κατεχόμενη Λευκωσία γίνεται ανεπιτυχώς εδώ και αρκετούς μήνες. Θυμίζουμε ότι από τον Ιανουάριο του 2014 η Τουρκία επέτρεψε την έναρξη εκσκαφών σε περιοχή χαρακτηριζόμενη ως στρατιωτική ζώνη δίπλα από τις φυλακές. Έγιναν, όπως πληροφορούμαστε, συνολικά 11 εκσκαφές χωρίς όμως οποιοδήποτε απτό αποτέλεσμα. Όπως γράφουμε και στην αρχή του ρεπορτάζ, ο υπό αναζήτηση ομαδικός τάφος παραπέμπει στις σορούς Ελληνοκυπρίων στρατιωτών, κληρωτών και εφέδρων, οι οποίοι έπεσαν κατά την τουρκική εισβολή του 1974 στην ευρύτερη περιοχή Λευκωσίας.
Μάλιστα η τουρκοκυπριακή πλευρά συνδέει τον συγκεκριμένο τάφο με τη γνωστή ιστορία των δύο (ή κατά άλλους τριών) φορτηγών με πτώματα που περισυνέλεξαν από τις περιοχές Καϊμακλίου, Τράχωνα και Ομορφίτας κατά την εύθραυστη εκεχειρία μεταξύ του πρώτου και δεύτερου γύρου της εισβολής.
Ως γνωστόν οι Τούρκοι εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αρχής γενομένης από τον Μάιο του 1977, όταν κατέθεσαν και απόρρητο έγγραφο στο Συμβούλιο της Ευρώπης, υποστήριξαν την ιστορία ότι κατά την 23η ή 24η Ιουλίου 1974 περισυνέλεξαν μεγάλο αριθμό Ελληνοκυπρίων νεκρών από τις πιο πάνω περιοχές, τους φόρτωσαν σε τρία φορτηγά και επιχείρησαν μέσω των Ηνωμένων Εθνών (συγκεκριμένα μέσω αξιωματικών του καναδικού και του αυστριακού αποσπάσματος) να τους μεταφέρουν από το Λήδρα Πάλας και να τους παραδώσουν στην ελληνοκυπριακή πλευρά.
Ανεπιτυχής παράδοση
Οι Τουρκοκύπριοι αναφέρονται μάλιστα και σε 2-3 ονόματα Ελληνοκυπρίων αξιωματούχων με τους οποίους ήρθαν σε επαφή οι άνδρες των Ηνωμένων Εθνών, χωρίς ωστόσο να επιτευχθεί η παραλαβή των σορών. Σε διάφορα έγγραφα που κατέθεσε στη συνέχεια στο πλαίσιο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους η τουρκοκυπριακή πλευρά, ο αριθμός των φονευθέντων Ελληνοκυπρίων που περισυνελέγησαν ποικίλλει, καθώς και ο αριθμός των οχημάτων που τους μετέφεραν. Αρχικά γινόταν λόγος για πάνω από 200 πτώματα, ακολούθως έγιναν «πέριξ των 200», ενώ στη συνέχεια έγινε αναφορά και σε 80, 60 -70 κ.λπ., ενώ τα τρία φορτηγά έγιναν δύο.
Αν και στα διάφορα έγγραφα που κατατέθηκαν από την τ/κ πλευρά στη ΔΕΑ τη δεκαετία του 1980, για να ενισχυθεί ο ισχυρισμός, επισυνάφθηκαν και μαρτυρίες, εντούτοις στο μείζον θέμα του χώρου ομαδικής ταφής, μετά την κατ’ ισχυρισμόν αποτυχημένη προσπάθεια παράδοσης των σορών στην ελληνοκυπριακή πλευρά, δεν υπήρξαν πληροφορίες. Η γενική αναφορά κατέληγε σε γειτνιάζουσα με τις τουρκοκυπριακές φυλακές περιοχή, η οποία είναι οριοθετημένη από τον τουρκικό στρατό ως στρατιωτική ζώνη, κάτι το οποίο εξυπακούει ότι θα πρέπει να δοθεί ειδική άδεια.
