ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

<

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

ΜΙΑ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝ/ΧΗ ΚΑΤΟΥΝΤΑ


 ΜΙΑ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝ/ΧΗ ΚΑΤΟΥΝΤΑ,

ΟΛΗ  Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΡΩΙΚΟ ΘΑΝΑΤΟ  ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑ ΚΑΤΟΥΝΤΑ

Τη Δευτέρα 22 Ιουλίου,  μετά που οι αποβατικές δυνάμεις των Τούρκων είχαν καταλάβει και ελέγξει πλήρως την περιοχή του Αγίου Γεωργίου Κερύνειας, οι άνδρες της 33ης Μοίρας Καταδρομών πήραν διαταγή για μετάβαση τους στην περιοχή, με σκοπό να βοηθήσουν στην ανακοπή της προέλασης των τουρκικών στρατευμάτων προς την Κερύνεια.

Γύρω στις 11 το πρωί της ίδιας μέρας, η 33η Μοίρα Καταδρομών ,με μειωμένο το προσωπικό,  ενεπλάκη σε μάχη με τους εισβολείς λίγο έξω από τον Άγιο Γεώργιο. Η μάχη ήταν άνιση αφού πέραν των σύγχρονων αρμάτων οι εισβολείς είχαν και την κάλυψη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας. Διεξήχθη σκληρή μάχη, μοιραία όμως οι άνδρες της 33ης Μοίρας διατάχθηκαν να οπισθοχωρήσουν κάτω από τα πυκνά πυρά των Τούρκων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, ο ανθυπολοχαγός Αντώνης Αντώνιου  μαζί με πενήντα περίπου στρατιώτες και το Διοικητή της Μοίρας κατέληξαν σε μια χαράδρα μεταξύ του Αγίου Γεωργίου και του τουρκοκυπριακού χωριού Τέμπλος. Γύρω στις τρεις το απόγευμα της ίδιας μέρας, οι τουρκικές δυνάμεις εντόπισαν τους στρατιώτες μας, τους περικύκλωσαν και άρχισαν να τους βάλλουν από όλες τις πλευρές. Αυτοί ανταπόδωσαν τα πυρά και αντεπιτέθηκαν με στόχο να διασπάσουν τον κλοιό των τουρκικών στρατευμάτων και να απομακρυνθούν.

Υπήρξε πραγματικά μια κόλαση πυρός. Ένας αριθμός στρατιωτών κατάφερε να απομακρυνθεί από τη χαράδρα και το πεδίο της μάχης. Ορισμένοι, ωστόσο, μαζί και ο Αντώνης, παρέμειναν στην περιοχή, καλύπτοντας την υποχώρηση
Συμπληρωματικά O υποδιοικητής Ευάγγελος Μαντζουράτος έδωσε αυτοδιάλυση   Στην αποβίβαση στον Άγιο Γεώργιο .

Κατάθεση  από τον Μίλτο Σταύρου , βετεράνο της 33 Μ.Κ .


Ο υπολοχαγός 1974 Κατούντας στις 22-07-1974 στο Αργάκι –χαράδρα , εκεί στο τουρκοκυπριακό χωριό Τέμπλος , Όταν εντοπίστηκαν από τουρκικές δυνάμεις ,μάζεψε τις χειροβομβίδες και τις παρέδωσε στον Παύλο Κουρούπη , ελπίζοντας ότι έγκαιρα θα τις έριχνε εναντίον των Τούρκων .ώστε να εξέλθουν από την θέση παγίδα δυναμικά , κάτι τέτοιο δεν έγινε κατορθωτό , με αποτέλεσμα να χάσει την ζωή του ο Αλεξάνδρου ,ο πρώτος που εξήλθε .Στην συνέχεια ο Κατούντας παίρνει τις χειροβομβίδες και τις ρίχνει ,δίνεται τότε η χρονική κάλυψη να εξέλθουν ο Μίλτος και μετά ακολούθησε ο καταδρομέας Θεμιστοκλή Λούκας .

