ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

<

Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΡΑΣΗ 191 ΠΟΠ

Η 191 ΠΟΠ έδρευε αρχικά ( μέχρι το 1972 ) στο στρατόπεδο της περιοχής Παναγιάς και αργότερα μεταστάθμευσε στο στρατόπεδο « Νίκου Γεωργίου » στη περιοχή Αγίου Σάββα του χωριού Συγχαρί της επαρχίας Κερύνειας.                             
Η Πυροβολαρχία διέθετε τέσσερα ( 4 )  πυροβόλα των 75 χιλιοστών  και  τρία  ( 3 ) αντιαεροπορικά πολυβόλα των 12,7 χιλιοστών για την αντιαεροπορική της άμυνα.
Διοικητής της Πυροβολαρχίας κατά την έναρξη της Τουρκικής Εισβολής ήταν ο Υπλγος  ( ΠΒ ) Σαββόπουλος Παύλος.
Κατά τις πρώτες ώρες της Τουρκικής Εισβολής η Πυροβολαρχία είχε εγκαταλείψει το στρατόπεδο της και είχε αναπτυχθεί στις θέσεις τάξεως της στη περιοχή της διάβασης Μπέλλα - Πάις όπου και ετέθη υπό Διοίκηση της 181 ΜΠΠ.
Από το χώρο τάξεως της η Πυροβολαρχία εκτέλεσε βολές κατά των Τουρκικών θέσεων στη περιοχή Άσπρη Μούττη, Κοτζά Καγιά και Πετρομούθκια καθόλη τη διάρκεια της πρώτης φάσης της Τουρκικής Εισβολής.


Μετά τη κατάπαυση του πυρός στις 16:00 της 22ας Ιουλίου 1974 η πυροβολαρχία παρέμεινε ταγμένη στη περιοχή της διάβασης Μπέλλα - Πάις.
Μετά την απαγκίστρωση των μονάδων προκαλύψεως η Πυροβολαρχία παρέμεινε εκτεθειμένη στα προελαύνοντα τμήματα των Τουρκικών δυνάμεων, εγκλωβίστηκε στη περιοχή και καταστράφηκε ολοσχερώς μετά από μάχη το απόγευμα της 23ης ης  Ιουλίου 1974.
Στις επιχειρήσεις για απόκρουση της Τουρκικής Εισβολής η Μοίρα έδωσε   τρεις  αγνοούμενους.     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Oσα δημοσιεύματα δεν έχουν την υπογραφή μας αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι την δική μας.Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις,, ή απειλές.

ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

Η γνώση του ιστορικού παρελθόντος είναι απαραίτητη για την εθνική αυτογνωσία ενός λαού. Το blog μας με τρόπο απλό χωρίς να διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια, φωτίζει με αναδρομές στα γεγονότα σελίδες ιστορίας του μαρτυρικού Λαού της Κύπρου και των Ελλαδιτών και Κυπρίων νεκρών και αγνοουμένων Ηρώων.