Ενημέρωση ΔΕΑ
Όπως πληροφορείται ο «Π», στην τελευταία συνεδρίαση της ΔΕΑ λέχθηκε από την τουρκοκυπριακή πλευρά ότι εντοπίσθηκε(;) ομαδικός τάφος που παραπέμπει στις σορούς του ενός εκ των δύο φορτηγών σε περιοχή δίπλα από αυτήν που ερευνήθηκε.
Ωστόσο υπάρχει και μία άλλη εκδοχή ότι η πληροφορία δόθηκε τελευταία από ηλικιωμένο Τουρκοκύπριο -και η οποία κρίνεται βάσιμη- αφού μετείχε ο ίδιος ως μηχανοδηγός στην εκσκαφή του ομαδικού τάφου.
Το βέβαιο είναι ότι για να προχωρήσει η διαδικασία μέσω της ΔΕΑ θα χρειασθεί και πάλι να υποβληθεί αίτημα και να εξασφαλισθεί άδεια από τον τουρκικό στρατό, όπως έγινε αντιστοίχως και σε άλλες στρατιωτικές ζώνες στην κατεχόμενη Κύπρο.
Εάν όντως έχει εντοπισθεί τέτοιος τάφος, ο οποίος αφορά έστω τις σορούς του ενός εκ των δύο φορτηγών, τότε μιλάμε για τα λείψανα μερικών δεκάδων που βρίσκονται ακόμη στον κατάλογο των αγνοουμένων.
Πρώτα η Λάπηθος
Για να προχωρήσει όμως μια τέτοια διαδικασία εκσκαφής και εκταφής στο πλαίσιο της Διερευνητικής Επιτροπής, θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκσκαφής της περιοχής του CELEBRITY στη Λάπηθο, όπου τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, όπως πληροφορούμαστε, είναι απογοητευτικά. Έχουν ερευνηθεί τα 3/4 της περιφραγμένης περιοχής από δύο συνεργεία με αρχαιολόγους και ανθρωπολόγους και απομένει ένα μικρό κομμάτι ανατολικά της οικίας Μηντίδη στη Λάπηθο. Όταν λοιπόν ολοκληρωθεί η εν λόγω εκσκαφή, με βάση τα συμφωνηθέντα στη ΔΕΑ, τότε και μόνο τότε μπορεί να υποβληθεί αίτημα για να επανανοίξει η περιοχή δίπλα από τις τουρκοκυπριακές φυλακές. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην περιοχή CELEBRITY βρέθηκαν ελάχιστα υπολείμματα ανθρωπίνων οστών που παραπέμπουν σε μετακίνηση του ομαδικού τάφου.
Οι έρευνες στη Λάπηθο θα χρειασθούν μερικές μέρες ακόμη (μέχρι τέλος Μαΐου) και οι της ΔΕΑ υπολογίζουν, εάν όλα πάνε καλά, ότι η νέα έρευνα στην περιοχή των φυλακών να ξεκινήσει τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου.
Το αίτημα των Τ/Κ
Η πληροφόρηση που κατατέθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της ΔΕΑ από την τουρκοκυπριακή πλευρά συνοδεύεται όμως και από το αίτημα να συμφωνηθεί η επανεκταφή των δολοφονηθέντων 126 Τ/Κ αμάχων στις κοινότητες Αλόα, Σανταλάρι και Μαράθα. Με δεδομένο ότι οι Τουρκοκύπριοι γνωρίζουν με ακρίβεια ποιοι συμπατριώτες τους δολοφονήθηκαν και τάφηκαν σε δύο σημεία των περιοχών Αλόας και Μαράθας, αφού σε επιτύμβιες πλάκες αναφέρονται και τα ονόματα όλων των δολοφονηθέντων, το αίτημά τους για επανεκταφή έχει μόνο πολιτικοδιπλωματική αξία. Θέλουν, όπως πληροφορούμαστε, να το χρησιμοποιήσουν ως επιχείρημα ότι ανάλογα εγκλήματα, όπως τη δολοφονία των Ασσιωτών, διέπραξαν και οι Ελληνοκύπριοι κατά το 1974.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Oσα δημοσιεύματα δεν έχουν την υπογραφή μας αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι την δική μας.Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις,, ή απειλές.