 Από την χαράδρα τέταρτος εξήλθε ο ηρωικός λοχαγός Νικόλας Κατούντας, μετά ένας έφεδρος καταδρομέας . παρά την μερική εκκαθάριση από τους δυο που εξήλθαν , ο Μίλτος καταθέτει έτσι ακριβώς << το ξανά λέω και το υπογράφω ο Κατούντας έφαγε ριπή κατά την έξοδο του από την χαράδρα ,δυστυχώς η κάλυψη δεν ήταν επαρκής .

 Μέσα έμειναν ο Ανθυπολοχαγός Μεντζης .             Ο Κύριλλος , ο Κουρούπης με αρκετούς πεζικάριους . ο Μίλτος Σταύρου ξανατονίζει << όποιος με αμφισβητεί να έρθει να τον δω στα μάτια >> , υπάρχουν οι καταθέσεις . ο ανθυπολοχαγός Μεντζης τις έπαιρνε μετά τον πόλεμο.

  Ποιο ήταν το «Λιοντάρι της Κυρήνειας»


  Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1943.

  Ήταν της τάξεως ΣΣΕ 1967, απόφοιτος της Σχολής Ευελπίδων και τελειόφοιτος της Νομικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών. Τοποθετήθηκε στις Καταδρομές (ΛΟΚ) και εκπαιδεύτηκε ως αλεξιπτωτιστής, βατραχάνθρωπος και χιονοδρόμος.
Υπήρξε κορυφαία ηρωική μορφή της μάχης της Κυρήνειας και χαρακτηρίσθηκε για την γενναιότητα του και την αυτοθυσία του.
Ως Διοικητής του 31ου Λ.Κ. της 33ης Μ.Κ., πολέμησε στον Άγιο Ιλαρίωνα και Αγ. Γεώργιο της Κυρήνειας τον Ιούλιο του 1974 και αντιμετώπισε μαζί με τους στρατιώτες του το μεγαλύτερο καίριο βάρος των Τούρκων εισβολέων.
Το «Λιοντάρι της Κυρήνειας», όπως τον αποκαλούν, έδωσε άνισες μάχες, μόνος και αβοήθητος μαζί με τους στρατιώτες του εναντίον των Τούρκων κατακτητών.
Όταν όλα χάθηκαν αυτοθυσιάστηκε με γενναιότητα για να καλύψει μέχρι και τον τελευταίο στρατιώτη του.
Ως άλλος Λεωνίδας έμεινε εκεί για να φυλάει Θερμοπύλες και με την ηρωική του αυτοθυσία δόξασε Ελλάδα και Κύπρο, αφήνοντας πίσω του, τους δικούς του ανθρώπους, την γυναίκα του και τις δύο κόρες του.

  Τα αποκαλυπτήρια

  Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Νικόλαου Κατούντα, που τοποθετήθηκε στο στρατόπεδο του Δελφινιού θα πραγματοποιηθηκαν το Σάββατο στις 11.00 π.μ., παρουσία του αρχηγού ΓΕΣ Ν. Ντούβα και μελών της οικογένειας του που έφθασαν στη Χίο για την εκδήλωση.
Στο στρατόπεδο του Δελφινιού θα δοθεί και το όνομα του, θυμίζοντας μόνιμα στους κατοίκους του νησιού την θυσία του.

                                       




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Oσα δημοσιεύματα δεν έχουν την υπογραφή μας αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι την δική μας.Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις,, ή απειλές.

ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

Η γνώση του ιστορικού παρελθόντος είναι απαραίτητη για την εθνική αυτογνωσία ενός λαού. Το blog μας με τρόπο απλό χωρίς να διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια, φωτίζει με αναδρομές στα γεγονότα σελίδες ιστορίας του μαρτυρικού Λαού της Κύπρου και των Ελλαδιτών και Κυπρίων νεκρών και αγνοουμένων Ηρώων.